Hockeyåret började strålande. KIF tog ledningen redan efter sju sekunder.

Men 1-0 blev 1-2 som blev 2-2 efter full tid.

Sedan avgjorde Enköping på straffar.

Två poäng till gästerna. En till KIF.

– Jag är besviken på prestationen. Vi kan så mycket bättre än vad vi visar i dag, säger tränaren Kim Sunna.

Summering första perioden:

Sju sekunder. Så lång tid tog det för KIF att inleda målskyttet 2022. Målet såg ut att vara en inövad variant direkt på tekning. William Palovaara till Jacob Hansson till Rasmus Similä.

Den unga Kirunagrabben gjorde en läcker fint, ensam med Enköpingsmålvakten Pontus Hagman innan han la in 1-0-pucken.

Hur tjusigt som helst!

Man kan tro att det här skulle ge KIF en enorm energi och få Enköping att hänga med huvudena. Men så blev det absolut inte.

Det var gästerna som sedan gjorde en bättre förstaperiod. Skotten vann KIF med 13-12 men det kändes som smickrande siffror.

Gästerna spelade stundtals riktigt välorganiserat, skapade många målchanser och oroade Filip Eriksson i KIF-målet flera gånger om.

Eriksson blev dock matchens lirare i den första perioden och spikade igen kassen.

KIF fick spela PP två gånger om. Ena gången gjorde man det ok. Bästa möjligheten fick Oliver Lindgren efter en smart passning genom zonen av Kyle Moore. Men Lindgrens direktskott räddades.

Parker Moskal fick ett gyllene läge i en två mot etta tillsammans med Felix Fjällkeborn (som var grymt pigg i idag). Men San Diego-killen lyckades inte överlista Hagman.

Gustav Lindberg hotade flera gånger om för Enköping. Ett halvfriläge och en farlig målvaktsretur vaskade han fram men lyckades inte överlista stabila Filip Eriksson.

Summering andra perioden:

Gästerna fortsatte att ha kommandot i den andra perioden. Maximilian Popovic sköt i ribban efter en flygande spelvändning efter fem minuter.

Ett bortamål låg hela tiden i luften. Det kom efter exakt åtta minuter. Och det var en Kirunabekanting som stod för det.

Backen Martin Jonsson, som gjorde en stark säsong i KIF för fyra år sedan, tryckte in pucken högt i nättaket från distans. Ett skott som inte ens Filip Eriksson kunde göra något åt.

Målet kom efter ett långt Enköpingsanfall där Kiruna trycktes ner i den egna zonen.

Efter halva perioden lyckades Kiruna skapa en del farliga chanser. Kristian Eriksson hittade Oliver Lindgren centralt, men forwarden sköt utanför.

Jacob Hansson la en puck på mål med ett efterföljande kaos, men KIF lyckades inte göra det bästa av målvaktsreturen.

Efter 13 minuter satte Rasmus Similä fart från egen bur. Full, jäkla fart.

Han skejtade igenom mittzonen, in i anfallszonen och hela vägen fram till Hagman i målet men lyckades inte kontrollera pucken när han skulle avsluta.

Det hade blivit ett klassiskt mål i Lombia ishall om den pucken gått in.

Logiskt var det istället Enköping som tog ledningen. Efter 14,15 tryckte Jesper Cederberg in 1-2 efter en målvaktsretur efter att gästerna kommit i en tre mot två-kontring.

Kiruna avslutade perioden bra när man fick spela PP.

Hemmalaget skapade en tre, fyra, fem farliga lägen utan att få in pucken.

Summering tredje perioden:

Enköping var lära att utöka till 1-3 när Jesper Cederberg fick ett kanonläge tidigt. Filip Eriksson fortsatte dock att storspela och hålla KIF kvar i matchen.

Efter 4,31 kom istället en kvittering till 2-2.

Magnus Skogfält som utgör den fina KIF-TV-duon tillsammans med Jonas Esko sa exakt det jag tänkte på just efter målet.

”Det kom som en blixt från klar himmel”.

För Kiruna hade inte skapat mycket dessförinnan. Felix Fjällkeborn satte fart längs med vänsterkanten och spelade in pucken framför mål. Där väntade Oliver Lindgrens klubba som styrde in kvitteringen.

Den tredje rundan blev mer chansfattig. Albin Olovsson kom helt ren men lyckades inte skjuta ledningen till gästerna.

KIF avslutade perioden på ett bättre sätt. Den farligaste hemmachansen kom efter att Fjällkeborn åter igen serverat in pucken från kanten. Men inte heller den gången prickade Oliver Lindgren rätt framför kassen.

Matchen gick till sudden där Enköping fick spela fyra mot tre i två minuter.

Ett hårt jobbande KIF med Edmunds Augustkalns i spetsen fredade målet.

Straffar kom att avgöra matchen. Filip Eriksson gjorde några riktigt svettiga räddningar, Jacob Hansson satte en straff kyligt men det räckte inte.

Enköping fick flyga hem från Kiruna Flygplats med två pinnar incheckade.

Efteråt summerade Kim Sunna tillställningen så här:

– Jag är besviken på prestationen. Vi kan så mycket bättre än vad vi visar i dag. Det måste vi jobba för att plocka fram.

Om du jämför den här matchen med den i Enköping, vad säger du då?

– De gör en mycket bättre match i dag. De bjuder på tufft motstånd med hög fart. Vi hanterar det inte så bra stundtals. Vi släppte igenom dem för enkelt genom mittzonen så de fick komma in med fart. Men sedan tycker jag att vi korrigerade det. Vi började vinna vinna kamper mer och mer och då såg det bättre. Vi slarvade lite vid deras mål men sedan fightade vi oss tillbaka igen. Vi hade kunnat illa in en puck till i tredje perioden.
Men det känns som att vi är långt ifrån det fina spelat vi visade upp i grundserien.

– Ja det håller jag med om. Vi har haft ett bra fem mot fem spel tidigare som vi måste hitta tilbaka till. Vi måste tillbaka till grunderna igen.

Men något roligt var ju starten av matchen. En inövad variant eller?