Vi har full kontroll

Det skiljer en placering och tre poäng till Bois fördel när Bois imorgon tar sig an andraplacerade Grums i en ren seriefinal. Förra gången lagen möttes så var det Grums som drog det längsta strået i sin hemmahall, men imorgon är det Bois hemmaplan Mariehus arena som gäller. Hemsidan ringde upp Bois tränare Andreas Appelgren som var och spanade in när Bois J20 tog sig an Borås (ledning 3-1 när detta skrivs).

Hur ser det ut?

Det ser bra ut, Bois är klart bättre och spelar riktigt bra ishockey faktiskt.

Apropå J20 så har det tillkommit en ny spelare in i den truppen, Andreas Axelsson, som gjorde 2+2 i sin första match. Hur tycker du han ser ut?

Han ser bra ut, men det är många som ser bra ut. Fortsätter han så här kan han säkert vara med och utmana om en plats i a-laget framöver.

Ni har spelat två matcher sedan jag pratade med dig sist, ni har dels vunnit mot Nyköping med 5-1, dels seriefinalen mot Borlänge med 3-0, båda på bortaplan. Vad säger du om matcherna?

Vi har haft ett stabilt spel, där vi mött två bra lag som kommer ut och försöker sätta press på oss på sin hemmaplan, men det har vi hanterat jättebra. Vi har låtit motståndarna åka runt och leka rommen av sig och sedan tar vi över kontrollen mer och mer ju längre matchen går och kan till slut vinna båda matcherna tämligen komfortabelt.

Ett mål insläppt bara mot bra motstånd. Det ser stabilt ut bakåt!

Sandberg har spelat bra i mål, han är en väldigt bra målvakt som ger oss chansen att vinna alla matcher. Men samtidigt har vi haft ett bra försvarsspel, där vi jobbat hårt i hemjobbet och offrat oss och blockat skott och tagit total kontroll över 80%-zonen, alltså ytan framför målet, så det är ett lagspel som gjort det.

När man ser intervjuer med motståndarna så tycker dom att dom varit det bättre laget, håller du med om det?

Det tycker jag inte. Vi har haft fullständigt kontroll, vi har fler målchanser och är starkare i det fysiska spelet och har bra kontroll på det som händer på isen, så där håller jag inte med.

Vilka spelare vill du lyfta fram i matcherna?

Sandberg naturligtvis, han har gjort det väldigt bra. Lukas Larsson har kommit tillbaka och gjort det bra också. Malmkvist har varit väldigt bra på backen, men Ludvig Karlsson var planens bästa back i båda matcherna och har visat upp ett stort spel. Gustav Persson har ännu inte varit inte på ett enda mål bakåt i spel 5 mot 5, det måste jag också lyfta fram. I början kanske han inte hade riktigt lika mycket istid men på slutet är det inte långt därifrån, hela den formationen har varit duktiga. Jesper Lindén bra i jobbet åt båda håll. Det finns många att välja på!

En annan detalj som ni spelat väldigt bra i är boxplay som ni är uppe i över 90% i, nästan 91. Vad gör ni bra där?

Det hänger ihop med det uppoffrande spelet. Vi täcker skott och jobbar hårt i försvarsspelet. Dom spelarna lyfts inte fram så ofta, det är lättare att lyfta fram någon som gjort mål i powerplay, men det är precis lika viktigt, så dom gör det oerhört bra. På tal om det så har vi gjort en ny summering som vi gör efter var fjärde match och återigen ligger vi över alla mål vi satt upp. Vi håller en hög och jämn nivå, vi har hållit jämna och bra siffror hela vägen, det är jag väldigt nöjd med.

En detalj som ni varit väldigt framgångsrika med är tekningar, där ni vinner 58% av tekningarna. Vad är hemligheten bakom den siffran?

Det hänger ihop med skickligheten på spelaren mycket. Sedan har vi tränat lite tekningar också, vi lämnar inget åt slumpen, men vi har inte behövt nöta alltför mycket då vi varit så framgångsrika ändå. Det är en otroligt viktig detalj att få börja med pucken, speciellt i boxplay där man kan få många sekunder att gå genom att man får ut pucken efter tekningar. Men vi har spelare som är väldigt skickliga på tekningar.

Nu ska vi kika framåt mot morgondagen, då det åter en gång är seriefinal. Tvåan Grums står på andra sidan, ett lag som är det enda som ni inte tagit poäng av så här långt.

Ja det stämmer, vi har revansch att utkräva. Det är enda laget som vunnit mot oss under ordinarie tid, inklusive åtta träningsmatcher. Det är ett skickligt lag, det är ingen slump att man ligger tvåa så långt in i seriespelet. Vi kommer få jobba hårt, så det blir en utmaning och chans till revansch, sedan är det seriefinal också, det ska bli kul.

Förra mötet er emellan vet jag att ni snackade om att inte släppa in mål tidigt i matchen och så låg ni under med 2-0 efter bara några få minuter. Hur ska ni göra för att inte råka ut för samma sak igen?

Vi får väl prata som med barn och inte säga inte ”Ni får inte släppa in mål”, hahaha. Nej men dom har visat att de gör mål snabbt i matcherna, de sätter hårt tryck direkt och spelar på det, dom flesta matcherna har de gjort tidiga mål som de sedan kunnat spela på. Så det vill till att vara vaksam med det från start och inte i över-iver gå bort sig. Ett mål ger dom energi, så det gäller att vara noggranna i bedömningarna och vara beredd från start.

De har en väldigt stark förstakedja med Pelle Hedlund och Jesper Norbäck i spetsen, jag antar att du har rekat dom lite, vad gör dom bra?

Även om man inte ser hela matcherna så ser man ju under de klipp man ser att det är skickliga spelare som gör det med bra kvalitet och med stort självförtroende. De har ett ganska fritt spel där de får spela som de vill, det kan vara väldigt befriande. Sedan har de inte så mycket publik och då kan man tuta och köra, går det bra så är alt frid och fröjd, om det inte gör det så kvittar det, det är inga där som bryr sig ändå, så det är ganska så sorglöst. Så skickligheten, självförtroendet och helt fria tyglar är det som gör att de är framgångsrika.

Och hur tacklar ni det?

Det ska vi inte avslöja kanske, men det är klart vi pratar om att vi ska ha koll på dom. Vi har en plan för hur vi ska vinna matchen, men vi håller på hur den ser ut till matchen startar tror jag.

Till sist: Simon Eriksson och Tobias Björklund klev av senast mot Borlänge. Hur är skadeläget i laget?

Samtliga spelare är tillgängliga, de fick någon smäll men är fräscha igen, de har bra läkkött.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström