Fricken över i:t!

Bois hade inte många som trodde på laget inför dagens möte mot serieledande Nybro. Nybro kom till match med sex raka segrar i ryggen, och var dessutom obesegrade på hemmaplan. Bois å sin sida kom med en miserabel 2-8-förlust mot Troja, och saknade såväl Lukas Larsson som Hugo Pettersson, de två ledande centrarna. Men när hesa Fredrik ljöd så var det ändå gästerna Mariestad som stod som överraskande segrare med 3-5 (1-1,0-2,2-2), sedan laget stått för en makalös krigarinsats.

Första perioden

Nybro tog sin vana trogen på hemmaplan tag i taktpinnen direkt i matchinledningen. Delvis givetvis hjälpta av en tidig Boisutvisning, men Bois spelade ett bra boxplay och redde ut tvåminutaren. Men övertaget fortsatte också efter, och Nybro har två kanonlägen att ta ledningen med passar över centrallinjen och direktskott, men Isac Ohlsson stod för två blixtrande parader. Ju längre in i perioden det gick, desto mer kom Bois in i matchen, och man började få lite anfall och testa Robin Robin Johansson lite. Men det var när matchbilden utjämnats som 1-0 till Nybro kom. Pontus Karlsson kommer mot samlat Boisförsvar, och skjuter en handledare från ett par meter innanför blå och den letar sig in.

Efter det så har Ludwig Wistén ett fint skottläge mitt i slottet efter ett sidledspass, men han skjuter utanför. Men när Simon Svensson ett par minuter senare skjuter så prickar han mål, vilket tvingar Robin Johansson i Nybrokassen till en benparad, men framför mål så krigar sig Herman Lundin till sig returen och kan slå in den i öppen kasse och det var kvitterat. Periodens sista fina målchans fick Nybro, sedan Nikolai Skladnichenko styrt en passning utanför från nära håll.

Andra perioden

Även i den andra perioden så är det Nybro mest för hela slanten den första halvan. De har mycket puck, har ett par riktigt långa anfall men de skapar inget hett alls. Mycket på grund av att de mest åker utsida och aldrig lägger några puckar på mål. Det gör att Bois ändå får en rätt behaglig resa även om Nybro har mycket puck. Då kändes det hetare när Bois väl kom till anfallszonen och de har en riktigt bra chans när Jesper Broeng skjuter och Herman Lundin håller sig framme och slår på returen, men Robin Johansson håller emot med sitt benskydd. Men så mitt i perioden får Bois chansen att spela powerplay, och även om inte det ger mer än ett par fina skott som Robin kan parera, så ger det ändå Bois luft. För efter det är det Bois för hela slanten. Man gör först 2-1 på ett liknande sätt som Nybro gjorde sitt 1-0-mål. Johan Frick kommer ensam mot samlat försvar men skjuter ett par meter innanför blå ett skott som hittar rätt och Bois var i ledningen. Sedan har Bois långa anfall med mycket skott och inlägg på mål, och Boisarna var verkligen på plats framför mål och gjorde livet surt för Nybromålvakten. Men med lite tur och mycket skicklighet reder han ändå ut det ändå tills Oscar Tellström kommer i ett friläge. Det är i spel 4 mot 4, som han kommer helt ren från mittlinjen och han avslutar lågt på klubbsidan och Bois går till pausledning med 3-1. Dock inleder man den tredje perioden med en man mindre.

Tredje perioden

Att Nybro pratat om att de måste lägga mer puckar på mål märktes direkt i den tredje perioden. Nybro, som inledde med powerplay, etablerade tryck direkt och sköt så fort läge gavs samtidigt som de var betydligt flitigare med att ta plats framför kassen. Bois redde ändå ut boxplayet, men Bois lyckades aldrig riktigt få upp spelet och det kvardröjande trycket gav efter ytterligare en halvminut utdelning. Pelle Hedlund håller sig framme och styr in pucken förbi en chanslös Isac Ohlsson. Lika chanslös är han dock inte 30 sekunder senare när Jonas Nyman kommer halvfri från kanten och skjuter en isare som retligt letar sig in mellan benen på Boismålvakten. Så på mindre än tre minuter så hade Nybro hämtat upp Bois tvåmålsledning och var ordentligt på g. Då tar Boisbåset en mycket välvald timeout och efter det så lyfter Bois upp spelet igen. Det utvecklas till en ställningskamp där inget av lagen får några långa anfall utan det växlar fram och tillbaka. Det är dock Bois som känns vassast i det spelet, Ludwig Wistén får ett gyllene läge att direktskjuta in 3-4 efter ett fint pass av Gustav Lindberg men skottet mot det vidöppna målet går utanför. Lite senare är det Erik Olsson som får ett fint pass och direktskott, men då hinner Robin Johansson över och räddare. Nybro har ett liknande läge, men då är det Isac Ohlsson som är lika snabb i sidled.

Men så får Bois ändå ett lite längre anfall, och ett skott från blå styrs i insidan stolpen och ut, och framme på returen håller sig Gustav Lindberg framme och rakar in pucken i den öppna kassen. 3-4 med bara fyra minuter kvar att spela. Bois håller spelet väl uppe tills det är två minuter kvar, då etablerar Nybro press. De skjuter ett antal skott, men antingen blockas det på vägen av uppoffrande Boisare, eller så står Isac Ohlsson på rätt plats. Nybro plockar ut målvakten men det leder bara till att Erik Olsson kan lägga in pucken i den öppna kassen via ett skott från egen zon. 3-5 med tio sekunder kvar och skrällsegern var ett faktum.

Sammanfattning

Bois gör en riktigt bra bortamatch. Man spelar enkelt i egen zon, man vänder snabbt, spelar otroligt rakt och lägger mycket puckar mot mål och ser till att man är på plats för returerna. Nybros sex matcher långa segersvit och deras 10 matcher långa hemmasegersvit bröts av ett lag som saknade sina två bästa centrar. Ett styrkebesked av Bois där man framför allt krigade hårdare än motståndarna och höll sig till en väl fungerande gameplan i 57 minuter. Idag vill jag lyfta fram laget, det känns fel att lyfta fram någon enskild spelare när ingen faller ur ramen. Vilken skillnad mot senast! Nu ligger laget fyra i tabellen och har skaffat sig en hälsosam åttapoängsmarginal ner till niondeplatsen och missat slutspel. Riktigt starkt jobbat av ett inför serien nederlagstippat Bois!