Inför Skövde-Visby Roma

Skövde IK befinner sig precis över tabellstrecket som markerar vilka lag som får spela play off när allettan tar slut och vilka som får lägga skridskorna på hyllan och gå på barmarksträning. Vi är många Skövdesupportrar, spelare och ledare som är beredda att offra en hel del för att ta oss dit. En trepoängsseger i onsdagens match innebär att vi klättrar ytterligare en placering uppåt i tabellen. En förlust betyder i sämsta fall att vi ramlar ned under strecket. Det är viktiga poäng på spel när Skövde IK och Visby/Roma HK drabbar samman i Billingehov under onsdagskvällen.

Det hann bli en liten förlustsvit men ni jobbar vidare enligt plan och nu kom en sådan där skön bortaseger, berätta om lördagens möte med Tranås?

– Återigen ett roligt möte med Tranås och då tänker jag inte bara resultatet utan jag tycker hockeymatcherna mot Tranås blir väldigt bra matcher, inleder tränare Johan ”Hellas” Hellström. Tranås var inte på något sätt ett dåligt lag vi mötte, snarare tvärtom. De hade bra fart på grejerna och jag är väldigt tacksam över att se hur killarna studsar in i denna match, att vi verkligen tar tag i taktpinnen på det sätt vi vill. De kanske hade mer puck än oss under matchens gång men jag tycker vi låg bra i försvarsspelet och när vi väl var i offensiva zon gjorde vi de grejerna vi hade pratat om. Det var en tight match och det blev en bra hockey. 3-1, jag ska inte ta ifrån Tranås någonting där men jag tycker fortfarande att det är rättvist. Även om de skjuter mer än oss, även om de har mer puck så tycker jag att vi är lite noggrannare och vi håller ihop laget denna match i alla zoner. Bra seger, viktig seger och en rolig match.

Vi har pratat om försvarsspel, pp och bp samt anfallsspel i lite kanske kritiska termer det senaste. Nu var det ett mål bakåt på 36 skott, tre framåt på 27 skott, två av tre möjliga pp mål och inga insläppta i bp. Det svänger fort i hockey?

– Ja men bra att se att det ”klickar” och då tänker jag väl främst på boxen där att nu kände jag igen den som mer innan jul. Jag tycker vi kuggade i bättre, vi jobbade smartare så den var jag väldigt nöjd med. Powerplay där, givetvis gött att få utdelning, vi har ändrat om lite och gjort om lite där och nu gjorde vi två pp mål. Det kanske inte såg ut som powerplaymål, det kanske är slumppuckar men det jobbades även där samman, vi var noggranna i passningsspelet så det var bra.

Rasmus Gustafsson och Anton Brandhammar på skadelistan i den matchen, status nu?

– Statusen är likadan, de är fortfarande under uppsyn för att se exakt vad det är, de spelar inte imorgon. Rasmus börjar väl bli piggare och förhoppningsvis kanske får ett svar här nu, vi håller på att utesluta olika saker där så kanske han är tillgänglig snart igen. Brandhammar blir bättre dag för dag. Statusen är likadan men de är lite piggare, så kan man säga.

Rasmus var med på isen idag?

– Ja och han var med igår också.

Nya skador eller sjukdomar?

– Nej!

Oscar Forsmark körde med skydd för ansiktet igen, är det nya stygn eller utslagna tänder?

– Jag vet faktiskt inte, jag tror bara det är ett jack. Jag vet inte om han kommer spela med den där ”glasburen” imorgon. Det är nog också en sådan där ”bara försiktighets grej”, inget allvarligare.

Hur mycket är en ”glasbur” som du kallade det, i vägen?

– Jag vet faktiskt inte, jag var ju målvakt så jag hade galler i vägen hela tiden, haha. Jag vet inte men jag tror det är en vanesak allt det där och sedan när han väl spelar, ja han spelade ju matchen mot Tranås med det och han såg inte ut att vara hämmad av det.

En notering från dagens träning, ni körde en del fem mot tre?

– Ja det gör vi men det är ingen fem mot tre övning om man säger som så utan den har ett annat syfte. Den börjar i vår zon och det handlar lite om att hitta positionering och så hamnar vi under stress och press och spelar man sig ur den pressen har man femton sekunder där man får spela fem mot tre som en bonus.

