Svagt mot Lejon.

Urstarkt mot Vännäs.

KIF gjorde en helt annan insats jämfört med senast.

Vännäs besegrades helt rättvist med 4-1 på bortaplan.

Målen gjordes av William Otter två gånger om, Leonard Forselius och slutligen Kalle Koivuniemi i tom bur, hans första A-lagsmål.

Texten har uppdateras med kommentarer.

KIF gjorde en annan förstaperiod jämfört med matchen mot Lejon senast.

De vittröjade så påkopplade och rejäla ut. Man vann skotten i den första rundan med 14-8. Och än viktigare vann man perioden med 2-0.

William Otter hittade nät för sjunde gången den här säsongen när han gav KIF ledningen efter 8,27.

Leonard Forselius utmärkta diagonalpassning gick genom hela Vännäsförsvaret och Otter drog till direkt. På returen sedan fick han in pucken.

Målet var snyggt. Men mål nummer två var ännu läckrare.

Felix Fjällkeborn satte full fart från egen zon, tog sig förbi ett antal Vännässpelare som såg stillastående ut i jämförelse. Sedan hittade han kedjekompisen Leonard Forselius som tryckte till direkt i det halvtomma målet.

Innan pausvilan var man mycket nära att öka på till 3-0. Rihards Marenis spelade snyggt fram till Kalle Koivuniemi som kom fri mot Rasmus Eriksson i hemmakassen. KIF-backen fösökte med en backhanddragning men målvakten var med på noterna och höll ner siffrorna.

Hemmalaget kröp närmare tidigt i den andra perioden.

Filip Wiberg sköt in 1-2 bakom en skymd Ludvig Christoffersson efter 2,03.

Efter målet tog KIF över matchen ganska rejält. Man skapade många långa anfall där man vaskade fram en hel del chanser. Skotten i den andra perioden slutade 10-20, vilket stämmer överens ganska bra med matchbilden.

Efter 15 minuter spelade hettade till som mest i den andra perioden. Det var än en gång kedjan med Otter, Forselius och Fjällkeborn som snurrade friskast i Vännäszonen.

Först hade Forselius ett livsfarligt skott som tog på axeln på målvakten. Sekunderna senare serverades han ett öppet mål av Kristian Ferletak men KIF:s nummer 19 fick inte riktigt träff på pucken.

Målet kom istället dryga minuten senare när William Otter gick köksvägen (sånt ser man inte så ofta längre) och lirkade in 1-3, på pass av Forselius.

I slutsekunderna hettade till på andra sidan isen när Vännäs jagade reducering inför pausvilan. Med än en gång såg Ludvig Christoffersson riktigt stabil ut mellan stolparna.

Spelet böljade fram och tillbaka ganska mycket i den tredje perioden. Båda lagen bytte klara målchanser med varandra men två storspelande målvakter vägrade släppa in några puckar bakom sig.

Det dröjde ända till 19,.27 innan det faktiskt blev mål. Vännäs tog ut målvakten och tryckte på för en reducering.

Rasmus Similä snappade upp pucken och satte full fart genom mittzonen. Istället för att lägga in pucken i det tomma målet passade han till Kalle Koivunimi som kunde lägga in pucken i den tomma kassen.

Därmed fick den unge Kirunakillen inkassera sitt första mål i A-lagssammanhang.

KIF svarade för en riktigt gedigen match och vann helt rättvist mot ett lag som absolut inte är lätt att tas med på deras hemmaplan.

Än en gång visade Ludvig Christoffersson att han är ett av KIF:s stora utropstecken den här säsongen. Kedjan med Stockholmsgrabbarna Otter, Forselius och Fjällkeborn visade vägen framåt. Trion var farliga i nästan varje byte man gjorde.

Hemsidan fick tag i tränaren Kim Sunna kort efter matchen. Det var en betydligt gladare Kirunatränare på andra sidan telefonlinjen jämfört med efter matchen mot Lejon.

– Det här var våran bästa bortamatch sett över 60 minuter, helt klart. De har några farliga situationer i den tredje perioden men i stort sett så stänger vi ner den.

Som dag och natt om man jämför med Lejon-matchen.

– Ja, verkligen. Det var ett helt annat påslag i skallarna i dag och då är vi så här bra.

Varför såg det ut som det gjorde på isen i dag?

– Vi var i situationerna och jobbade klart dem. Vi slog om mycket snabbare i huvudena från anfall till försvar och backcheckade jättebra. Vi var aggressiva i rätt lägen men utan att stressa upp oss.

Ludde” var bra i kassen i dag igen.

– Absolut, han gör en jättebra match. Han är likadan i målet som han är som person: Lugn, trygg och stabil.

Kedjan med Otter, Forselius och Fjällkeborn var ständigt ett hot.

– Ja, när det ligger närmare varandra och åker skridskor på det här sättet så är de livsfarliga.

Då går vi in i derbyveckan men en seger i ryggen.

– Ja, absolut. Det känns klockrent. Det blir tajt med matcher tisdag och torsdag men det ska bli kul att prova på en sådan vecka.