Läste om klubben – två dagar senare var han klar

Miks Lipsbergs satt hemma i Riga och läste tidningen.

Ögonen fastnade vid en artikel om Kiruna.

Två dagar senare befann han sig i Sundsvall med KIF-tröjan på.

Det går fort i hockey…

– Det är bra när det går fort, så man slipper tänka så mycket, skrattar KIF-spelaren.

 

Det är dags för den tredje delen i vår trillogi ”Trevliga Lettländare i Kiruna”.

Miks Lipsbergs valde att göra som Edmunds Augstkalns och Rihards Marenis gjort – flytta västerut till Sverige och Kiruna.

Artikeln som Miks såg i tidningen var en intervju med just Rihards om hans nya tillvaro i Gruvstaden. Efter att ha läst klart tog han fram mobilen och skrev till sin gamle kompis och grattade till en fin artikel.

Nästa dag ringde Marenis upp.

– Han frågade om jag ville komma och spela i hans lag. Mitt spel i Lettland kändes inte så bra så jag beslutade mig för att ändra på något och blev intresserad. Sedan pratade jag med Henrik Törmä och två dagar senare var jag i Sundsvall och spelade min första match.

Vad stod det i artikeln?

– Rihards sa bara bra saker om Kiruna. Att han älskade det här. Han har fått bra med istid, har en bra relation med coachen och känner att han har en bra tillvaro här, säger Miks Lipsbergs.

Det gjorde att Riga-grabben Miks valde att byta miljö. N�

�r hemsidan ringer upp är han ute på promenad. Han har verkligen inte ångrat sin flytt.

Han ser sig omkring.

– Det är en vacker liten stad. Med mycket snö! Jag är född och uppvuxen i Riga men mina föräldrar bor numera ute på landet. Jag gillar verkligen att åka och besöka dem och Kiruna påminner mycket om det stället. Det är lugnt och skönt. Jag gillar det verkligen. Allt är bra. Alla i och runt laget är hjälpsamma och trevliga och ledarstaben är mycket, mycket bra.

Han kastades in i matchen mot Sundsvall. Känslan framför skärmen är att nyförvärvet blir bättre och bättre för varje match i KIF-tröjan.

Det är också hans egna känsla när han beskriver sina insatser hittills.

– Det var lite svårt att hoppa in i ett nytt lag men coachen Kim var hjälpsam. Han sa att jag skulle spela mitt spel och inte oroa mig för något. Bara åka skridskor och tänka på att göra rätt saker. Mitt samtal med honom hjälpte mycket.

Vad säger du om dina insatser hittills?
– Jag önskar att de hade varit bättre. Men jag gör mitt bästa i varje match och jag tror att det kommer att bli bättre och bättre.

Vad är största skillnaden jämfört med vad du är van vid?

– Skridskoåkningen. Alla kan verkligen åka här. Även om det här är tredjeligan i Sverige så är alla riktigt bra skridskoåkare, så det kom som en chock för mig.

Är det svårt att hänga med?

– Ja, till en början men nu känns det bra.

Frukten av att han känner sig mer och mer bekväm i KIF-tröjan kom i form av det första målet i segermatchen över Lejon.

– Äntligen hände det, haha. Jag är glad över det. Jag fick pucken i powerplay och fick ett fritt skott. Målvakten var inte redo så det var bara att lägga in den.

Sedvanligt fick han pucken som en symbol över premiärmålet. Men det är något som han aldrig har varit med om tidigare.

– Nej, det var första gången som jag fick behålla pucken. Den är på min plats i omklädningsrummet, säger Miks Lipsbergs.

Han har känt Rihards och Edmunds i ungefär tio år. Till helgen väntar ett riktigt drama för den lettiska trion och resten av Kiruna IF.

Ni känner mycket väl till vad som gäller. Dubbla segrar kommer att krävas mot Vännäs i helgen för att säkra seriesegern och fortsatt spel i vår.

Annars är säsongen över.

– Det kommer att bli så roligt! Det är väldigt viktiga matcher och vi kommer att göra oss redo för dem och hoppas på det bästa. Jag kommer att göra allt för att vi vinna, säger forwarden.

Han låter väldigt övertygande när han säger orden.

Till helgen hoppas alla KIF-are på seger.

 

Mattias Heikki