Anthony Paskaruk sänkte sin gamla förening med ett spelmål och ett straffmål.

Matchen slutade 4-3 efter straffar.

– Vi sätter oss själva i skiten, säger tränaren Kim Sunna.

TV: Se målen och höjdpunkterna från derbyt här!

Den första perioden blev fartfylld och rolig att se. Den slutade 2-2 men båda lagen hade gott och väl kunnat göra något mål till innan pausvilan.

Redan i den första skapade lagen varsitt kanonläge. Viktor Mikko gled in i ett bra läge men passade när han borde ha skjutit själv. Anthony Paskaruk kunde inte utnyttja passet.

Sekunder senare fick William Otter ett friläge men lyckades inte få in pucken.

Det gjorde däremot Edmunds Augstkalns.

Han tryckte in 0-1 i PP mitt i slottet. Hans första mål i KIF-tröjan kom alltså i ett derby. Bra timing! Passet stod landsmannen Rihards Marenis för.

AIF var mer påkopplat i den här perioden än i tidigare derbyn. Man checkade högt upp, satte press och stressade KIF.

Kvitteringen kom efter 6,41 efter att en målvaktsretur hittat rakt ut till Viktor Lund intill den enda stolpen.

Men efter 14,09 kopplade KIF grepp målmässigt igen. OFF-kedjans fina form fortsatte när Felix Fjällekborn satte full fart på högerkanten och spelade in till barndomsvännen Leonard Forselius som sprättade upp pucken i nättaket.

Två minuter senare skapade AIF ett bra tryck när man fick chansen att spela fem mot fyra. Och i samma BP fick Martin Söderberg ett friläge.

Han sökte luckan mellan benen men AIF-målvakten Roope Urpolahti läste det och täppte till.

AIF:s Colin Holmström träffade ribban kort därpå. Pucken studsade ner på mållinjen och ut. Där hade KIF marginalerna på sin sida.

Men kvitteringen skulle komma. KIF såg ut att gå till pausvilan i ledning när m

an hade tekning i offensiv zon med knappa minuten kvar. Men efter slarv fick AIF ett två mot ett-läge.

Viktor Lund passade till Anthony Paskaruk. Den här gången missade inte den förre KIF-spelaren som gjorde 2-2 på klubben han spelade för ifjol.

Även den andra perioden slutade oavgjort. Det ska nog Kiruna IF vara mest nöjda med.

AIF kändes hetare och det stod redan nu klart att man skulle göra sitt bästa derby för säsongen. Men det var KIF som åter igen ledningen.

Det viftades med finger i Lombia Arena. Det betyder en sak: Felix Fjällekborn har gjort mål.

Han gjorde 2-3 redan efter 2,09 av andra perioden efter en superfin passning av Leonard Forselius. Pucken gled genom hela AIF-försvaret innan den hittade Fjällkeborns klubba på bortre.

Fyra minuter senare var Edmunds Augstkalns väldigt nära att göra sitt andra mål i matchen. Det efter att KIF spelat ett strålande BP, anfört av Hampus Hagström och Rihards Marenis.

Skotte gick strax över och sekunderna senare drog den nye letten på sig en utvisning som gjorde att AIF fick spela fem mot tre.

Precis som fjärde KIF-gubben hann ut kom kvitteringen genom Oscar Haaroja, halvvägs in i matchen.

Det gjorde att AIF:s momentum byggdes upp ytterligare. Man sköt i ribban efter 12,30 och ett ledningsmål låg i luften.

En något billig utvisning gjorde att KIF fick andrum och kunde jämna ut spelet.

Firma Fjällekborn-Forselius fortsatte att stundtals leka ishockey. ”Leo” fick KIF:s bästa chans att ta ledningen igen men AIF-målvakten räddade.

KIF tog över matchen i den tredje perioden och hade klart mest puck.

Kristian Ferletak hotade gång efter annan och var ofta inne i hetluften i slottet. Med 90 sekunder kvar av tredje perioden prickade han stolpen. Men närmare än så kom inte KIF.

Man borde ha avgjort matchen när man fick spela fem mot tre i hela 1,24 men lyckades inte skapa jätteheta chanser. Det handlade mest om skott utifrån som AIF-målvakten klarade.

I förlängningen borde Julius Marwa ha avgjort för AIF när han fick ett jätteläge efter 13 sekunder men Ludvig Christoffersson räddade.

Felix Fjällekborn fick KIF:s bästa chans i sudden när han bågade in i slottet men fick inte in pucken.

Istället gick derbyt till straffar.

Där var släkten värst, som det brukar heta. Den ende målskytten blev Anthony Paskaruk som överlistade Christoffersson med en backhand.

Därmed tog AIF den första derbysegern för säsongen och KIF tappade två viktiga pinnar i jakten på Vännäs i toppen av tabellen.

Hemsidan fick tag i tränaren Kim Sunna kort efter matchen.

Vad känner du så här efteråt?

– Vi var inte riktigt där i dag och då vinner man inte. Vi avslutade sista perioden klart bättre än dem och då började vi spela som vi ska göra.

Vad gjorde vi sämre i dag jämfört med de tidigare matcherna mot AIF?

– Vi ställer till det för oss själva. Vid 1-1 tappar vi en gubbe bakom ryggen, den ska vi ha. Vid 2-2 tappar vi puck efter tekning. Det är två grejer som det blir mål på men det är fler situationer i matchen där vi sätter oss själva i skiten. Det man ger åt dem tar de till vara på och det har vi inte gjort i tidigare matcher mot dem. .

De kändes klart hetare i dag också jämfört med tidigare derbyn.

– Ja, de har fått in ny energi i laget och när man ger dem saker att gå på så växer de.

Vi hade ett gyllene läge att avgöra i fem mot tre i tredje perioden.

– Ja, precis men det var lite symptomatiskt och krampaktigt när man inte har dagen helt enkelt.

Om blickar framåt, Lejon på söndag. Vi har fortfarande allt i egna händer.

– Ja, det är bara att ladda om. Det är kort mellan matcherna. Träning i morgon och match söndag och då ska vi köra som fan i den matchen.