En resa med juniorverksamheten

Det är glädjande att juniorverksamheten i Forshaga IF Hockey idag, säsongen 19/20, och sedan förra säsongen består av både J18 och J20 samt att verksamheten är uppbyggd på åldersmässiga juniorer.

För att förstå resan som har gjorts de senaste säsongerna så var det för några år sedan så få åldersmässiga junior i föreningen att vi knappt fick ihop lag för att delta i J18 serien, även om underåriga deltog, och att ha ett lag i J20 serien var väldigt långt borta.

Det fanns flera olika orsaker till att det såg ut så, men en faktor är att bl flera av våra unga spelare sökte sig till olika hockeygymnasier (både nationella och lokala) istället för att vara kvar i föreningen, vilket för vissa var rätt för att fortsätta utvecklas men det urholkade verksamheten och de som blev kvar valde att byta till andra föreningar eller att sluta med hockeyn.

Resan och arbetet med att utveckla en bra miljö för vår juniorverksamhet startade för ca 3 år sedan och har sedan dess fortsatt. Vi behövde skapa en bättre och mer organiserad verksamhet som kunde ta hand om det goda arbete som ledarna gör med att behålla så många genom ungdomsåren. Idag är spelare i ålderskullarna (födda 01, 02 och 03) grunden för vår juniorverksamhet.

Vi startade för ett par år sedan en arbetsgrupp som vi idag kallar för ”Sportgrupp Junior” och som består av kompetenta och erfarna ledare, organisatörer och instruktörer. Vårt fokus ligger på att skapa en utvecklande och stimulerande miljö för både spelare och ledare med individen i centrum tillsammans med ledargrupperna i respektive lag. Vi vill att det ska vara en så bra verksamhet i Forshaga IF så det blir ett bättre alternativ istället för att söka sig till lokala hockeygymnasier. Vi har byggt upp ledargrupperna för respektive juniorlag med flera kompetenta tränare/ledare som vill vara med och utveckla verksamheten.

Vi har kommit en bit på väg, men vi ser också att det finns mer att göra. Vi försöker hela tiden se framåt och uppåt för att utveckla verksamheten utifrån de resurser vi har. Vi ”skruvar” lite här och lite där för att skapa den miljö som vi tror gör att fler unga lirare vill fortsätta i föreningen, men också skapa förutsättningar för våra äldre juniorer att spela seniorhockey i Forshaga. Vi tror också att om vi har en bra miljö med vår juniorverksamhet skapar det ett intresse för fler att spela i en Forshagatröja framöver.

Vårt J18 kommer att spela i div. 1 som är en regional serie med Sunne IK, Kils AIK, Arvika HC, BIK Karlskoga, Åmåls SK, Hammarö HC, Viking HC och Kristinehamns HT. Det blir tre matcher mot varje lag så 24 matcher under säsongen med seriepremiär på bortais mot Hammarö HC på söndag 29/9.

Vårt J20 kommer också att spela i div. 1 som även här är en regional serie med Fellingsbro/Frövi, Kumla HC, Sunne IK, Hammarö HC, Guldsmedshytte SK, Nora HC/Hällefors IK och Grums IK. Det blir tre matcher mot varje lag så 21 matcher under säsongen och seriepremiären är på lördag 28/9, 14.00, mot Grums IK på Ängevi.

Följ oss gärna på Instagram: forshagaifjunior

Sportgruppen Junior
/Stefan Owesten, Claes Havimäki, Jan Ingman, Pär Hultgren och Stefan Erkgärds