Speciellt mål för den unge forwarden

Pucken ligger på skrivbordet där hemma.

För en vecka sedan satt den i vänstra krysset.

Målet mot AIF var Hampus Landströms första i A-laget.

– Det kändes som att vi hade något på gång. Innan andra perioden sa jag åt ”Hjalle” att den skulle sitta. Han bara skrattade och sa ”det vet du”, minns han.

TV: SE MÅLET HÄR PÅ HOCKEYETTANS INSTAGRAM-KONTO

Glöm inte! Swisha gärna till Fanens Spelare! 123 193 72 00

 

Att göra sitt första seniormål är så klart speciellt. Att det kom mot derbykompisen AIF och att det var hur tjusigt som helst, gör ju inte saken sämre.

Hampus Landström snärtade upp den rakt upp i krysset efter ett mönsteranfall från alla i femman, hela vägen från förlängd mållinje.

Hemsidan ringde upp den 19-årige, egna produkten och pratade om tillvaron.

Den har varit hektisk under hösten. Träningar med A-laget, träningsmatcher med A-laget – men också ett DM med J20.

Men vi backar bandet ett år. Förra hösten blev han uppkallad till de stora grabbarna i A-laget. En aning skrämmande kanske?

– Njae, Läskigt är fel ord men det är väldigt speciellt. Man kom ju till ett gäng grabbar som man har kolla på länge. Många kommer från samma kull som brorsan så jag har ju sett dem spela hela livet. I början var det lite konstigt men det är å andra sidan var de inte 20 främmande människor man kom till. Det kändes som att det var öppna armar här när man kom och det är jag grymt glad över, säger Hampus Landström

.

Brorsan Jesper är sex år äldre och har redan vaskat ihop 152 matcher i Hockeyettan, trots att han bara är 25 år.

Visst kan det vara bra att ha storebror på plats när man flyttas upp till ett A-lag.

– Jag lägger ingen jätte vikt i att han var där, men självklart är det alltid roligt att vara runt honom.

Har han varit din idol under uppväxten?

– Ja, så har det absolut varit. Jag har sett upp till honom ända sedan man började förstå något om ishockey.

Förra säsongen blev bedrövlig för alla juniorspelare eftersom säsongen ställdes in på grund av coronasmittan. När truppen fylldes på i A-laget fick Hampus Landström fokusera på J20-laget istället. Men redan efter åtta matcher tog säsongen slut.

Efter några månaders gymmande ringde telefonen och forwarden fick ansluta till A-lagets träningar igen.

– Därför gick inte så mycket av säsongen till spillo som den annars hade gjort och det var väldigt skönt, säger han.

Inför de här sommaren fick han beskedet att han permanent skulle träna med A-laget. I förra veckans träningsmatch mot Kiruna AIF kom en belöning.

Hans första A-lagsmål.

Hampus Landström minns tillbaka:

– Det kändes som att jag, Anton och ”Hjalle” hade något på gång redan i den första perioden. Vi kuggade i varandra som om vi hade spelat ihop länge. Efter första periodpausen sa jag åt ”Hjalle” att den skulle sitta nu. Han kollade bara på mig, skrattade och sa ”det vet du”.

Och så blev det också .

– I första bytet startade vi ett bra uppspel. Alla gjorde precis som vi skulle göra. När jag fick pucken av ”Hjalle” var min första tanke att passa tillbaka men jag såg att han var markerad så jag lyfte pucken på kassen istället.

Anton Elenius var snabbt med på noterna och tog med sig pucken till sin kedjekamrat för att spara som minne. Den ligger just nu på skrivbordet där hemma.

I helgen fick Hampus Landström åka med J20 på DM. Efter helgen summerade han en seger (mot Brooklyn) och tre förluster (Boden, Piteå och Kalix).

– Trots att vi vann första matchen kändes det svajigt. Spelmässigt var det inte bra, men det är ju alltid kul att vinna så klart. Vi spelade faktiskt bättre för varje match som gick. Vi har ett väldigt ungt lag i J20 och det var kul att se att alla verkligen ville vara där och kämpa.

Hur Hampus Landströms framtid ser ut är osäkert. Spela med A-laget eller med J20 är frågan.

– Jag vet inte så mycket. Jag tränar på och sedan får vi se hur det blir. Det blir bra oavsett, säger KIF:s färskaste premiärmålskytt.

 

Mattias Heikki