Seger – nu väntar superdrama i sista omgången

Ville du ha drama hade du rattat in rätt kanal.

KIF vann med 2-1 mot Vännäs efter en riktig pulshöjare.

Matchvinnarna i Kiruna var många. Ludvig Christoffersson klev ut stort och Rasmus Similä och Samuel Ivanic gjorde målen.

– Det är kul. Det är det här man vill ha, sa Kim Sunna efteråt.

Matchvärd: Kiruna Wagon

Inför matchen fick KIF-tränaren Kim Sunna frågan hur han önskar att den första perioden ska se ut.

Svaret var att han gärna ser att hans lag vill betala priset, vågar bryta mönster och tar ledningen efter en sju, åtta minuter.

Kusligt nog blev det just så.

Rasmus Similä gav KIF ledningen efter 8,09. Den unge forwarden stressade fram ett misstag av Vännäsbacken, fick pucken och la in den från nära håll.

Så långt var det rättvist. Kiruna startade matchen bäst och nämnde Similä hade haft ett fint läge på en retur redan efter 90 sekunder.

Men den gången slajdade en Vännäsback och täckte Rasmus backhandskott.

Det dröjde drygt sju minuter innan Vännäs skapade sin första farliga chans. Den kom i forma av en två mot etta där Jonathan Dobos sköt utanför i ett farligt läge.

Efter Similäs ledningsmål kom gästerna in i matchen på ett bättre sätt. Man satte högre press och stressade KIF-spelarna. Närmast en kvittering var Filip Wiberg som fick helt öppet mål efter KIF-strul i egna zonen.

Turligt nog för hemmalaget missade Vännässpelare oväntat.

1-0 stod sig till pausvilan.

Vännäs tog med sig sin positiva trend in i den andra perioden.

Man vann den också.

Gästerna fick spela PP efter att Jesper Landström åkt ut. KIF-spelaren reagerade på att William Magnusson åkte på Ludvig Christoffersson i KIF-kassen.

Kiruna såg ut att reda ut boxplayet men lyckades inte hela vägen.

1-1 kom efter 8,08. Efter att Marcus Runnkvist, bakom målet, hittat Johan Warg framför det. Ett direktsko

tt senare var det kvitterat.

Vännäs fortsatte att styra matchen. Halvvägs in i perioden skapade man ett tungt tryck mot KIF-kassen. William Otter täckte skott tre gånger och KIF slog icing två gånger om.

Till slut lyckades man krångla sig ur Vännäs grepp och jämna ut spelet. Man var också väldigt nära att ta ledningen minuterna senare när man fick spela PP.

Både Rihards Marenis och Leonard Forselius hade fina möjligheter från nära håll men Vännäsmålvakten Marcus Johansson räddade.

1-1 stod sig till den tredje perioden.

Gästerna började piggast i den tredje perioden. KIF såg darrigt ut under de två första minuterna då det bara handlade om Vännäs.

Men man lyckades lyfta spelet. Efter fem minuter var Hugo Niemi när att styra in en puck i ett två mot ett-läge och Hampus Hagström högg på en retur som också vara nära att leta sig in.

6,27 kom det matchvinnande målet. Och det var knappast en väntad målskytt som slog till.

Tvärt om, var det backgiganten, spelare med det enorma hjärtat som gjorde 2-1.

Samuel Ivanic fick pucken på blå, gick fram och sköt ett dragskott upp i det bortre krysset.

Vilken känsla!

Det var backens första mål för säsongen. Snacka om att spara det till ett speciellt tillfälle!
Men matchen var inte vunnen. Långt, långt, långt ifrån.

Den tredje perioden skulle utvecklas till ett drama som fick nerverna att krypa och pulsen att hamra.

När Vännäs fick spela PP efter halva perioden uppstod ett fullständigt kaos framför ”Ludde” i KIF-kassen.

Spelare låg till höger och vänster och alla slog mot pucken som låg lös där någonstans i kalabaliken. Men Christoffersson höll tätt.

Kiruna spelade på resultatet på ett bra sätt efter det. Vännäs tog ut målvakten med dryga minuten kvar men lyckades inte skaka om KIF nämnvärt.

Segern innebär att allt kommer att avgöras i den sista omgången, i morgon söndag.

En ren final om seriesegern, med andra ord.

Missa för guds skull inte det.

KIF gick i och med segern om Vännäs i tabellen. Att ”bara” vinna efter förlängning eller straffar räcker således till att säkra seriesegern i morgon.

Jag ska börja med att hälsa från KIF-supportrar i en chat som har exploderat nyligen. ”Hälsa Kim att vi älskar KIF” säger de.

– Haha! Tack som fan…skriv det och svär också. Som fan!

Summera matchen.

– Den blev som förväntat, tajt. Vi kommer ut jäkligt bra i förstaperioden. Andra blir lite struliga för oss. De är farliga med sina instick som jag pratade om i förra matchen. I tredje kommer de ut hårt men vi gör en bättre period än den andra och så trycker vi dit målet på ett backskott. Efter det hade de nåt läge när vi spelar fast oss själva i zonen men annars var det ganska lugnt.

Vilket drama!

– Ja, det är kul. Det här det man vill ha. Det är inte så många matcher i hockeyettan som är så här.

Hög puls?

– Nej, egentligen inte. Det böljade inte så mycket fram och tillbaka och då är man ganska lugn som tränare. Det blir värre när det är hawaiihockey på isen, då har man en högre puls.

Hur märktes det i båset att mycket stod på spel?

– Jag tycker att det var fokuserat. Mycket energi och surr med varandra. Grabbarna var påslagna.

Ivanic har verkligen sparat sitt mål lämpligt.

– Ja, kan man lugnt säga. När han är rejäl och som han ska vara är han en stor tillgång för vår lag. Det är inte i offensiven han främst ska bidra men det var skönt att han gjorde mål.