Kiruna IF vann mot elitlaget Narvik.

Kiruna IF tog emot Narvik som är nya i norska GET-ligan. Så här rapporterar Kiruna IF om matchen.

KIF besegrade Narvik med 4-0 (2-0, 1-0, 1-0) i säsongens första match i Lombia ishall.
Målskyttar blev Calle Källström, David Krekula, Jussi Pelto-Arvo och Andreas Mäki Kero.
Längst bak storspelade David Otter och blev hundraprocentig.

KIF vann den första perioden med 2-0. Calle Källström smällde in ettan på ett direktskott efter 10,14 i från högerbacksplatsen i powerplay. Jesper Strandelin och Martin Söderberg spelade fram.

I slutet av perioden ökade David Krekula (underbart att se honom på isen igen!) på till 2-0 efter att ha vispat upp den i första krysset ur en ganska snäv vinkel.

Riktigt tjusigt!

Men det var gästerna som inledde matchen bäst. David Otter i KIF-målet höll tätt och såg stabil ut.

På tal om Otter. Nyförvärvet schabblade lite med pucken vilket gjorde att en Narvikspelare fick öppet mål. Men då tokslängde sig målvakten och räddade upp situationen på ett osannolikt sätt.

Övrigt att notera från den första perioden var att Kristian Eriksson såg väldigt bekväm ut med pucken och hotade även framåt vid ett par tillfällen. Hade ett farligt ”tyst” skott från blålinjen efter åtta minuter.

Och Vladmimir Chetverikov (visst är det härligt med ett ryskklingande namn i KIF igen?!) visade prov på mycket fin skridskoåkning när han trampade förbi sin back och försökte få in pucken köksvägen.

Redan i den första minuten av den andra perioden visade Jussi Pelto Arvo prov på riktigt bra fart när han bröt fram på sin vänsterkant. Den gången blev det inte mål.

Men det blev det efter 7,10. 3-0 var en målvaktstavla. Skottet av det finska nyförvärvet var inte särskilt hårt.

Men efter en ganska pigg start på perioden tappade KIF spelet och gjorde en betydligt sämre period. Narvik tryckte ner hemmalaget som uppträdde virrigt.

Tråkigt var även att notera att Kristian Eriksson tvingades utgå skadad efter ungefär halva matchen efter att ha åkt på en tryckare.

Därmed blev han den fjärde backen i KIF på skadelistan. Ilari Metsola, Olle Hellström och Veltteri Lemmetty var inte med i den här matchen.

Positivt i den andra perioden var Kirunas boxplay. Under två minuter fick inte Narvik fram ett enda skott på mål när Simon Thyni, Calle Källström och Jesper Strandelin spelade uppoffrande och täckte skott.

Han hade varit bra i hela matchen. Men i den tredje växte David Otter fram till en gigant.

Målvakten höll nollan och räddade flera frilägen och andra öppna lägen i slottet.

För KIF vann den här matchen till slut med 4-0. Sista målet gjorde Andreas Mäki Kero efter ett snabbt direktskott i powerplay på pass av Simon Thyni och Jesper Strandelin.

Nämnas bör även Elias Nimenius göra. Forwarden flyttades ner till backplats och skötte den inte helt enkla omplaceringen på ett fint sätt.

Den assisterande tränaren Henrik Törmä hyllade främst den defensiva insatsen mot Narvik.

– Vi har haft stort fokus på den en tid nu och precis som i helgen så gör vi det bra nu också. Vi ligger rätt i banan och tar många korrekta beslut hela tiden. Vi visade att vi kan hantera ett lag som spelar rakt och snabbt som Narvik gör.

Vad är du missnöjd med?

– Vi skvätter iväg puckar lite för ofta i egen zon och jag tycker att vi släpper ifrån oss för många skott på mål.

Skottstatistiken vann gästerna med 27-38. Och det vittnar om vilken fin match som målvakten David Otter gjorde i KIF-kassen.

– Jag måste hylla honom. Han gör det fantastiskt bra. Känns lugn och trygg och släpper lite returer. Han räddade oss många gånger den här kvällen, säger Henrik Törmä.

Ja, KIF höll nollan tack vare honom – och trots att man saknade tre backar och tappade en fjärde längs med vägen.

– Det vittnar om att vi har en bred konkurrens i truppen. Det är ett angenämt problem för mig och Robban. Det här bidrar stort till att vårt spel känns rejälare och mer homogen.

En av back-vikarierna var Elias Nimenius som även han får beröm av Henrik Törmä.

– Han gör det jättebra. Han är lugn och trygg med pucken. Han har spelat back till och från under förra säsongen och vi vet att han klarar av det, säger Törmä.

Hur är läget med Kristian Eriksson?

– Han fick en smäll mot huvudet och är kvar på ishallen just nu (vid 22.30). Mer än så vet jag inte.

Apropå backar, vad tycker du om Samuel Ivanic debut?

– Han imponerar på mig. Han landade i söndags. Han har visserligen varit på is i Slovakien men hade bara ett pass på 35 minuter här i Kiruna innan kvällens match. Och med tanke på det så imponerar han. Han är en rejäl back som spelar enkelt och står för ett stort fysiskt spel, säger Henrik Törmä.

Därmed har Kiruna vunnit två av sina tre träningsmatcher den här säsongen.

Fredag 23 augusti väntar Luleå J20 på bortaplan.