Appelgren full av självförtroende inför avgörandet

På onsdagen spelas en väldigt viktig match för Bois del. Beroende på resultat så kan Bois hamna på allt emellan en förstaplats till en femteplats, gå till hockeyettanfinal eller få spela playoff 1.
Trots ett besvärligt skadeläge och viktige Erik Olsson avstängd så är det ändå en trygg och sjävförtroendefylld Boistränare i Andreas Appelgren som svarar när hemsidan ringer upp.

Det blev seger mot serieledande Halmstad i söndags med rättvisa 3-1. Vad gör ni bra i matchen?

Vi håller oss efter hur vi ska spela, vår gameplan. Killarna gör det väldigt bra med tanke på att vi hade två nya spelare som kom till matchvärmningen och vi på träningen innan saknade nio man. Men vi kliver ut och spelar precis som vi sagt. De nya killarna kommer med bra fart och energi med och då behöver de andra steppa upp också för att inte vara sämre, så det var bra. Vi visste hur vi skull stänga ner Halmstad, vi gjorde det i två perioder där nere, så vi visste hur vi skulle göra. Sedan var vi väldigt revanschsugna också och riktade fokus på rätt saker.

En sak jag tyckte ni gjorde väldigt bra var att ni snabbt ur egen zon med pucken i behåll.

Ja vi hade pratat om att vara snabba till puck och att forwards snabbt skulle komma ut i positionerna och bli spelbara. Då kan man undra varför det inte alltid ser ut så, men det gäller att ha pigga ben och skallar och det hade vi i söndags.

Vad tillförde de nya, Adam Willig och Philip Elgeståhl, tycker du?

De tillförde energi och en spetskompetens på Adam i boxplay. Han vann tekningar och spelade bra defensivt. Det är ingen hemlighet att vi har tre av seriens bästa boxplayspelare borta, så han kom in och fyllde ett tomrum och gav energi med sin energiska spelstil. Philip bidrog med fart och rörde upp i motståndarförsvaret och drev upp energin i laget med sin speed. Jag visste att han var snabb, men inte SÅ snabb, och han var dessutom bra på att driva pucken i hög fart också.

En del kan ju åka snabbt framåt, men han var otroligt rörlig i sidled också…

Ja han hade en otrolig acceleration, men också mobil i sidled och riktningsförändringar. Det är en väldigt bra egenskapt för att skapa yta åt sig själv och göra genombrott på egen hand. Han påminde om en annan Göteborgare, Fredrik Pettersson, det var lite samma rörelsemönster och det är ett bra betyg.

Finns det några andra du vill lyfta fram?

Jag tyckte det var en gedigen laginsats. Sandberg var bra i mål. Men jag vill berömma lagdelarna, backspelet var riktigt bra i defensiven och vi vårdar puck bra. Sedan har vi fyra kedjor som gör sin uppgift oerhört bra. Ska jag lyfta fram några spelare så är det backparet med Johan Frick och Ludvig Collberg som har bäst plus/minus i laget. Collberg har varit inne på ett mål bakåt på hela allettan och Johan harvarit inne på flest mål av alla framåt, 14 stycken. Det kan man inte tro av en defensiv back, men där ser man betydelsen av att ha en defensiv pjäs som snabbt kan få iväg pucken från egen zon. Sedan börjar Aronsson komma tillbaka i formen han hade innan jul. Så det är flera spelare som är på väg upp, jag ser med tillförsikt an framtiden.

Jag gjorde en sammanställning över de interna mötena mellan seriens fem topplag, där visade det sig att ni tagit klart flest poäng av alla trots att ni spelat en match mindre än 3 av de andra 4 topplagen. Vad pekar det på tror du?

Svårt att analysera så här direkt, men det betyder att vi inte behöver vara rädda för att möta dom lagen. Vårt spel passar bra mot bra och strukturerade lag, och det är bra att det är så. Men samtidigt kanske det är synd att vi tappat poäng mot lagen under en i tabellen.

Mot Halmstad saknade ni fem viktiga pjäser och blev av med en till tidigt under matchen när Erik Olsson åkte på matchstraff. Hur ser det ut inför morgondagens match?

Vi har många spelare borta, så enkelt är det. Det är skador som tar lite tid att läka, men det ser positivt ut och jag tror trots allt att de flesta kan vara med i playoff. Så därför kanske det vore bra att nå playoff 2 för att få en veckas extra vila. Tiden talar för oss och vi känner att det ska bli kul att gå in i den avgörande delen av säsongen, vi är i bra form och det gäller bara att vi får alla hela.

Vet du något om hur det blir med avstängningen med Erik Olsson? Han fick ju match penalty vilket betyder att han inte är med imorgon.

Dom har möte idag och kommer släppa beslutet imorgon eller på torsdag tror jag. Men det är ingen ful tackling, det är inget uppsåt utan mer att den tar olyckligt så jag räknar med att han är med när playoffet drar igång.

I och med skadorna och att han klev av så blir det juniorer som får kliva upp och täcka luckorna. Hur tycker du att det sköter sig?

De sköter sig jättebra. Andreas Axelsson kom in istället för Erik och gjorde det jättebra och lär få chansen imorgon igen. Han har bra speed men också ett vasst avslut, så även om Erik varit en av våra bästa och är svår att ersätta så gör Adde det på ett bra sätt.

Imorgon väntar Nybro med god form (sex raka segrar) och en stark defensiv. Vad säger du om den uppgiften?

Ja vi har tittat på dom och även scoutat dom i matchen mot Skövde. Det börjar bli ett lag som Tisell vill ha dom, att inte göra några misstag, utan spela enkelt och inte bjuda på något någonstans på banan. Och visst har dom en stark defensiv och det är ett bra lag men vi räds inga. Vi har respekt för alla men har kapaciteten att slå alla. Spelar vi vårt spel är vi svårslagna och vi ska njuta av det bra läget vi har att slå underifrån och se vad vi kan ställa till med.

Jag lyssnade på en intervju med Adam Willig som betonade vikten av att komma till avslut och innanför dom redan i förstavågen då de annars hinner ställa upp och blir väldigt svårforcerade. Är det något som ingår i gameplanen?

Han har säkert rätt i det, men vi har lösningar även om de ställer upp, vi kan luckra upp de flesta försvar. Jag är inte orolig för att vi inte ska göra mål.

Ofta så är det en nackdel att spela på bortaplan, men faktum är att Nybro inte är ett speciellt starkt hemmalag med fyra vinster och fyra förluster på hemmaplan. Vad betyder det?

Det spelar ingen roll, när de mött oss på vår hemmaplan var de obesegrade på bortaplan under hur lång tid som helst, det hjälpte dom inte då. Det kommer att vara som en playoffmatch där båda lagen behöver vinna, så det kommer att bli en holmgång som vilken slutspelsmatch som helst. Det kommer att bli en härlig match och gör vi som vi ska ska Nybro behöva vara väldigt, väldigt bra för att slå oss.

 

Så här är läget inför sista matchen:
Halmstad 33 poäng 53-43=+10 i målskillnad

Nybro 32 p 56-37=+19

Huddinge 31 p 58-54=+4

Mariestad 30 p 48-37=+11

Troja 30 p 51-42=+9

Matcher i sista omgången:

Halmstad-Krif

Nybro-Mariestad

Tranås-Huddinge

Visby-Troja

 

Av Krister Holm