Tung start på hockeyåret för KIF

KIF fick vänta länge på hockeyåret 2021.

När det väl kom började det riktigt illa.

Gästerna vann med 4-1 i Lombia Arena.

– Sundsvall fick en behaglig resa i dag, säger KIF-tränaren Kim Sunna.

 

– Det är ett reaplan som kommer att komma emot oss. Det gäller för oss att flytta pucken för att inte bli överkörda.

Det sa Sundsvalls tränare Thomas Högström inför matchen.

Men det där reaplanet var ringrostigt och kom absolut inte upp i toppfart i den första perioden. Istället var det gästerna som chockade på startbanan.

Sundsvall gjorde två mål redan efter 1,05.

0-1 kom efter 24 sekunder.

Målet väckte otäcka flashbacks från mötet nere i Medelpad då Sundsvall tog ledningen efter 20 sekunder.

Efter 1,05 slängdes en puck in från blålinjen som tog på en KIF-back och gick in.

Vilken mardrömsstart för Kiruna IF.

Hemmalaget sång ringrostigt ut, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på det långa uppehållet. Man skapade dock en två, tre riktigt farliga chanser. Kristain Fereltak borde ha gjort mål på returen som uppstod efter att Rihards Marenis gått på avslut på ett bra sätt.

Martin Söderberg var nära på pass av Ferletak och Leonard Forselius kom fri, siktade mellan benen men fick inte in pucken.

– De får två snabba mål. Vi har problem att kugga i varandra. Vi får lägga det på matchovane-kontot. Vi får inte fundera så mycket utan bara köra på och göra det rejälare. Vi ska jobba oss in i det här, det är inte omöjligt, sa KIF-trän

aren Kim Sunna i den första periodpausen till Joel Törmä på KIF-TV.

KIF inledde den andra perioden piggare. Den stora symbolen för det var Simon Thyni som visade vilja och gick rakt på kassen flera gånger om.

Hemmalaget hade ett vassare PP men fick inte in pucken och kedjan med Forselius, Fjällkeborn och Otter skapade kaos bitvis i Sundsvallszonen.

Men KIF-skärpan saknades.

Istället ökade Sundsvall på till 0-3 efter 6,12 i den tredje. Bortamålet hängde i luften efter att gästerna tvingat fram ett par riktigt fina räddningar av Ludvig Christoffersson i KIF-målet.

– Vi kämpar ännu med att komma in i den här matchen på ett bra sätt. Vi förlorar många en mot en-kamper och är ängsliga med pucken. Det blev inte det fallet framåt som vi ville ha. Det är för många situationer där vi inte tar ansvar med puck och utan puck. Vi måste komma genom mittzonen med kontroll, det är då vi skapar våra lägen. Vi måste vinna mer andra puckar och ta kampen, sa Kim Sunna i den andra periodpausen.

Den tredje perioden såg ungefär likadan ut som de tidigare för KIF:s del.

Man hade jättesvårt att dyrka upp Sundsvalls försvar. När man väl skapade chanserna stod Christof Von Burg längst bak och tog puckarna.

Om det inte var avgjort innan det så släcktes matchen garanterat 13,23 in i tredje perioden. En studsande puck i mittzonen hittade fram till Filip Fällman som kom helt fri. Han missade första läget men petade in sin egna retur till 0-4.

KIF fick in en tröstpuck sent när William Otter gjorde 1-4 efter fint förarbete av Rasmus Similä.

Därmed åker Sundsvall från Kiruna med sex av nio poäng. Riktigt imponerande. Gästerna visar att man kommer att vara med och kriga om play off-platsen i vinter.

Vilken tung start på vårserien…

Ja, det blev det.

Vad är din analys kring varför det blev så här?

– Vi försökte hela matchen men vi lyckades inte komma in i matchen på något bra sätt. Vi låg långt ifrån varandra och långt ifrån motståndarna. Vi försökte jobba oss in i det men vi var inte där i dag på det sättet.

Hur mycket kan man skylla på det långa uppehållet?

– Nej, det tycker jag inte man ska gömma sig bakom det. Man kan välja att se det så också om man vill. Jag väljer att se på det som vi kan göra bättre framöver.

Kändes inte som att Sundsvall spelat två matcher i helgen redan…

– Nej, men samtidigt sätter vi inte press å dem så de får en ganska behaglig resa.

Sedan så underlättar det ju för dem när de får en sådan start.

– Självklart. Vid det första målet tappar vi en gubbe i hörnet. De spelar över centrallinjen och får in den. Andra målet är en styrning efter tekning. Det är två slumpsituationer som det blir mål på.

Känns som att returmatchen i Sundsvall på lördag blir otroligt viktig.

– Ja så är det ju. Vi måste börja plocka poäng för att hänga på, säger Kim Sunna.

Trösten för KIF är ju att vårsäsongen bara har börjat. 14 omgångar återstår.

 

Mattias Heikki