Talangens speed räddade KIF

Rasmus Similäs speed räddade KIF.

Han bäddade för Calle Källströms 3-2-mål som blev slutresultatet mot Lejon.

Men segern satt riktigt hårt åt.

Texten kommer att uppdateras med kommentarer.

 

Köp en stödbiljett och stötta KIF här!

 

KIF satte full fart från första sekunden. Man tryckte ner Lejon där bland andra Kristian Ferletak och Felix Fjällkeborn var de hårdast blåsande virvelvindarna.

Man skapade flera farliga chanser, främst via styrningar nära målet.

Men i motvinden lyfte Lejondraken och gästernas ledningsmål kom ologiskt och mot matchbildens logik.

Pontus Burström kom fri efter att ha fått en puck på sig på defensiv blå. Burström kom in med bra fart när han drog bort Ludvig Christoffersson och gav gästerna ledningen.

Efter målet började Lejon att ta mer plats på isen och jämnade ut spelet betydligt. Halvvägs in i perioden tvingade man Christoffersson göra ett antal fina räddningar och höll nere siffran till ett.

Under de sista minuterna växlade KIF upp. Leonard Forselius spelade fram Fjällkeborn framför målet som drog till direkt. Hur Linus Marcko i Lejonkassen räddade den vet nog ingen, inte ens han själv.

Men KIF skulle lyckas få in en kvitteringspuck innan pausvilan. Hugo Niemi gled in i ett fint skott läge, sköt och på returen kunde Martin Söderberg böka in 1-1. Ett fint och grisigt viljemål av den tunge forwarden.

 

God jul! Köp KIF:s Julpåse här

 

Den andra perioden var spelmässigt mycket sämre. Båda lagen slog många felpass och det såg allmänt mer struligt ut.

Matchens dittills finaste prestation stod Felix Fjällkeborn för när han gav sitt KIF ledningen 11,09 in i andra perioden.

Han fiskade upp pucken i rundhörnet, vände upp och tog in pucken mot kassen, bakifrån. Den långa dragningen var fin och avslutet satt.

Ett riktigt viljemål.

Någon minut senare fick KIF läge att spela fem mot tre i över en minut. Ett ypperligt tillfälle att öka på ledningen, med andra ord. Men man fick inte spelet att stämma riktigt.

Och när istället gästerna fick chansen att spela fem mot fyra small det nästan direkt.

Oliver Kempainen såg pucken glida mot sig vid den bortre stolpen och kunde slå in den omarkerad.

Skotten in

för den trejde perioden var 25-13, vilket sa en del om matchbilden men långt ifrån allt.

Lejon såg inte ut som ett lag som ligger dösist i tabellen. Och av KIF:s spel fanns det mycket mer att önska.

Det var något som tränaren Kim Sunna lät meddela i pausen till Joel Törmä i KIF-Tv.

– Det ser för jävligt ut.

Ord och inga visar. Sunna fortsatte:

– Vi pratade innan matchen om att tävla men det gör vi inte för fem öre. Vi gör det några gånger men det räcker inte, vi måste göra det i varje byte. Nu är det bara att stryka de här två perioderna.

Vad gör man som tränare nu?

– Jag måste gå in där och uttrycka mina känslor men det spelar ingen roll vilken tränare i hela världen man som står och skriker om inte gruppen ställer krav på varandra.

Vad blir nyckeln i tredje perioden?

– När vi tar pucken djupt och går på kassen gör vi mål. Vi måste göra det istället för att stanna upp och leta passningar. Framåt med pucken, då skapar vi chanser, sa Kim Sunna.

Den tredje perioden blev en lång kamp mot slutsignalen för KIF:s del.

Än en gång fick man chansen att spela fem mot tre, utan att lyckas utnyttja det. Läget uppstod förresten efter att Simon Holmqvist åkt på en målvaktsinterference – i spel fyra mot fem.

Det är inte ofta man ser det hända.

Den tredje perioden var allmänt ganska udda.

Det var faktiskt Lejon som skapade de farligaste chanserna trots att det var KIF som spelade med en man mer. Gästerna fick ställa om och kontra och skapa oreda. Tur för hemmalagets del svarade Ludvig Christoffersson än en gång för en stabil match, vilket skulle visa sig bli avgörande.

Hans räddning efter 8,40 på Matthew Maggios fint och avslut var en talande bild av ”Luddes” kväll på Lombia.

Så även frilägesräddningen på Oliver Kempainens friläge – i boxplay.

Matchen avgjordes 12,48 in i tredje perioden. Rasmus Similä la i högsta växen och flög fram på högerkanten. Han tog in pucken i offensiv zon och hittade lagkaptenen Calle Källström på den bortre stolpen.

3-2 till KIF.

Vilken glädej och kanske framför allt lättnad. Jumbon Lejon, som visserligen inte spelade som om man ser ut i tabellen, ska man slå på hemmaplan.

Alla KIF-spelarna har gjort bättre matcher, om man säger så. Det finns dock mycket att berömma från den här kvällen.

Christoffersson är redan nämnd. Arrangemanget med alla de snygga KIF-tröjorna på läktarplats och KIF-TV:s än en gång stabila insats ska också höjas.

Hemsidan ger även plus till Kim Sunnas pausintervju, helt utan klyschor. Ärlig och icke-skönmålande.

Efter matchen ringde hemsidan upp Kim Sunna men fick prata med båda tränarna i bilens högtalartelefon eftersom den ena skjutsade hem den andra (oklart vems bil de färdades i).

– Vi kommer ut rätt bra från början sedan vet jag inte riktigt vad vi gör. Vi spelar inte bra under resten av matchen men vi lyckas ta tre poäng och det får vi vara glada för i dag, säger Kim Sunna.

Vad hände sen efter att vi började matchen bra, Tom?

– Vi vinner inga närkamper. Jag vet inte om vi faller in i deras trall eller nåt. Det var en jättekonstig match. Som Kim säger, det är poängen vi tar med oss, säger Tom Grundén.

Kim, du var inte alls nöjd med de två första perioderna.

– Det är nog ingen som inte håller med mig. Vi var inte påslagna. Vi reagerade på situationerna istället för att agera och vara tydliga med vad vi ska göra. Vi pratade innan matchen om att vi bara hade varit på is i tre dagar och inte spelat match på två veckor men oavsett det så ska vi ha krav på varandra att kunna ta kampen.

Vad sas i pausen inför tredje?

– Vi sa inte så mycket förutom att den som vill mest i den tredje kommer att ta poängen. Sedan såg den tredje perioden likadan ut som de andra två, säger Kim Sunna.

Hur mycket kan man skylla på corona-strulet under de senaste veckorna?

– Man ska inte använda det som en ursäkt. Ok om man inte har orken eller känslan och finliret, det hade ingen förväntat sig. Men det är absolut ingen ursäkt att inte ta fighten.

Kul att se Ludvig i kassen i dag. Han räddar faktiskt pucken i slutsekunderna på Lejons kontring.

– Han fixar poäng åt oss i dag. Han kliver upp och gör en monsterräddning i tredje perioden bland annat.

Bra gjort av Rasmus Similä innan segermålet.

– Han visar sin styrka, hans speed på kanten. När han gör så är det svårt för backen att hänga med . Rasmus tar hela tiden kliv i spelet med puck.

Vill du tillägga något, Tom?

– Jag lyssnar och håller med. Det är poängen vi tar med oss inför lördagen. Vi ser fram emot att åka buss i morgon (fredag) och spela igen. Vi har varit off ett tag så det är kul att vi är igång igen, säger Tom Grundén.

 

Mattias Heikki