Kerstin Dernsjö, vi har ett otroligt samarbete, det är därför man har blivit kvar i seket

En röst som nog de flesta någon gång har hört i Mariehus Arena är Kerstin Dernsjös. Hemsidan har ringt upp henne för att prata lite omkring vem hon är och vad man gör i ett sekretariat.

Berätta lite om dig själv och hur det kom sig att du började engagera dig i föreningen och framförallt i sekretariatet.

Jag är 52 år, gift och har två vuxna söner som har spelat hockey så det är på den vägen jag har hamnat i det där båset. Jag har alltid haft ett hockeyintresse. Jag gick i samma klass som Dennis Ström och Roger Axelsson. Det var många -67:or och även -66:or som spelade hockey och var duktiga. Mina kusiner spelade också hockey. Jag är uppväxt i en handbollsmiljö men hamnade inom hockeyn istället.

Hur länge har du varit med och jobbat i sekretariatet?

Jag försökte räkna tillbaka. I a-lagsbåset har jag varit sedan 2003 på hösten. Jag började egentligen när sonen spelade i U10 eller U11 på någon hemmacup så det borde varit 1999-2000 någonstans.

Vad finns det för olika arbetsuppgifter i ett sekretariat?

Man håller ordning på utvisningarna, man måste kunna lite regler för man följer domaren på plan och är domarens högra hand. Det gör att man måste vara neutral, man får inte sitta där och tjoa och gapa och skälla på domaren. Vi är domarens hjälpande hand. Vi tar tiden på matchen, håller koll på utvisningarna och talar om vad som händer på isen.

Någon sitter väl och onlinerapporterar mot swehockey också eller?

Ja och även protokollet. Vi är en speaker, en som onlinerapporterar/protokollför, en som sköter matchklockan, en i varje utvisningsbås och en som kör reklamdatorn.

Vad krävs för att kunna vara med och jobba i seket?

Det beror på lite vad man gör. Egentligen är det den som har protokollet som är övergripande enligt regelboken men det har blivit så att det har varit jag och Cecilia Lundgren (som var med tidigare) som haft koll. Vi talar oftast om för dem som står i utvisningsbåset att nu är det 20 sekunder kvar på utvisningen eller om det är kvittningsutvisningar så ska den ut den och den tiden så där behöver man inte kunna så jättemycket. Sedan är det naturligtvis bra om man har koll själv. Vi hjälps åt allihop för man har inte mer än två ögon. Vi har ett otroligt samarbete vilket gör att man håller sig kvar där. Jag har inga barn på isen längre så jag borde ju inte vara kvar där egentligen men…

Ja det var min nästa fråga, vad är det som gör att du har jobbat så många år i seket? Är det just sammanhållningen och att det är kul?

Dels så är det min avkoppling. Det är en otrolig avkoppling att sitta där även om det kan vara jättestressigt om det blir mycket utvisningar eller så men jag kopplar bort precis allt annat. För 5 år sedan så gick min pappa bort och min mamma var dement. Då gick jag till isstadion och släppte allt. Sedan är det gemenskapen också naturligtvis och vi har jätteroligt där nere.

Hur ser det ut med folk som vill vara med och bemanna sekretariatet? Är ni tillräckligt många eller skulle ni behöva vara fler?

Det har varit lite föräldrar till a-lagsspelare med som nog inte kommer att vara med i vinter, Ulrika Schultz och Stefan Olsson, nu när deras söner inte är kvar. Jag ska sms:a ut nu i dagarna och fråga vilka som vill fortsätta och så får de sommaren på sig att fundera. Sedan brukar vi ha en liten sammankomst i augusti inför a-lagscupen. Då fyller vi i schemat och då vet vi vilka som vill vara med. Vi har blivit tillfrågade om vi kan bemanna tv-pucksmatcherna för tjejer som ska gå i Mariestad i höst så det blir lite mer i år.

Vid ungdoms och juniormatcher så bemannar föräldrarna sekretariatet eller?

Ja varje lag ansvarar för bemanningen. Jag har varit behjälplig om de har velat att jag ska komma och lära upp. Då ställer jag upp i den mån jag kan. Antingen om de vill att jag ska stå bredvid eller om de har ont om speakers så har jag hoppat in.

Vad tycker du om Mariestad Bois Hockey som förening? Du har ju varit involverad i många år nu.

Det är en stark förening naturligtvis. Sedan finns det alltid saker man kan jobba på som det gör i alla sammanhang.

Då tackar jag för pratstunden!

Tack!

av Susanna Johansson

Hemsidan kommer under säsongen fortsätta att göra intervjuer med personer inom föreningen (både ideellt arbetande och anställda). Har du förslag på någon du skulle vilja att vi intervjuar så hör av dig till Susanna på mail [email protected] eller skicka ett sms på 0708-971920