Intervju KHK:s nye sportchef Micke Sundlöv: ”Kan bli stora hits för oss”

Michael Sundlöv är ny sportchef i en klubb som vill uppåt igen.

Möt ett av ligans meritmässigt tyngsta nyförvärv – som officiellt tillträder i Karlskrona HK 2 augusti – i en stor intervju om bland annat.

  • Det brutala uppbrottet i Brynäs: ”Jag var tvungen att stå upp för mig själv och några av de jag anställt, det fanns ingen chans att fortsätta”.
  • Hur mycket han kunnat påverka KHK:s trupp 21/22 – och hur det känns att ha sonen Sebastian i laget: ”Jag sa åt dom direkt, vill ni ha honom så får ni lösa det själva”. 
  • Hur det är att komma ned i Hockeyettan: ”Det är ett helt annat jobb, en helt annan hylla att plocka ifrån”.
  • Frugan Karin som öppnade vägen till KHK: ”Det var faktiskt hon som fick jobb där nere först!”.

BEST OF 20/21 – coola mål, häftiga räddningar och annat hockeygodis. Missa inget på vårt Instagram-konto!

 

Vi får tag på Micke Sundlöv, 55, precis när han avslutat en tidig golfrunda med lite hockeykompisar hemma i Gävle.

– Usch, det var segt i dag. Och varmt. Vi gick ut klockan sju och, tja, det gick väl inget vidare, säger han och skrattar.

Han hade sällskap av Brynäs-legendarerna Ove Molin och Andreas Dackell och med på rundan fanns också förre storspelaren Anders ”Masken” Carlsson, Jonas Nordquist (center i guldlaget 2012) och Oscar Birgersson, egen talang som är med i årets SHL-trupp.

– Vi är ett gäng som brukar köra nån runda i veckan. Djoos (Pär, den gamle storbacken) brukar också vara med, säger Sundlöv.

Brynäs, ja.

Det går förstås inte att göra en intervju med Micke Sundlöv utan att gå in på Brynäs – och vad som hände i våras.

Sundlöv, som gjorde elva säsonger som målvakt och tolv som sportchef, är medveten om det.

Och han hamnade själv mitt i centrum och de svarta rubrikerna när han plötsligt valde att hoppa av som sportchef, strax innan kvalspelet mot HV 71, när klubben sparkade tränaren Peter Andersson efter grundseriens sista match.

– Jag var inte delaktig i det beslutet och det känns viktigt för mig att påpeka. Jag var tvungen att sluta, för mig själv och de jag jobbat tajt med, de jag varit med och anställt. Det fanns ingen chans att fortsätta när det blev som det blev så jag bad Brynäs om att bli entledigad de 26 dagarna som jag hade kvar av mitt avtal och så blev det också. Jag var tvungen att stå upp för mig själv och de människorna som blev drabbade här.

Sen kom nästa pärs – kvaldramat mot HV 71.

– Det var inte nån normal matchserie, det tror jag alla som håller på Brynäs eller HV kan intyga. Ingen kan tycka att det var kul eller spännande, det var bara ångest och oro.

Såg du kvalmatcherna?

– Ja. Jag såg alla. Brynäs fick verkligen ihop det bra och det ska de, alla i och runt laget, ha credd för. I grunden tycker jag Brynäs hade en alldeles för bra trupp för att hamna där, men det tyckte säkert HV också och en tabell ljuger ju aldrig till slut…

Hur kände du när kontraktet var klart?

– En otrolig lättnad. Nu kunde alla gå vidare. Hade Brynäs åkt ut hade det blivit ännu större jakt på allt och alla och syndabockarna hade blivit fler och större personalomsättning än vad det nu blev. Det var otroligt skönt både för mig personligen och än större för Brynäs som förening att det slutade så här.

Känslorna för Brynäs nu, i dag?

– Det är klubben i mitt hjärta. Jag önskar dom alla lycka i framtiden.

***

Framtiden för Sundlöv själv finns alltså i Karlskrona HK i Hockeyettan, klubben där han var sportchef under två SHL-år (15/16 och 16/17).

Men han kommer tillbaka till en klubb som också haft stor omsättning bland personalen.

– Ja, du, det är väl bara Miro Zalar (fystränaren) och ”Fimpen” (Christian Magnusson, ekonomiansvarig) kvar sen jag vad där sist.

Sen hojtar plötsligt Sundlöv till.

– …nej, för sjutton. Busschauffören är ju kvar också! Sten Strenius, han har kört buss i 100 år. Han blir materialare i vinter.

Handen på hjärtat nu – känns det som ett nedköp, med dina meriter, att gå ned i Hockeyettan?

– Nej, absolut inte. Grejen här var att när jag och Brynäs inte kunde komma överens (Brynäs erbjöd ett år, Sundlöv ville ha två) så tänkte jag och min fru Karin att ”vad sjutton, ska vi inte testa att dra iväg och göra nåt annat, på en ny ort”. Hon var på direkt, vi bestämde oss för att sälja huset här hemma och Karin, som är lärare, fick snabbt ett nytt jobb i Karlskrona och vi började sen leta hus i Karlskrona. Sen fick visst KHK nys om det och på den vägen är det…men då hade vi redan bestämt oss för att flytta ned.