Aha, det är därför du räknar ned? (Hellas har högräkning de sista fem sekunderna. Reds anm.)

– Ja det är därför jag står och gapar och skriker, jag räknar ned en tid. Så det var ingen fem mot tre övning utan det handlar om att hitta positionering och vara noggranna och hitta vårt grundspel kan man säga.

En lite rolig touch där?

– Ja det blir en bonus om man gör det bra.

Sedan såg det väldigt taggat ut där mot slutet när ni hade straffläggningstävling, det var prestige i den?

– Ja när vi tävlar så är det prestige, det är viktigt att vinna tävlingarna inom laget, det är det! Strulet, hehe, vi har här är att när vi kör straffar har vi två väldigt bra straffmålvakter så det brukar dra ut lite på tiden. Jag kan tänka mig att de är bäst i ligan på straffar så det blir heta känslor där men tillslut gick boxplay vinnande i dagens strafftävling.

Nu har jag tre läsarfrågor här också och den första är lång. Dagens hockey tenderar att lätt bli stereotyp och därmed lättavläst. Hur mycket krut lägger man på överraskningsmomentet i det taktiska tänkandet? Jag tänker till exempel på uppspelsfasen som i dagens hockey har ganska få varianter och det gäller även Skövde. Har det någon gång prövats att överraska ”fienden” med att kanalisera hans försvarsspel genom kraftig överbelastning på en sida av banan – kanske rent av fyra spelare! – för att låta en skridskoblixt komma i högsta fart nu på den tomma halvan av banan, serveras pucken tvärs centrallinjen och får därmed goda avslutningsmöjligheter.

  Den var lång, var du med där? Han som ställde frågan till mig berättade att han frågade en annan Skövdetränare samma sak men han fattade inte.

– Haha men jag tror jag kopplar. Det här med varianter i uppspelsfas är klart att olika lag har och ibland kanske man har scoutat lite vissa motståndare hur de går och då kanske man väljer att lyfta någon gubbe hit o dit, så kan det definitivt vara. Det är väl mer kanske i powerplay man kan se att det finns lite olika varianter. Dagens hockey handlar ju väldigt mycket om att ställa om spelet fort många gånger, det blir inte allt för mycket uppspelsfaser utan man vill sätta igång spelet. De flesta lag spelar med en hög press nu för tiden och åker mycket skridskor och då vill man inte stå och slarva och vänta in polarna med mera, det är nog därför man inte ser så mycket varianter heller då de flesta vill sätta igång spelet snabbt där. Men jag förstår, man har själv lekt med tanken någon gång att faan stanna fem däruppe på offensiva blå så kan målvakten skicka upp pucken. Sedan å andra sidan så har alla blivit så skickliga också att släpper man massa gubbar hit o dit, de är så skickliga nu i olika pressmoment och skärma av passningsvinklar till höger och vänster så man anpassar sig rätt snabbt också och ser det där. Så hockeyn kanske har blivit lite halvtråkig på det sättet kan jag tänka mig, man kanske såg lite roliga varianter förr.

Sedan blev ju jag lite charmad av nästa fråga då det var en läsare som undrade om spelare och ledare läser referat och inför på Skövde IKs hemsida?

– Jag gör det inte. Om spelare gör det vet jag faktiskt inte. Det är ibland om någon polare skickar en bild eller något sådant, annars försöker jag hålla mig ifrån forum, kolla tidningar och referat och sådana saker under säsong. Man är i sin egen lilla bubbla där. Däremot vet jag att vi i klubben har fått väldigt mycket beröm för inför matchen grejorna och referaten, att det har blivit väldigt populärt. Efter säsongen kanske jag får ta en kväll där jag sitter och läser igenom allting, hehe.

Skrivarhörnan där allt värks fram

Nej men det är nog förståndigt att som spelare och ledare försöka se så lite som möjligt av i vilket fall forum och sådana grejer?

– Nej det är ju inte alltid en självförtroendeboost!

Nej ska man hitta sig själv så kanske det inte är där?

– Haha, det var bra sagt.

Tredje och sista läsarfrågan här, hur viktigt är stödet från publiken?

