Övik hade inte mycket att sätta emot när Kiruna vann med 5-2 (1-1, 2-0, 2-1).

– Sköna och viktiga tre poäng även om det inte är någon av våra bättre matcher, säger KIF-tränaren Roert Lahti.

Uppdaterad: 17.34

KIF gjorde inledningsvis ingen höjdarperiod. Gästerna från Övik pressade högt och skapade oro i Kirunas uppspel när man duttade lite väl mycket med pucken emellanåt.

Lagen fick varsitt PP-läge i början av perioden.

Örnsköldsvik utnyttjade sitt.

Efter 05,25 passade Rasmus Lindgren diagonalt genom merparten av zonen till Martin Krasnican som drog till direkt till 0-1.

– Vi kämpar oss in i matchen efter en blek start. Vi ville sätta tonen i matchen men var tama inledningsvis. Vi var för utstrpdda som lag, vann inte nog många dueller och hade inte den riktiga tajmingen i passningarna, säger Robert Lahti.

0-1 och underläge men laget kändes aldrig stressat.

– Nej och det är så klart positivt. Vi har vårt sätt att spela på och vi fortsatte med det, säger Robert Lahti.

Övik var länge närmare 0-2 än KIF var 1-1. Men efter att gästerna dragit på sig en utvisning på grund av sex man på isen svängde matchbilden sakta men säkert över till KIF:s fördel.

Kvitteringen kom efter 16,12 när Olle Hellström prickade rätt från en ganska snäv vinkel. Assisten fick backkompisen Valtteri Lemmetty.

Sedan var det ruggigt nära Kirunaledning flera gånger om.

William Otter stod helt ren i mitt i slottet när han fick pucken men skottet gick inte in.

Simon Thyni kunde sånär styra in pucken i ett livsfarligt läge mitt framför målet och David Krekulas skott fräste farligt utanför på pass av Calle Källström.

Men den första perioden slutade 1.1. Skotten: 11-5.

Spelbilden fortsatte in i den andra perioden. Kiruna kändes hela tiden som det bättre laget.

Och målen kom .

Men först skulle William Otter pricka stolpen efter en flygande två mot ett-kontring. Passet var fint och slaget av Martin Söderberg.

2-1 kom istället 6,52 in i perioden. William Palovaara jobbade fram pucken till Simon Thyni som sköt högt. Målvakten släppte retur och kalabalik uppstod framför målet. Till slut kunde Martin Söderberg få in pucken till det viktiga ledningsmålet.

3-1 kom i powerplay.

Olli-Aleksi Pietilä tog in pucken elegant i anfallzonen. Väntade och tittade upp och hittade Simon Thyni som i sin tur passade till Jussi Pelto-Arvo som kunde öka på ledningen från nära håll.

Skotten i den andra perioden slutade 8-9. Övik hade sina stunder offensivt men Jesper Eriksson var tät i KIF-målet.

Kiruna gav ett säkert intryck under perioden och inför den tredje pekade inget på att laget skulle tappa ledningen.

– Försvarsspelet är bra i det stora hela. Vi släppte till det första skottet i slottet i mitten av den tredje perioden först och det säger en hel del. De sköt 18 skott på mål och vi blockade hela 14 skott. De hade flygande anfall men vi höll dem hela tiden på rätt sida, säger Robert Lahti.

Och så såg det ut i den tredje perioden också.

Om någon trodde på nerv fick man tänka om redan efter 25 sekunder efter att Martin Söderberg gjorde sitt andra mål för matchen till 4-1.

Det var ett mål som studsade via en ”tvålig” målvaktshandske, på klubbor, sarger och allt möjligt innan ”Marre” till slut kunde få in pucken.

KIF-TV:s kult-kommentator Magnus Skogfält, som gör ett lysande jobb tillsammans med sidekicken Kim Sunna i varje match, döpte målet till ”Det märkligaste målet som någonsin har gjorts i Lombia”!

Svårt att göra den bedömningen, så klart men Martin Söderberg skrattade gått när han gled in i båset och bytte.

4-1, alltså och matchen var vunnen.

Många var bra i den här matchen. Ilari Mestola, Jesper Eriksson, Olle Hellström, Martin Söderberg. Man kan räkna upp hela laget.

– Vi jobbar hårt på alla lösa puckar och returer. Det är det som gör att ”Marre” gör sina båda mål när han trycker in dem nära målvakten och målgården. Det är kul att se honom få utdelning. Han jobbar alltid stenhårt och är alltid på ett gott humör så jag unnar honom verkligen de här målen, säger Lahti.

En annan var Simon Thyni. Han var nära att både spela fram till mål och själv göra ett i slutet av matchen.

Men i bytet efter vaskade gästerna fram ett tröstmål.

4-2 kom efter 15,02.

Visserligen tvingades Jesper Eriksson göra en kanonplock någon minut senare (i powerplay!) men något drama blev det, som sagt inte.

Olli-Aleksi Pietilä (en annan som var riktigt bra i dag) fastställde slutresultatet till 5-2 i tom bur efter att Övik verkligen misstajmat sin uttagning av målvakt.

Var det här Metsolas bästa match hittills?

Ja, det tror jag. Han är bra i boxplay, täcker skott och står för ett stabilt försvarsspel. Nu när han är tillbaka efter skadan kommer han att vara jättenyttig för oss.

Och så tog ni tillbaka femteplatsen.

Ja, vi sa det innan matchen att vi skulle tillbaka över sträcket och det gjorde vi. Där ska vi förbli, säger Robert Lahti.