KH brinner för föreningen och för supporterklubben

Hemsidan har tagit ett snack med Supporterklubben Oxarnas ordförande Krister Holm för att höra lite varför han brinner för detta med supporterförening och även vad Oxarna planerar framåt. Sedan låter vi honom givetvis tippa och analysera lite vilket han brukar gilla att göra.

Någon närmare presentation av dig kanske vi inte behöver ta. Du är ju ett välkänt ansikte i Mariehus Arena och på olika forum. Du har i många år varit ordförande i supporterklubben Oxarna utom under några år.

Ja det var ett par år där Henrik Andersson var ordförande. Annars har jag nog varit det ända sedan vi grundades.

När var det Oxarna grundades?

2006 har jag för mig det var.

Hur gick tankarna när ni startade upp Supporterklubben Oxarna?

Vi tyckte att det gick riktigt bra för laget, intresset var på topp. Det fanns ett stort intresse. Vi hade haft Bois Support innan men den la vi ner då det skulle startas upp en annan supporterklubb. Det hände inget med den så det var lite dött där ca 1 ½ år. Då kände vi att det fanns ett intresse för att starta igång igen. Jag och Henrik Andersson körde igång så jag var inte ensam att starta upp det. Det var bra drag och vi hade många roliga bussresor det året. Många oförglömliga minnen som slutade med avancemang upp i allsvenskan.

Medlemsantalet var ju ganska högt där några år, sedan gick det ner en period men nu har ni vänt trenden igen och ökat på rätt rejält. Hur många medlemmar är ni?

Drygt 120 stycken var vi när säsongen slutade.

Vad är det som gör att du brinner för det här med supporterföreningen?

Jag brinner ju egentligen för laget och för Mariestad Bois. Det är föreningen jag vill att det ska gå bra för. Det är många härliga människor och många härliga personligheter i laget tycker jag. Det gör att de är lätta att tycka om. Det är som mitt lilla barn. Jag har ju mina egna barn men detta är som mitt extrabarn som jag månar om och som jag vill att det ska gå bra för.

Hur tycker du att Oxarna har utvecklats över tid?

Vi har faktiskt varit ännu mer aktiva när vi drev Alhagens minigolf men det blev lite för tungt. Det blev också lite för lite pengar per insatt timme så det la vi ner. På det viset så har vi minskat men å andra sidan så tycker jag att vi har blivit bättre på andra grejer. Vi har till exempel dragit igång något som heter Skills competition som vi gör inför varje säsong. Det blir tredje året vi ska göra det nu. Där har vi blivit bättre. Vi har ändrat lite på vad vi gör.

Ni arrangerar ju en del bussresor till bortamatcher också.

Det är jätteviktigt. Vi lägger en stor del av de pengar vi får in på att försöka få så billiga bussresor som det är möjligt. Vårt mål är inte att vi ska gå med vinst. Pengarna som vi får in ska gå tillbaks till Bois och till våra medlemmar. En tredjedel av medlemsavgiften går till Bois i någon form. Lite av intäkterna går till förbrukningssaker så som trumskinn men resten ska gå till medlemmarna i form av billiga bussresor eller priser i lotterier och sådant.

Har ni några nya planer inför nästa säsong? Jag vet att nya supporterflaggor är på gång.

Tanken är att vi i år ska bli lite mer aktiva vad gäller tifon. För några år sedan hade vi en stor overheadflagga som tyvärr gick sönder. Det ska vi köpa in en ny nu. Även mer småflaggor och lite större också. Det tänker vi lägga pengarna på i år.

Är det något du ser som är ett problem eller som kan förbättras?

Det är det stä

ndiga problemet med en supporterklubb att det är många som är medlemmar men inte så många av dem som är aktiva. Vi vill alltid ha fler som vill var aktiva. Jag tycker vi har en bra klack men det finns jättestor plats vid sidan av oss där det får plats fler. Det finns även saker man kan hjälpa till med.

Ja jag tänkte just på det att det är inte bara klacken utan vill man ställa upp och hjälpa till vid något enstaka tillfälle så tar ni väl tacksamt emot den hjälpen?

Ja som nu vid Skills competition till exempel. Man kanske kan komma dit och hjälpa till och bjuda på kaffe, någon kanske vill hjälpa till med tidtagningen eller något sådant. Då är det bara att höra av sig till oss.

Hur viktigt tycker du det är att ha en aktiv supporterförening?

Jag tror att det är jätteavgörande. Det finns flera olika orsaker naturligtvis men jag jämförde för 15 år sedan när jag började skriva på hemsidan då hade vi ett publiksnitt på 749 och säsongen 2017/2018 hade vi ett snitt på 1349. En del av förklaringen tror jag är att vi har en aktiv hemsida men en annan del tror jag är att vi har mer drag på matcherna. Det blir stämning! Jag vet ju själv när jag åker på bortamatcher när det är heldött på läktarna. Det är inget som inbjuder mig till att gå och kolla. Det blir ju lite som att titta på tv utan ljud.

Vi vet ju alla att Ronny Johansson har varit en favoritspelare för dig men i laget nu då? Nu är det ju några nyförvärv som varken du eller jag har sett så mycket så du får gå på dem som är kvar sedan innan.

Favoritspelaren nu är Filip Thörnqvist. För mig ÄR han Bois. Han kännetecknar Bois med ett stort hjärta, laglojal, alltid trevlig, ger alltid järnet ute på isen och kan nog vara fruktansvärd att möta. Samtidigt otroligt trevlig vid sidan av isen. Enorm vinnarskalle på isen och lika stort hjärta vid sidan av och kan gå och klappa om motståndarna efter matchen.

Lite kort, vad är dina tankar kring lagbygget?

Jag tycker vi har ett rätt komplett lag. Det hade vi lite förra året också, vi hade ett jättebra lagbygge. Skillnaden i år är att vi en tränare som jag tror gör detta till 100%. Jag tycker vi hade en felsatsning på tränare förra året så laget och spelarna sänktes med 10-20 %. Nu tror jag vi har en tränare som istället höjer laget några procent istället. Och de här procenten på varje spelare, adderar man det så blir det väldigt mycket bättre prestation. Plus att jag dessutom tycker att det känns som vi har ett ännu mer komplett lag framförallt offensivt. Förra året hade vi kanske två bra kedjor offensivt som vi fick luta oss mot. I år känns det som vi kan få fyra kompletta kedjor. Jag säger inte att alla kan producera men vi har fyra kedjor där man antingen kan stänga eller så kan man göra mål.

Du brukar ju tycka om att analysera och tippa och greja så jag tänkte att du ska på tippa seriesegrarna i alla Hockeyettans grundserier.

Oj det var svårt. Norra är lättast att tippa. Det är Boden utan problem. De har förstärkt jätteklokt och fått in flera spetsspelare medan de andra topplagen ser lite svagare ut. Östra där blir det Huddinge, de har riktigt starkt lag i år. De har plockat hem mycket gamla Huddingespelare. Det som oroar lite grann är två saker. Dels är det att de har många äldre spelare, de kanske är lite mätta och saknar den riktiga glöden. Sedan fixar de det säkert ändå då det kommer så många nya, då brukar det alltid bli en extra tändning. Det andra som oroar är ett litet frågetecken för tränaren, om han fixar att få alla att dra åt samma håll då det kommer att finnas många starka viljor där.

Spara västra till sist och ta södra som väl är den som är mest svårtippad.

Ja den är svårast, så är det. Där finns det flera stycken som kan vara med och slåss men av ren gammal hävd så tror jag att Troja/Ljungby tar det. De levererar alltid på något vis. Det sitter i väggarna där. De hade en ganska medioker säsong 2018/2019 men ändå var de i playoff 2. De kommer inte att vara nöjda med det i år, de kommer att spetsa laget och ha en revanschlust som gör att laget lyfter sig lite grann. Sedan finns det utmanare givetvis, kanske framförallt Kalmar och Nybro. Men jag tippar på Troja.

Och så över till vår egen serie då, där talar hjärtat delvis kan jag tänka mig.

Ja det är hjärtat men det är faktiskt även hjärnan som säger att det är Mariestad. Jag tycker vi har det starkaste laget. Borlänge har en tradition att alltid vara ett riktigt bra lag också men jag tycker att de har förstört sitt lagbygge. Det kanske låter hårt men de har släppt för många stomspelare. Det blir för mycket nytt på en gång. Nyköping har förstärkt ordentligt också men de har inte riktigt samma bredd och spets.

Nu får du bara svara ett namn på följande frågor. Vi börjar med vem som vinner vår interna poängliga i grundserien?

Detta är svårt, det finns två stycken som slåss om det. Eddie Davidsson och Douglas Lögdal. Eddie lyckades bättre förra säsongen men jag tror faktiskt att Dogge tar hem det i år för att han är revanschsugen.

Vem vinner målligan då?

Då sticker jag ut näsan och säger Jesper Lindén. Det är han eller Erik Olsson tror jag. Jesper är en ruggig talang med ett bra skott.

Årets genombrott?

Får man svara Jesper Lindén igen? Han gjorde 19 poäng förra säsongen och gjorde en bra säsong men den potentialen han visade upp gör att jag är övertygad om att han kommer att explodera i år.

Årets utropstecken?

Oj den var svår, det finns många. Vem jag än säger nu så kommer någon annan bli sur för att jag säger den. Men jag hoppas och tror att det blir Tobias Aronsson, en back med enorm potential.

Vem blir årets buse då? Alltså mest minuter i utvisningsbåset.

Hehehe den är bra. Hade Hernod varit kvar så hade det ju varit enkelt men nu blev det svårare med en gång. Jag får säga Lucas Larsson.

Nu är det frågor utifrån vad du tycker och även här får du bara nämna en spelare.

Vem är bästa skridskoåkare i laget?

Jag får ju ta bland dem som är kvar för de nya har vi ju inte sett. Då är det Linus Engqvist eller Erik Olsson. Jag säger Erik.

Bästa skott?

Ludwig Collberg, hans handledsskott är ruggigt.

Bästa skottäckare?

Det är ju Lucas Larsson, behövs ingen kommentar.

Bästa klubbteknik?

Det finns två stycken det står emellan, Oskar Norlöv och Jesper Lindén. Jag säger Oskar Norlöv.

Bäst i boxplay?

Linus Engqvist. Filip Engqvist är ju också jättebra men han var ju inte med förra säsongen så det får bli Linus. Han är en av hockeyettans bästa boxplayspelare.

Bäst i powerplay?

Jag säger Eddie Davidsson. Han dominerade ju i den spelformen också i allsvenskan.

Vem har bäst split vision/spelförståelse?

Jag säger faktiskt Eddie Davidsson där med. Dogge är ju med där men…

Bästa tekare?

Åh vilken bra fråga… Douglas Lögdal.


Av Susanna Johansson