Mariestadsforwarden stekhet – mål i tre raka: ”Lugnat ner oss”

Han gjorde Maristads mål mot Halmstad, det avgörande målet mot Nybro och det viktiga 2-0-målet mot Troja. Erik Olsson har alltså gjort mål tre matcher i rad och är verkligen stekhet också spelmässigt med massor med skridskoåkning och fysik.

Hur känns det att ha gjort mål tre matcher i rad?

Ja men det är skönt så klart!

Vad är hemligheten?

En bra fråga, det är mycket som spelar in. Mycket är tillfälligheter, att man lyckas göra mål när chanserna dyker upp. Gör man ett så brukar det komma fler.

Hänger det ihop med att man får självförtroende när man gör ett och då blir det också lättare nästa läge?

Kanske lite. Sedan spelar jag med Jeppe (Jesper Lindén) och Eddie och känner mig trygg med dom då vi spelade en hel del förra säsongen, jag trivs att spela med dom.

På vilket vis kompletterar ni varandra tycker du?

Eddie har bra spelsinne, pass och snack och fördelar pucken bra. Jeppe är fruktansvärt stark både på skridskorna och i kroppen och skjuter bra och på allt. Så dom är lätta att spela med. Jag får bra pass av Eddie och störtar på kassen när Jeppe har den för han gör ofta sin gubbe och får till ett avslut. Sedan gillar Jeppe att tacklas och då kan jag plocka upp pucken efter.

Jag upplever att ni bildar en väldigt kraftfull kedja…

Ja Jeppe stark och kommer vi i fart är vi bra. Vi tar avslut och vinner ofta andrapuckar och får bra snurr. Det är vår melodi och funkar bra för alla tre.

Det är inte bara er kedja som ändrats och kommit ihop utan också några av de andra kedjorna har ändrats och det verkar ha fallit väl på plats…

Ja vi rörde om i femmorna efter Halmstadsmatchen och sedan dess har vi fått energi i alla kedjor och inte bara i Engqvistkedjan. Sedan dess har allt har blivit mycket bättre.

Du har inte bara gjort mål, känslan är att du åker mer skridskor och tar för dig mer. Stämmer det?

Nej jag känner jag inte så, men man vet var man ska vara om man känner dom man spelar med, man slipper åka och kolla var man ska vara och då är det lättare att hitta chanser också.

Nu har ni två riktigt starka vinster i ryggen mot två seriefavoriter. Vad är det ni gör bra?

Framför allt har vi hållit oss lugna och haft bra tålamod. Vi har haft bra anfallsspel och varit mycket i anfallszon, men också när vi försvarar oss känner vi oss lugna och starka och håller dom utanför oss och vinner kampen runt mål, så det är många bitar som trillat på plats de senaste två matcherna.

Som du beskriver har ni varit duktiga på att hålla motståndarna utanför er. Vad gör ni så att ni lyckas med det så mycket bättre nu?

Vi har pratat om att vara starka framför egen kasse och hårda där, och detsamma framför motståndarnas. Sedan måste vi lita på varandra och vara disciplinerade, litar man på medspelarna blir det bättre. Inte jaga samma spelare utan lita på planen. Vi har inte ändrat spelet utan bara lugnat ner oss lite grann.

Du måste få säga något om Joel Werner med, som gjorde sin första match i Boiströjan och gjorde 1+1 direkt!

Det var en bra första match! Det är en bra kille som är lätt att prata med och gör det bra på isen. Att göra sin första match mot Troja borta är inte det lättaste, men han gör det bra och blir en viktig pusselbit för oss.

Nu väntar Huddinge härnäst, ett lag ni förlorade förra mötet med. Hur går tankarna inför den matchen?

Att vi ska fortsätta som vi gjort och inte släppa in dom framför kassen. Vi vet att de är skickliga och har många tekniska spelare som gillar att trixa med små passningar, men vi ska inte släppa in dom framför kassen så skapar de inget heller.

Och vad blir viktigt offensivt?

Att ta vara på chanserna. Man får kanske inte så många chanser under matcherna och då gäller det att göra mål när lägena dyker upp.

Jag måste återkomma till lyftet ni gjort spelmässigt. Ni hade tre raka förluster och spelmässigt såg det inte alls bra ut, men så lyfte ni er minst en klass helt plötsligt och vann två raka. Vad hände?

Vi har inte ändrat något så, vi har mest pratat om att få upp energin och pusha varandra. Att ha högt i tak och ställa krav på varandra och ta ett snack att detta inte är nog osv, så mycket handlar om energin på och utanför isen.

Jag upplever ju att ni agerar betydligt mer bestämt och tar tag i det istället för att vara passiva vilket jag upplevde tidigare.

Det kanske blir en följd av energin, det kan handla om att vara först ner till pucken, gör man det och får höra det då gör man det igen och sedan hänger nästa på och då kuggar allt i och då blir det lätt att spela.

Ni ligger just nu på en delad fjärdeplats. Siktar ni fortfarande på topp 3?

Vi är inte nöjda med förstarundan utan vi har mer att ge och det har vi visat de senaste två matcherna. När vi spelar som vi gjort de senaste två matcherna så är vi bra. Vi får se hur långt det räcker. Serien är ett riktigt getingbo, de som ligger under strecket kan vinna serien, vi får ta det därifrån vi är nu och jobba därifrån.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström