Bois vann bästa derbyt på många år!

Inför storpubliken 2123 personer, kunde Bois ta en 2-1-seger (0-0,1-0,1-1) i en match som måste sägas vara det bästa derbyt på många, många år. En ruggigt bra inramning passade bra in med spelet på isen, där två bra lag verkligen gav allt i varje närkamp och samtidigt bjöd på en riktigt bra ishockey.

Det var festligt fullknökat, inte bara på sittplats, utan också på ståplats var det riktigt trångt. Fredagsstämningen infann sig med den bästa Skövdeklacken på jag vet inte när, men också en Mariestadsklack som kanske gjorde sin bästa insats sedan allsvenskan. Dessutom bjöd Oxarna på tifo vilket ytterligare höjde inramningen. Den heta stämningen verkade sprida sig till spelarna på isen för det var verkligen intensivt med mycket närkamper redan från start. Bois agerade kanske mest resolut i den första perioden och hade också flest och bäst målchanser i den första perioden. Bland annat missade Albin Kedbrant öppet mål, och nye Otto Henell visade framfötterna flera gånger och hade bland annat ett skott som gick mellan benen på Hugo Fagerblom i Skövdes mål, men utanför. Skövde var dock ett par klasser bättre än senaste derbyt och spelade klassiskt Skövdespel med tight försvarsspel och snabba omställningar och vid en sådan skapade de sin bästa chans, ett friläge från nära håll, men Sandberg svarade för den första av många högkaratiga räddningar under matchen. Perioden slutar mållös.

I den andra perioden har Skövde den första heta chansen när Joel Werner i en spelvändning prickar stolpen. Men det är Bois som tar ledningen i powerplay. Först har man ett jätteläge som Hugo Fagerblom gör en jätteräddning på. Men vid nästa läge så får han vika ner sig. Adam Samuelsson brukar inte få spela i den spelformen, men när Jesper Broeng peggar upp pucken och han drar till så får han en mäktig träff och skottet går i kryssribban och in till viktiga 1-0. Efter målet så blir det mer och mer Skövde, delvis på grund av ett par Boisutvisningar i rad, men också i spel 5 mot 5 hänger ett mål i luften. De får ett par frilägen, de radar upp skott, och kan också slå på ett par returer, men Sandberg visar vilken högklassig målvakt han är och räddar allt. Eller ja, ett skott går också i stolpen. Skottstatistiken visar 23-9 till Skövdes favör men Sandbergs nolla förblir intakt. I slutet av perioden så lyfter Bois upp spelet och Kandergård har ett friläge som Fagerblom räddar bra och han lyckas också freda målet på Jesper Lindéns retur.

Den tredje perioden har Bois bra kontroll på. Man stänger ner Skövde effektivt och skapar istället chanser framåt. Det ger också utdelning med fem minuter spelade. Bois har ett lång anfall innan Tobias Aronsson krutar på från några meter innanför blålinjen och pucken letar sig in bakom Fagerblom till en 2-0-ledning för Bois, mycket tack vare att Erik Olsson åker in och skymmer. Mikael Hansson bryter sig några minuter senare in framför mål och lägger en backhand i ribban. Skövdes attacker är få, men med drygt en minut kvar plockar de målvakten och får med en gång tryck. Och med 47 sekunder kvar kommer också en 2-1-reducering. David Lundmark skjuter en handledare från toppen av tekningscirkeln och Tobias Sandberg ser inte ett dyft då Oscar Forsmark står precis framför hans ansikte och pucken letar sig in på klubbhandssidan. Det ger spänning på slutet, men Skövde lyckas inte etablera något mer anfall, trots att de åter igen tar ut målvakten, och matchen slutar därmed 2-1.

En välspelad match med precis lagom grinighet, det var hårda tag och även slagsmål efter slutsignalen, men det var aldrig fult. SIK stod för den bästa insatsen jag sett av ett Skövdelag på flera år, med tight försvarsspel och bra omställningar, men i den andra perioden hade man också ett starkt etablerat anfallsspel och hade inte Tobias Sandberg visat varför han kanske är ettans bästa målvakt så hade mycket väl matchen kunnat sluta annorlunda. Men också hemmalaget stod för en mycket bra insats. Utöver storspelet från Sandberg så var det en kollektiv insats där man vann de viktiga kamperna framför mål och hade ett kreativt och fint anfallsspel. Det var väldigt svårt att lyfta fram någon enskild insats (utöver Sandberg då), men Otto Henell ska ändå hyllas för sin insats. Nyförvärvet visade riktigt bra skridskoåkning och jobbade stenhårt matchen igenom och skapade också flera bra lägen offensivt.

I och med segern drygade Bois ut serieledningen till fyra poäng. Det kan behövas, då man nu på söndag möter serietvåan Surahammar i en seriefinal.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström