Ljusterängs slutsummering 19/20 – samt lite framtid

Hej igen,

det är hög tid att summera den så abrupt avslutade säsongen med lite ord, siffror och tankar. Vi får börja i nutid med att beklaga och känna med de stackarna som drabbats av det hemska Coronaviruset som härjar över hela världen och lamslår allt och alla. Nya skrämmande siffror för varje dag och än ingen ljusning i sikte känns inget vidare. Ta hand om er därute och följ de direktiv och anvisningar som kommer så löser vi detta. Det var ju av dess anledning säsongen blev betydligt kortare än planerat men med facit så var det ett väldigt klokt och givet beslut som Hockeyförbundet fattade. Tråkigt såklart för oss alla inblandade, supportrar och sponsorer m.m. men som sagt, givet.

Fotograf: FlyWoodStudio

När vi startade i augusti hade vi en grupp med 22 spelare och ny tränare varav åtta spelare var nyförvärv. I dagens hockey är det en omsättning som får betecknas som normal men det är ändå ett stort arbete av alla inblandade som krävs för att processen skall drivas framåt i den takt som krävs. Fem veckor hade vi på oss för runt 20 träningar (lika många fyspass), 4 träningsmatcher (som blev tre), individuella samtal och lite teori. Sedan skulle alla fungera ihop som ett någorlunda samstämt piano för att möta krav och förväntningar från fjolårets succé med spel i Kvalserien…

Riktigt så enkelt blev det inte men seriespelet flöt på bra, vi hade lite problem med skador och sjukdomar så den lugna rytmen man önskar infann sig inte men överlag var vi nöjda. Vår formsvacka mitt i serien ”kostade” oss seriesegern men i stort följde vi den strategi som låg. Under resans gång ökade vi träningsdosen, sjösatte ett nytt spelsystem och försökte öka intensiteten i agerandet över hela banan. Under året fylldes truppen på med ytterligare fem spelare så över säsongen hände det en del i truppen. Lägger jag sedan till 10–12 av våra egna juniorer som var med till och från så kan man säga att vi snurrade runt på ca 35–40 spelare totalt vilket kräver engagerade spelare och ledare för resultat. Toppmatcherna under hösten var enligt mig båda segrarna mot Visby, hemmamatchen mot Väsby samt den snöpliga förlusten mot Huddinge hemma där vi dominerad kraftigt. I siffror blev det:

M     V     O     F     VÖ    FÖ    VS    FS    PP         BP          MÅLV.    MÅL
22    14    4     4     1       2       0      1      14,29    88,46    91,60      69-45

I AllEttan rivstartade vi med två storvinster mot Teg i dubbelmöte som gav oss den start och boost vi önskade och behövde. Sedan flöt det på bra hela vägen och vi höjde oss både individuellt och som lag, samspelet och rollerna blev tydligare och bättre. Våra tidigare problem med målskyttet var som bortblåsta samt att vårt powerplay blev ett segervapen vilket i slutändan gjorde att vi slutade i toppen. Vi blev mer konsekventa i vårt spel vilket gav oss segermöjlighet i alla matcher, vid förlusterna var det med uddamålet i alla matcher utom en. Slutar du i toppen av en tuff AllEtta gör du många bra matcher men topparna var matcherna mot Borlänge, segrarna mot Östersund och Boden samt båda matcherna mot Väsby trots förlusterna. De nämnda matcherna var välspelade, målrika och spännande med mycket kamp från båda lagen. I siffror blev det:

M     V     O     F     VÖ    FÖ    VS    FS    PP         BP          MÅLV.    MÅL
18    11    2     5     1       0       0      1      33,33    80,00    90,35      78-47

Vi stod över Playoff 1 i och med vår tredje plats i AllEttan vilket kändes bra. Vi fick en extra vecka att vila, träna och ladda ihop. När det var dags att välja så blev det Nybro vårt val föll på. Ett val som vi var inne på tidigt, även Visby och Östersund fanns med funderingarna. Trots alla röster om ett konstigt och tokigt val så var vi bekväma med det och segervissa när vi satte oss på bussen mot Småland. Jag tycker att vi styrde och dominerade matchen där nere och borde ha avgjort tidigare men deras målvakt stod på öronen och höll dem kvar i matchen (för)länge.

Hemmamatchen blev en riktig klassiker med tanke på hur den avgjordes. Nybro fick matchen precis som de ville och kontrade vilket gav dem en 3-0 ledning men med vår reducering 4,32 kvar så tändes ett litet hopp. När ytterligare en reducering ramlade in två min senare så hade vi helt plötsligt chansen. Ni på läktarna vaknade till liv igen, vilken stämning ni skapade. Med uttagen målvakt två min senare var kvitteringen ett faktum, fantastiskt. Kan inte på raka arm komma ihåg att jag själv varit med om något liknande varken som spelare eller ledare. Den stämningen som var och den glädjen man såg hos alla i hallen kommer jag att bära med mig länge och önska få uppleva igen, helt otroligt. Segern fullbordades i powerplay med fem minuter kvar i första förlängningen och återigen infann sig den där sköna euforiska känslan i Glysis. Trots olyckskorparnas kraxande så slog vi ut Nybro med 2–0.

När valen i Playoff 3 skulle genomföras var vi helt plötsligt högst rankade lag, vi hade alltså förmånen att välja först. Efter lite samtal oss ledare emellan samt med lite kollegor uti i landet föll valet på Vimmerby. Resan gick återigen till Småland. När matchen väl startade så hamnade vi i tvåmålsunderläge mer eller mindre direkt, tre min hann klockan ticka. Vi repade mod, reducerade och hade några ströchanser men när de gjorde 3–1 efter en spelvändning och 4–1 kort därefter drogs gardinen ner för oss. Vi gjorde en riktigt svag insats men orkade ändå hålla uppe spelet och siffrorna i femtio minuter, det tog vi med oss. Vi var vid gott mod bussresan hem, vetskap om vår styrka på hemmaplan samt det otroliga publikstöd som väntade kändes tryggt. Bara insikten att vi skulle få möjligheten att återuppleva trycket som var veckan innan inspirerade alla till max. Som vi såg framemot de matcherna… Kvalserie m.m.  men verkligheten hann ikapp oss då Corona blev ett begrepp att verkligen ta på allvar. I siffror blev det:

M     V     O     F     VÖ    FÖ    VS    FS    PP         BP          MÅLV.    MÅL
3      2      2     1      2       0       0      0      25,00    80,00    87,06      9-11

Även om slutet inte blev det vi önskade får vi vara nöjda med vår säsong. Vi fick ihop ett lag som både hade kapacitet och kunnande att aspirera på topplaceringarna i en Kvalserie. Hur det i så fall gått får vi bara spekulera om, tyvärr. Vi placerade oss trea i både grundserien och i AllEttan samt spelade oss till Playoff 3 som bäst rankade lag när säsongen avslutades. Vi hittade ett sätt att träna och spela på som gjorde att vi blev bättre och bättre ju längre säsongen fortskred. Vi kom så långt som möjligt utifrån seriespelet och följde upp deltagandet i Kvalserien säsongen före på bästa sätt.

Om jag rankar alla lag i HockeyEttan utifrån de matcher som slutfördes under säsongen blir topp-10:

Väsby – Hudiksvall / Mariestad–Troja–Tranås–Visby / Vimmerby–Halmstad–Borlänge–Huddinge

Fyra lag från Östra (1-2-6-10) Fyra lag från Södra (4-5-7-8) Två lag från Västra (3–9)
Glädjande att vår egen grundserie visade sig hålla högst klass av serier alla när säsongen summeras.
Vi hade den känslan under grundserien, att kvalitén var bra men kul att det visade sig stämma också.

Sakta men säkert börjar Hudik Hockey etablera sig i den absoluta toppen av HockeyEttan vilket är väldigt glädjande. Framgång föder framgång heter det väl? Vi märker det redan nu när vi börjat sondera terrängen inför kommande år. Vilken kul nyhet som kom ut i dagarna, välkommen tillbaka ”Lillis”. Vår nya sportchef Lars Lövblom får kämpa på lite när han väl ansluter till Hudik igen. Stor eloge också till avgående Langer som gjort ett storartat jobb med laget och organisationen de senaste åren. Vi ligger lite högre upp i den s.k. näringskedjan än tidigare och får med det ett litet större och bättre urval att välja från. Men det går fort att rasera så det går inte att slå sig till ro utan mer och hårdare jobb väntar men med en behagligare väg kanske man kan säga. Jag både tror och hoppas att vi kommer att få behålla stora delar av årets trupp, några förändringar blir det alltid men merparten hoppas vi på. Kontinuitet är viktigt och hjälper oss att starta på en än högre nivå nästa säsong.

Det kommer säkerligen ut lite nyheter kring Hudik Hockey de närmaste veckorna, kolla hemsidan.

Mottot vi jobbar efter: ”Vi var bra förra året men nästa säsong, då jävlar ska vi bli riktigt bra”

När jag nu till sist summerar alla våra tävlingsmatcher i siffror blev det:

M     V     O     F     VÖ    FÖ    VS    FS    PP         BP          MÅLV.    MÅL
43    27   10    10   4       2       0      2      24,20    82,22   89,67      156-103

Helt okej blev det men det finns bitar vi ska förbättra och förädla.

Som läget är nu så kan väl ingen med säkerhet säga när säsongen startar men vi hoppas och utgår från att det förbannade viruset är raderat och att vi startar upp som vanligt i höst.

Slutligen vill jag tacka alla spelare, ledare och funktionärer runt laget för ett gott samarbete.
Stort tack till även till våra samarbetspartners och till vår härliga publik som verkligen visade på slutet hur kul det kan vara att gå på hockey i Hudiksvall. I höst börjar där vi slutade och bara ökar…

Ha en trevlig vår och sommar och ta hand om er själva och era kära ordentligt.
Vi ses!

// Per Ljusteräng, Hudik Hockey