Så KHK och du själv kanske ska tacka Karin för att det blev som det blev?

– Precis. Haha.

Han fyller på:

– Nej, men det är klart att det här är något helt annat än det jag är van med, det är hockey på en helt annan nivå. Men det är också det som lockar mig personligen, att få jobba på en lite lägre nivå och försöka skapa nåt bra här, att få vara med och lära sig hur det fungerar här.

Men dina erfarenheter från högre nivå kanske inte hjälper dig så mycket här?

– Precis. Det är ju en helt annan hylla att plocka från, andra spelare och andra agenter. Men jag ser fram emot att jobba med nya människor.

Ja, vad kan du egentligen om den här ligan nu?

– Klart det finns saker att lära in. Men jag känner mig trygg med de personer som jag ska jobba med där nere och får lära mig allt eftersom.

Hur mycket har du kunnat påverka kommande truppen?

– Jag har haft en hyfsat tät kontakt med sportgruppen om x antal spelare. Hur långa kontrakt ska vi skriva? Vad kan vi erbjuda för lön? Ska de jobba eller plugga bredvid hockeyn? Det är frågor som vi bollat upp.

Vi måste fråga – hur nära var det att ni fick hem Alexander Bergström (veteranforwarden som flaggat för att han vill komma hem och avsluta karriären i KHK innan han lägger av)?

– Det var nära. Vi pratade en hel del, men han valde en sväng till i Europa. Vi får se om vi lyckas lösa det nästa vår.

Är du nöjd med truppen nu?

– Ja, det tycker jag. Målvakten Mika Järvinen och centern Micke Saari, båda ifrån högsta ligan i Finland, tror jag kan bli stora hits för oss, till exempel. Det var ett styrkebesked att vi lyckades få hit dom.

Ser det inte lite tunt ut med bara tio forwards?

– På pappret, ja, Men inte i verkligheten. Truppen är i stort sett spikad, det ska in ett par spelare till och ni får vänta till augusti innan vi släpper namnen, säger han lite hemlighetsfullt.

Och så har du sonen Sebastian (nyförvärv från KRIF) i truppen nu?

– KHK gjorde klart med Sebastian helt utan min påverkan, det vill jag betona. Jag sa ”vill ni ha honom får ni lösa det själva” och det gjorde dom ju. Rent sportsligt tror jag det är en bra värvning, han är kompetent på den här nivån och vill verkligen ge hockeyn en chans och se hur långt han kan komma, det är en bra miljö för det i KHK. Jag såg en hel del matcher med KRIF i fjol.

Du sa, när du presenterades, att ni ska ställa ett lag på isen som ska vara med och konkurrera om en plats i Hockeyallsvenskan.

– Det står jag fast vid. Karlskrona har förutsättningar att vara med där uppe och vi vill såklart helst gå upp redan i vår, men alla som håller på med det här vet att det är väldigt svårt, det är så mycket som måste stämma.

Ja, i stort sett alla lagen i södra serien satsar ju hårt. Är det nåt som skrämmer er?

– Nej, det är bara sporrande och inspirerande. Alla säger ju att södra serien är bäst och det märks också på satsningen.

Men Allettan är målsättningen?

– Absolut. Det finns inget annat.

Brynäs-legendaren är anställd på 50 procent i, till att börja med, två säsonger.

– Jag tänker i alla fall inte klampa in och säga ”Hej, jag har varit i SHL och har vunnit SM-guld både som spelare och sportchef”. Jag är väldigt ödmjuk och lyhörd inför det här, jag vet att det är väldigt annorlunda förutsättningar jämfört med det jag gjort tidigare.

Exakt vad ska du göra?

– Jag är chef över A-truppen (som drivs dagligdags av tränaren/platschefen Eric Karlsson tillsammans med dom andra ledarna) och sporten i KHK. Där ingår förutom herrarna, J20, J18 och damerna. Jag ser mig som en resurs för dessa tränare/ledare som redan finns där, för att hjälpa till och ge alla så bra förutsättningar som möjligt att lyckas.

Sundlöv börjar officiellt 2 augusti och flyttar ned till ett nyinköpt hus i Trummenäs utanför Karlskrona några dagar senare.

– Det är nära till golfbanan. Det behöver jag så uselt som jag spelat i sommar, säger han och skrattar.

Text: PeO Larsson

FOTNOT: Efter artikelns publicering har KHK också presenterat forwarden Erik Santesson, 24, från allsvenska Kristianstad. 

HAR VUNNIT SM-GULD OCH OS-GULD

Namn: Michael Sundlöv. 

Ålder: 55. 

Familj: frugan Karin, 55, döttrarna Kim, 31, Rebecca, 31, och Clara, 30, samt sonen Sebastian, 21.

Bor: just nu i en hyresrätt i Gävle, snart i ett hus vid Trummenäs utanför Karlskrona. 

Meriter som spelare: elva säsonger i Brynäs IF. Svensk mästare 1993. OS-guld 1994. 

Meriter som ledare: sportchef i Brynäs tolv säsonger (SM-guld 2012). Sportchef i Modo två säsonger. Sportchef i Karlskrona två säsonger. Scout för Winnipeg en säsong. 

Aktuell: tillträder som ny sportchef i KHK 2 augusti.

Sommar-intervjuer nyförvärv och profiler i ligan