Väsby upp i serieledning

Väsby Hockey behövde två poäng för att ta sig förbi Visby Roma i tabellen och två poäng var precis vad Väsby mäktade med borta mot Hammarby efter att Jonathan Rodensjö blev matchhjälte när han i sudden satte sprätte in den avgörande 3-4 pucken.

– Vi spelar rätt bra, men har mycket studsar emot oss i avgörande situationer säger tränare Viktor Tuurala. Vi får inte utdelning och samtidigt kommer psykologiskt tunga mål emot oss. Vi reser oss ändå, ser till att vinna, och det är bra.

Jonathan Rodensjö satte alltså målet som tog Väsby till den extra poäng som behövdes för att ta sig upp i serieledning med två omgångar kvar av grundserien. Det var distinkt och säkert rakt upp i krysset bakom Hammarbys målvakt Sebastian Andersson som annars var den stora orsaken till att hemmalaget fick en poäng med sig från tillställningen.

För det var inget snack om var merparten av chanserna dök upp i SDC-Hallen i Sätra. Väsby var som vanligt pigga och företagsamma men det var lite för tjusigt och lite för omständligt för att man skulle kunna överlista denna målvaktsgigant som briljerade gång efter annan under kvällen.

När han inte stod i vägen så ven skotten ofta över eller vid sidan om målet och då är det svårt att göra mål även fast det rent logiskt borde varit en rätt klar Väsbyledning efter den första perioden.

Hammarby stack upp mer sporadiskt men visade prov på ett fint spel i numerärt överläge efter drygt halva spelade matchen. Det blev till slut så bra att de även hittade vägen förbi Edvin Olofsson när backen Felix Lundqvist med ett hårt skott och med trafik framför målet hittade in till nätmaskorna.

Målet gav vind i seglen för ett Hammarby som där innan mest fått kämpa för att freda sin egen kasse. Väsby tappade lite kraft och koncentration när de helt plötsligt behövde försvara sig och slarv bakom eget mål innebar att hemmalaget endast minuten efter utökade sin ledning till 2-0 genom den ständigt farlige Nestor Plarsmo som omarkerad dunkade in pucken.

Läget blev därefter knappast lättare för Väsby som dock hämtade sig några minuter senare efter att Hammarby lite fått leka rommen av sig.

Christian Holmblad var en ribbträff från reducering med dryga fem minuter kvar av mittakten men han fick sin revansch alldeles i slutet av perioden när han snodde pucken i den offensiva zonen vilket sedermera gav Väsby en målmässig väg in i matchen. Christian hittade därefter fram till Pontus Karlsson som direkt spelade den vidare. Vem om inte debutanten Samuel Sjölund dök då upp och helt frispelad, äntligen för Väsbys del spräckte nollan för Sebastian Andersson och då återstod endast fjorton sekunder av perioden.

Sista perioden blev inledningsvis bättre för Väsbys del som spelade aningen rakare och utan lika mycket krusiduller i passningsspelet som föregicks i de två föregångarna.

Även i denna akt spelade Jonathan Rodensjö en avgörande roll när han efter fin framspelning från Manfred Ehlers med ett hårt och välriktat skott hittade in med kvitteringen till 2-2 som satte ribba in.

Dryga två minuter senare var Väsby även förbi i målprotokollet när laget tog tillvara på ett numerärt överläge där Elliot Lorraine från kanten hittade en lucka vid första stolpen bakom en skymd målvakt.

Men Väsbys vändning skulle inte hålla i sig ända in i mål. Hammarby hade krafter kvar och kunde i svansen av ett numerärt överläge kämpa in en kvitteringspuck med dryga sex minuter kvar av matchen.

Väsby låg därefter på för ett avgörande innan ordinarie matchtid men fick alltså vänta till andra övertidsminuten. Efter ett missat friläge av Elliot Lorraine så dröjde det endast en dryg halv minut innan Manfred Ehlers och Jonathan Rodensjös fina samarbete återigen bar frukt. Jonathan visade prov på träffsäkerhet när han med ett skott från en position omkring offensiva tekningscirkeln hittade det bortre krysset och gav Väsby en välförtjänt extra poäng.

Sammanfattningsvis så kan man väl säga att Väsbys trubbighet i kombination med fint målvaktsspel från Sebastian Andersson i Hammarby berövade laget på tre poäng. Starkt ändå av Väsby att komma tillbaka trots ett 0-2 underläge och i en match där väldigt lite gick lagets väg och ändå till slut vinna. Det visar återigen att laget besitter en fin moral och att spelarna aldrig ger hoppet förlorat.

Jonathan Rodensjö blev såväl matchvinnare som poängräddare där hans två mål spelade avgörande roll ikväll. Men förutom målen var han även stark i båda ändarna av isen och tar hem tre grisar från insatsen.

Två grisar ges till hans kedjekamrat Manfred Ehlers som faktiskt låg bakom Väsbys tre sista mål i matchen där han agerade framspelare till alla tre.

Sista grisen tilldelas debutanten och AIK-lånet Samuel Sjölund som efter endast någon träning med laget klev fram och gjorde en väldigt fin insats. Som grädde på moset fick han även äran att bli första Väsbymålskytt från kvällen.

I övrigt vill jag skänka lite extra beröm till spjutspetsarna Elliot Lorraine och Pontus Karlsson som utmärkte sig ute på isen tack vare sin ständiga fart och vilja att ta raka vägen in mot mål.