– Ja men det är klart att det är väldigt viktigt, framförallt vid motgång. När det går tungt, då kan en publik hjälpa till att lyfta en ganska mycket faktiskt. Vi skulle ju märka en enorm skillnad, både jag som ledare och spelarna om vi åkte ut på Billingehov och det bara är trehundra pers här, då skulle vi nog sänka oss lite av det tror jag. När vi däremot glider ut här och det är tusen pers och ett jädra liv på line up och det gapas och skriks, det är klart man taggar till och det gör oerhört mycket både för mig och spelarna. Jag vet ju om att när motståndare varit här och man snackat med dem när det vart så härlig stämning vi kan ha, då är det inte kul att vara bortalag här, det är det inte. Så det betyder verkligen mycket och det kan vara den sista lilla grejen om det står två två i en match så kan det definitivt ge oss den där lilla kraften.

Nu kom jag på en egen här, kan man sänkas av en publik?

– Ja det skulle jag nog vilja säga att man kan. När det går tungt, skulle man bua ut oss är det snarare tvärtom att det kan påverka oss ännu mer mentalt. Däremot har jag inte varit med om det här under mina två år men skulle man se där att folk börjar lämna sina stolar väldigt tidigt med mera är det klart att det påverkar även om det kanske inte ska påverka. Man kanske ska vara så inne i det men det tror jag ingen är.

Nu lämnar vi läsarfrågorna och går på onsdagens match. Ni vänder serien med samma poängmässiga resultat som ni inledde den och skall den trenden hålla i blir det seger även mot Visby. Man hör ofta att Visby är ett fysiskt och psykiskt tung lag men det var inget som stack ut i förra matchen mot dem. Vad tänker du om Visby/Roma?

– Ett lag som spelar med jädra hög fart och snabba omställningar. Vinner de puck i egna zon gäller det verkligen att vara med för det går undan där. Spelar fysiskt, ja det är väl som så att vi har ju spelat derbyn och de kan också vara ganska fysiska och mer snack om man säger som så. Vi pratar ju också om den här mentala balansen att är det ett lag som snackar mycket hit o dit liksom, det ska inte påverka oss. Men definitivt, det var en jädra omgång där uppe, tuff match med resa och allt vad det innebar och jag tror vi kan se liknande grejer på onsdagen, att det kommer verkligen göras upp om det.

Blir det samma nycklar som behöver gå i lås mot Visby som verkar ha fungerat så bra mot Tranås eller har vi ytterligare saker som vi behöver fokus på för nya poäng?

– Nej vi har samma tre nycklar som vi kommer trycka på och prata om under onsdagen. Det tillhör våra grunder och hur vi attackerar och hur vi jobbar de tre nycklarna. Plus att varje individ behöver komma ut påkopplad och redo.

Blir det Viktor Andersson som får förnyat förtroende?

– Japp!

Då är jag nöjd, lycka till!

– Tackar!

Är man inte på plats går matchen att följa via webbteve på följande länk. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=24386

När matchen är slut kommer Rickard Dahl, som är kommentator på webbteven, ned till supportershoppen för att som vanligt hålla i efteRsnacket med några spelare tio till femton minuter efter slutsignal.

Matchtråden på supporterforumet hittar du här. https://rebellerna.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=822

På lördag spelar Skövde IK bortamatch mot Troja och Rebellerna kör ned en storbuss med supportrar. Rebeller, junior och ungdomsspelare i Skövde IK åker gratis, övriga betalar 70 kronor. Är du sugen på att hänga med? Information om resan och hur du anmäler dig hittar du också i en forumtråd. https://rebellerna.com/forum/viewtopic.php?f=17&t=840 Det går naturligtvis bra att anmäla sig till resan i supportershoppen och där kan ni också vara med och rösta fram Årets Spelare i Skövde IK säsongen 19/20. Ett pris som kommer delas ut vid sista hemmamatchen i allettan den 16 februari.

Fortsätt att skicka in läsarfrågor eller funderingar till [email protected]

Kom nu ihåg vad Hellas berättade nyss, nämligen att publiken kan vara det som gör att det väger över åt endera hållet. Nu hjälper vi vårt röda gula blåa SIK till nya friska poäng!