Efterlängtad ESK-seger i hafsigt Upplandsderby

Alexander Dahlbergs powerplaymål var ett av få mål som inte kom av en ren bjudning från motståndarlaget i Upplandsderbyt. Foto. Håkan Hagman

Efter fem raka derbyförluster kunde Enköping äntligen ta revansch och besegra Wings HC i onsdagskvällens match i Hockeyettan Norra Vår. Segern skrevs till 5-2, ett resultat som skjutsade ESK ända upp till slutspelsplats i tabellen.

Se highlights från matchen >>

Säsongens fjärde Upplandsderby i Hockeyettan var verkligen ingen skönspelande historia. Maken till hafsigt och slarvigt spel är sällan beskådat, som tur är.

Men det var viktiga poäng på spel och för Enköping blev det en rejäl triumf, där segern innebar både bruten förlustrad mot Upplandskonkurrenten och att man nu också är med i den absoluta tabelltoppen och utmanar på allvar.

Matchen började bra för Enköping som fullt rättvist hade ledningen med 2-0 redan efter tio minuters spel i den första perioden.

Först styr Samuel Lidström snyggt in pucken sedan Alexanders Starck varit just stark och vunnit en närkampsituaton dessförinnan och sedan slängt iväg pucken mot mål, där Lidström styr pucken mellan benen på Wings målvakt Viktor Andersson.

Simon Sjöberg stod sedan för det andra målet fram till 2-0. Förmodligen ett av karriärens enklaste mål, då hela luftförsvaret inklusive målvakt var helt överspelade och när Sjöberg serverades pucken från Smids så var det helt öppen kasse.

Enköping satsade på junioren Martin Örtengren i målburen, vilket var hans blott andra seniormatch. Han står för en stabil insats och imponerade stundtals med sitt spel, framförallt med klubban utanför målområdet.

Det kom dock att straffa sig vid ett tillfälle, där han är bakom målburen och missar passningen mot egen back, vilket får till följd att Wings reducerar till 2-1 genom Nils Wikner, likt Sjöbergs mål tämligen enkelt i en mer eller mindre öppen bur.

Det var Martins enda misstag i en i övrigt helgjuten insats från han sida och tilläggas bör att han, trots den missen, fortsatte med modiga utfall från målområdet för att stoppa puckar, vilket är imponerande.

Andra perioden kan mycket väl komma att bli den spelmässigt sämsta perioden i Hockeyettan på många år. Båda lagen bjuder upp till en festival av slarv, missade passningar och kladd med pucken.

Tidigt i perioden kvitterar Wing till 2-2 genom Emil Gabrielsson men bara några minuter senare, när ex-ESK-aren Emil Hedström är utvisad, kan Alexander Dahlberg göra matchens snyggaste mål när han styr pucken upp i krysset på inspel från Daniel Andersson.

I stora drag matchens enda spelmål där motståndarlagets misstag inte bidrog till målet. Sån var den här matchen.

Innan perioden är över kommer också ett viktigt 4-2-mål och den här gången är det Wings målvakt Viktor Anderssons tur att göra tavla när han tappar in ett långt nedlägg från Emil Lindqvist.

Vi noterar förövrigt också att Daniel Andersson var nära att utöka ESK-ledningen när han bjuds på i stort sett öppet mål, men pucken går i ribban och ut.

I den tredje perioden spottar lagen upp sig något i spelet och Wings gör några ärliga försök att komma ifatt.

Men ESK håller ställningarna bra och med knappt 1,5 minut kvar gör David Göransson sitt första mål i ESK-dressen när han ”liggskjuter” in 5-2-pucken i en tom Wings-bur, vilket avgör matchen.

Resultatet innebar att ESK spräcker Wings fem matcher långa segerrad i Upplandsderbyt och även deras fem matcher långa segerrad i serien, då detta nu blev deras första förlust.

Men viktigast för ESK var att de tre poängen innebär att man nu är uppe som tabelltvåa bakom just Wings och därmed sticker in huvudet rakt in i hetluften i striden kring slutspelsplatserna.

Arrangörerna utsåg ESK-målvakten Martin Örtengren till matchens lirare och det är bara att ta av sig hatten och gratulera till ett välförtjänt pris.

En eloge också till resten av laget som krigar på och vinner fastän det inte spelmässigt var något av lagets bättre matcher den här säsongen.

Nästa match för ESK:s del är på söndag borta mot Borlänge.

Wings – ESK 2-5 (1-2, 1-2, 0-1)