Söndagen den 15 januari innebar säsongens tredje derby. Skövde IK har gått vinnande ur de bägge föregående och frågan var ju om vi skulle klara att för tredje gången på raken mäkta med en derbyseger? Svaret blev jupp! Att Skaraborgs stolthet denna vinter heter SIK behöver vi inte ens ta upp till diskussion.

Hemsidan får säga dubbelgrattis till dig, sextio år igår och derbyseger idag!

-Ja men det var väl en bra present i efterskott.

Du hade fått tillbaka lite gubbar till dagens match?

-Ja det var ju ett gäng där som ramlade in. Det var Söder (Kristoffer), det var Emanuelsson (Jesper) och Möller (Erik). Har jag missat någon? Nej det var nog de.

Det var ju väldigt länge sedan Söder spelade match så vi är naturligtvis nyfikna på hur han kände det efter matchen?

-Det vet jag inte riktigt. Vi hade väl en dialog under matchen om hur det skulle vara men det gick ju att mata på honom ganska bra tycker jag. Men det kommer kanske kännas i kroppen imorgon att du inte har gjort de här matcherna sedan november.

Första perioden har Skövde ett lite övertag spelmässigt. Mariestad är väldigt fysiska i sitt spel och Skövde får ett tidigt numerärt överläge när Mariestads Erik Olsson visas ut för en crosschecking. Men även i sitt boxplayspel fortsätter hemmalaget att checka hårt och vara fysiskt tuffa och det gör de med stor framgång för Skövde får inte igång något pp spel.

1-0 faller efter 7.39 spelade. Mariestad bryter ett uppspel i mittzon. Ludwig Wistén tar snyggt in pucken i Skövdes försvarszon och lägger den diagonalt till Gustav Lindberg som har kommit några meter ifrån sin bevakning och han smäller in den i en jättelucka efter att Skövdes för dagen mycket duktiga målvakt Eric Forsberg inte hunnit över i sidled.

Skövde får även försvara sig en gång i boxplay under perioden men något mer mål faller inte i perioden som slutar 7-4 i skott på mål i Skövdefavör.

Skövdetränaren Staffan Lundh om första perioden

-Egentligen tycker jag inte att vi är jättebra i första perioden. Jag tyckte vi skvätte puckar lite omkring oss och inte riktigt tog det här ansvaret som man skulle vilja med pucken. Sedan visste vi ju att de skulle komma att trycka på så jag vet inte om vi lurades lite i det och vi blev lite ängsliga i att spela med pucken på ett bättre sätt än vi kanske hade önskat oss. Jag vet inte om man ska säga att vi kom undan men 1-0 är väl ändå rätt ok efter den perioden. Vi hade något powerplay där som vi inte alls fick till som man skulle vilja ha haft lite mer bett i.

Det kändes som att de gick väldigt väldigt hårt på er när de spelade box och att vi inte riktigt hanterade det?

Nej men det stämmer väl lite och där får vi inte till det men så var det!

Även i den andra perioden får Skövde ett tidigt powerplay och det skiljer sig inte nämnvärt från det pp vi hade i första perioden, med andra ord inget mål där denna gången heller. Det fick dröja till den andra periodens åttonde minut innan Joshua Laframboise äntligen fick göra sitt första mål i Allettan. Det är Axel Abrahamsson  som fiskar upp pucken i egen zon, lägger den till en avancerande Jesper Emanuelsson som tar pucken hela vägen genom mittzon och in i offensiva på vänster sida. Han droppar pucken bakåt till Josh som smiter med bakom och någonstans mellan blå och tekningscirkeln pangar han på ett välplacerat skott och matchen är kvitterad.

Under en period här tar Skövde över det offensiva spelet ordentligt och där ska nog hemmalaget tacka en lycklig stjärna att det inte blir mer en ytterligare ett mål som faller i perioden, denna gång genom backjätten Max Kardewall. Alexander Henriksson anfaller och går hårt på mål, pucken hamnar ut till vänster där Adam Thilander prövar ett skott som studsar ut diagonalt till Kardewall som inte vilar på hanen utan drar till direkt och därmed har Skövde vänt på steken och tar ledning med 2-1.

En stund efter periodens powerbrake blir Jesper Emanuelson utvisad för slashing men gästerna försvarar sig med framgång emot Mariestads fruktade powerplayspel. Perioden slutar 14-11 i skott till Skövdes favör.

Staffan om den andra perioden:

I andra perioden får vi efter hand ett riktigt bra tryck på dem. Det är väl inget lag där i början som tar riktigt kommandot. Sedan tycker jag när vi får första målet och runt den perioden där så spelade vi och trycker ned dem på ett bra sätt. Det var lite små skiften inom kedjorna också där, kanske inte för att väcka men ändå för att få någon form av energiförändring i det på något vis under den perioden. Det kändes skönt att gå in med 2-1 inför tredje.

I den tredje perioden släpper naturligtvis Mariestad på näst intill alla tyglar och går hårt för en kvittering. En ordentlig press men Skövdespelarna försvarar sig heroiskt och ”Foppa” som sista utpost agerar med ett väldigt lugn och är enormt förtroendegivande även då hemmalaget trycker på med allt de har. Skövde får även spela två minuter boxplay efter att Josh blivit utvisad för hakning. En utvisning som där och då från läktarhåll ser horribel ut för Josh lyfter väl ändå bara på motståndarens klubba? Men som sagt, Skövde försvarar sig heroiskt och med 1.37 kvar av perioden lämnar Mariestadsmålvakten Anton Malmborg målet till fördel för ytterligare en utespelare.

Skövde försvarar sig bra och en hårt arbetande Jonathan Ström bryter ett anfall strax innanför blå och lagkapten Kristoffer Söder skall just kliva ut på isen från avbytarbåset när pucken hamnar hos honom och han kan enkelt skicka den ända från försvarsblå och in i det obevakade hemmamålet och det är så skönt så skönt när matchen punkteras via Skövdes 3-1. Där går luften ur hemmalaget och de har inte kraft att ännu en gång trycka på utan Skaraborgs stolthet SIK kan enkelt förpassa den sista minuten in i arkivet över derbysegrar. Skotten i den tredje slutar 17-9 i Mariestads favör.

Det blev en gastkramande tredjeperiod!

-Ja det blev det. De sprattlar väl till på ett lite desperatare sätt och försökte men samtidigt, ja det är väl lätt att det ramlar in någon, det kommer man inte ifrån, men jag tycker ändå att vi höll dem på ett hyfsat sätt utanför oss och inte gav dem de där riktigt farliga chanserna som det kunde ha blivit. Eric Forsberg i mål spelar bra under hela matchen och det såg väldigt stabilt ut på hans spel. Sedan lyckas vi på något sätt att sätta trean där när de tog ut keepern och då var det stort jubel i båset. Sedan var vi väl lite varnade efter Tranåsmatchen så vi vet att det inte är slut men de tog ju inte ens ut målvakten mer så jag vet inte om de hade gett upp eller vad det var.

Vet du när vi senast tog tre derbysegrar på raken?

-Nej det är inte jag rätt person att fråga men jag tror jag läste i någon tidning att det var 2011 men det måste kollas upp.

Det spelar ju ingen roll egentligen men hemsidan tycker att tre känns väldigt gött. Kan det i likhet med säsongen 03/04 bli fyra?