Slarvigt Väsby tog övertidsseger

Med sexton sekunder kvar av övertidsperioden fick Elliot Lorraine merparten av åskådarna i Vilundahallen att tjuta ut i ett glädjevrål. Han gjorde det som saknades under stora delar matchen, satte dit pucken enkelt och utan krusiduller. Två poäng kändes sett utifrån hela matchen som en tappad en men samtidigt var matchen vidöppen mot slutet och Väsby hade kunnat tappa fler än så.

– Ganska okej, nästan bra match av oss idag säger tränare Viktor Tuurala. Vi kan mycket bättre. I första är vi lite ojämna, inte fullt skärpta. Andra är bättre, och i tredje steppar vi upp, men lyckas inte vinna perioden. Tar hem det i OT och ändå två pinnar.

Det är tydligt att motståndare som spelar mycket på chans inte passar Väsby speciellt bra. Lindlöven och Teg är två motståndare som Väsby sett till tabelläget är betydligt bättre än men lik förbannat så har Väsby tappat tre poäng av sex möjliga mot just dessa.

Det blir alldeles för mycket ”byta chanser med varandra hockey” och det är absolut ingenting som passar Väsby. Idag tappas fokus alldeles för ofta och det gavs lägen för Teg som med bättre skärpa och noggrannhet från Väsbys sida inte borde ha blivit fallet.

Teg började matchen piggt och visade direkt att laget har gott om spel i sig. Umeågänget hittade varandra fint, spelade sig förbi Väsbys press inledningsvis och skapade några lägen där målvakt Linus Ryttar var tvungen att vara på alerten för att förhindra påhälsning.

Väsby tog dock tag i matchen efter ett par minuter och sedan satte laget en stark press mot gästerna. Det gav tidigt resultat när den ettriga och ständigt kämpande kedjan med Ehlers, Dahlgren och Rodensjö skapade ett läge från nästan ingenstans. Dahlgren hittade därefter fram med en passning till Oliver Horrsell som slog till direkt och satte pucken högt upp bakom Joakim Andersson i Tegs mål.

Väsby låg därefter på för mer och Teg som hade en lång bussresa i benen, kippade tidigt efter andan där man anade att en utökning i målprotokollet från Väsby hade kunnat få stridsandan att gå ner hos de norrländska gästerna. Men trots ett par fina lägen kom ingen utökning från Väsbys sida och istället bytte matchen skepnad efter att Teg kvitterade Väsbys ledning i matchens trettonde minut. Målet var frukten av ett tafatt försvarsagerande från Väsbys sida där ett inspel från sidan inte alls togs hand om såsom den borde utan där en framstormande Tegspelare hann först till pucken trots att tre Väsbyspelare fanns i närområdet och tryckte in kvitteringen.

Gästerna låg sedan närmast ett ledningsmål och där Väsby fick vara mest nöjda med att det stod oavgjort 1-1 efter den första perioden.

I andra perioden kom Väsby ut hårt igen och höll sedan i taktpinnen under i princip hela perioden. Men trots det var det ändå Teg som tog ledningen i matchen när en sargstuds ställde till det för Väsby och där en Tegspelare hann först till pucken och satte den vid sidan om Linus Ryttar.

Väsby fick ändå efter många om och men till en kvittering innan perioden var till ända och det efter ett bra spel i numerärt överläge där Johannes Nilsson till slut hittade fram med den avgörande passningen. Den var precis och den var säker när han från kanten frispelade Pontus Karlsson som i princip erbjöds öppen kasse och med en backhand kunde stöta in 2-2.

Det var riktigt snyggt men annars var just viljan att göra det snyggt det som främst stod i vägen för att Väsby skulle kunna dra ifrån målmässigt under mittakten. Laget skapade en hel del men omständliga avslut gjorde så att Tegs målvakt fick en lättare resa i målet än vad han hade kunnat få om avsluten varit lite mer ”enkla” och distinkta.

Men Väsby fick ändå sitt ledningsmål i den sista perioden. Helt otippad målskytt blev backen Viktor Åström som smög upp från sin backplats, placerade sig framför mål och styrde in en skottpassning från kapten Christoffer Gozzi.

Väsby hade fått matchen dit man nu ville men trots det förmådde laget inte förvalta läget. Chansspel i egen zon och offensiv påfyllning trots att Väsby inte hade pucken under kontroll gav Teg ännu en enkel kvittering. Väsby blev av med pucken i egen zon och en kvardröjande Tegspelare fick sedan pucken och helt ensam med Linus Ryttar kunde han överlista honom och ta sitt lag ikapp.

Avslutningen av den tredje perioden blev sedan rafflande och fylld med nerver. Båda lagen gick för ett avgörande. Väsby hade mest puck men Teg hade de bästa chanserna och faktum var att laget var en ribbträff från en seger med andra några minuter kvar av matchen.

Övertiden tillhörde sedan Väsby. Laget fick där till två raka numerära överlägen för att kunna avgöra innan straffarna tog vid. Men omständligheten slog nästan rekord när Väsby vägrade skjuta mot mål trots helt överspelad målvakt vid ett par tillfällen. Suckarna avlösta varandra från läktarplats innan det sköna avgörandet kom med sexton sekunder kvar av övertiden. Elliot Lorraine blev till slut frälsaren. Avslutet var hårt och distinkt och en viktig bonuspoäng kunde inhämtas vilken säkerligen kommer att bli viktig när Allettan ska summeras om några veckor.

Grisligan

Elliot Lorraine blev Väsbys matchvinnare idag och får av mig tre grisar från insatsen. Han var i vanlig ordning pigg och frejdig i spelet och kändes som vassaste spelaren ute på isen. Att det då även blev han som fick avgöra tillställningen var inget annat än rättmätigt.

Två grisar tilldelar jag pigga Pontus Karlsson som arbetade stenhårt, vann dueller, skapade lägen och som helt enkelt tog för sig rejält där ute på isen.

Sista grisen tilldelas backen Viktor Åström som alltid arbetar i det fördolda men som idag fick belöning för det enträgna hårda arbetet han alltid levererar. Styrningen fram till 3-2 var vacker och därtill stod han även för en grymt viktig brytning när Teg stormade fram i ett tre mot ett läge i den första perioden.

I övrigt vill jag skänka lite positiva omnämnanden till Felix Dahlgren, Manfred Ehlers, Jonathan Rodensjö, Oliver Horrsell, Linus Ryttar samt till Johannes Nilsson som jag tycker stack ut ur mängden.