Nu drar säsongen igång!

Nu har hockeysäsongen dragit  igång på allvar: Igår gick den numer traditionsenliga skills competition av stapeln och imorgon är det dags för säsongens första träningsmatch då Mariestad Bois åker till Skövde för att ta sig an Skaraborgs näst bästa lag, Skövde IK. Hemsidan ringde upp Bois nygamla tränare Andreas Appelgren för att höra vad han har för tankar kring både gårdagen och morgondagen.

Jag tänkte du skulle få komma med lite kommentarer kring vinnarna i gårdagens skills competition Andreas. Vinnare i teknikbanan var Lucas Jidenius.

Jag visste att han var snabb och skicklig på skridskorna, så jag förstod innan att han skulle visa framfötterna på skridskoåkningen, men han hanterade pucken bra också och imponerade.

Prickskytte blev det oavgjort i, alla noterades för en träff. Det var lite lite eller?

Det var bra att få veta att det är något vi behöver träna på, det är en viktig del i hockeyn.

Snabbhetsåkningen vann Tim Olsson, överraskande?

Jag tycker inte det är det faktiskt. Han är en av de med bäst spänst och benstyrka och han får ut det bra i skridskoåkningen. Så jag är inte förvånad, han motsvarade förväntningarna.

Målvaktsskytte innebar noll mål!

Vi kan sammanfatta att det med att det är tur att det inte är dom som ska göra målen, då hade jag varit orolig! De har lite andra uppgifter i laget och de gör det bra, så de har hamnat på rätt position kan vi konstatera.

Hårdaste skott sköt Jesper Lindén!

Där tror jag faktiskt att maskinen var inställd på mph, de sköt hårdare än resultaten visade. Men det spelar ju ingen roll för placeringarna, och jag är inte förvånad över att Jeppe vann, han har ett väldigt bra skott.

Men att Johan Frick skulle vinna straffarna hade du väl inte förväntat dig?

Nej där får jag sträcka upp händerna och erkänna att jag  inte trodde på honom. Men han visade det man vill som tränare, att han kliver fram och överraskar positivt och är 100%-ig i straffläggningen.

Efter skillsgrenarna var det oavgjort och det kom att avgöras i internmatchen. Där var det lite dåligt tempo i första tiominutersperioden men sedan ökade det markant till andra.

Jag tror killarna var oroliga att skada sig i första, det är svårt när man suttit still ett tag och gå ut och köra, men när de var uppvärmda så gasade de upp rejält. Jag förstår om publiken var lite besvikna efter första men det blev bättre sen och då visade laget att det finns mycket positivt att se fram emot i vinter.

Vad tycker du om arrangemanget?

Jag tycker det var succé! Det var oerhört välorganiserat och allt flöt på, med bra intervjuer och trevliga tävlingar. Sedan var det oerhört kul med så mycket folk, och allra roligast var det att se alla som kom ut på isen och åkte med laget efteråt, det visar vilken hockeykultur det finns i staden och betydelsen av laget i stan. Jag blev positivt överraskad av hela arrangemanget!

Om vi nu tar och kikar på morgondagens premiär vad gäller träningsmatcher, hur lång har väntan känts för dig sedan du skrev på kontraktet?

Det har inte känts så långt, det har gått oerhört fort sedan vi hade första samlingen, veckorna har bara ramlat iväg. Men visst har man sett fram emot att får spela match, det är ändå en slags examen och bevis för att att det man tränat på fungerar. Det ska bli kul att se om vi kan omsätta det vi tränat på också i praktiken .

Det finns dom som inte vill att vi ska spela derbyn på försäsongen, hur ser du på det?

Jag tycker det är en krydda för spelare och supportrar, de flesta vill se oss mötas ändå. Sedan kan man diskutera om man ska spara på godbiten, men det drar mer folk och kostar mindre att åka så det kan inte vara fel. Sedan är det naturligtvis skillnad på träningsmatch och tävlingsmatch när det gäller poäng och tabellplaceringar.

Kan det också vara som så att en derbymatch ger mer, då det under en träningsmatch kan bli lite svårt att tända till 100%, man kommer i alla fall lite närmare när det blir mer prestige som det blir när det blir derby?

Jo det blir lite tuffare och killarna går in för det lite mer. I en match vill man alltid vinna även om det viktiga nu är att se att spelet sitter, det blir lite extra krydda när de tar i lite extra som i ett derby så det är bara positivt.

Vad vet du om Skövdes lagbygge?

Ska jag vara ärlig vet jag nästan ingenting. Jag har avsiktligt valt att bara koncentrera mig på mitt eget lag för att bygga något bra av det, sedan får jag sätta mig in i motståndarna när det närmar sig seriestarten. Jag såg derbyna förra säsongen, det är det jag sett av dom.

Utifrån det du såg då, finns det någon spelare i Skövde du gärna sett i Bois?

Det ska jag inte uttala mig om, jag är nöjd med de jag har, det känns bra.

Vad har ni hunnit träna på?

Det är fem träningar plus skillsen igår vi hunnit med så det är inte så mycket. Första veckan fokuserade vi på spelet med puck, uppspel ur egen zon, spelvändningar ur egen zon och från mittzonen. Så det har varit mycket spel med puck. Ikväll börjar vi fila på spelet utan puck, vilka positioner man ska ha och så vidare. Så spelet med puck är det vi ska titta på imorgon, hur vi agerar när vi vinner puck.

Vad vill du se i då?

Att vi gör som vi pratat om och tränat på. Vi är tydliga med hur vi vill det ska se ut och då hoppas man att det ser ut så med, att inte spelarna hittar på något eget. Det gäller att hitta rätt i spelet. Sedan kan det bli så att man blir sen i positionen och så där nu i början, men man vill ändå se att spelarna är på väg och försöker göra det vi tränar på. Det kommer vara långt ifrån perfekt men tendenserna ska man se.

Vad ser du mest fram emot i matchen?

Att få se killarna i matchsituation. Det är en sak att göra det på träning när allting är uppstyrt och alla vet precis vad de är de ska göra, och en annan sak att göra det på match.  Jag såg inte heller så många matcher förra säsongen så nu vill jag se att de visar att de vill förtjäna sin position i laget, att de visar vad de är gjorda av.

Vill du avslöja vilka formationer du tänker spela med?

Nej det behåller jag till imorgon, jag vill snacka med killarna om det ikväll så får vi se vad som dyker upp.

Hur viktigt är det med seger?

Jag förstår att det är viktigt för supportrar och de som håller på Bois och jag vill också vinna. Det ör viktigt att vinna också träningsmatcher, men inte alla träningsmatcher. Man vill få chansen att träna på alla lägen som kan uppkomma under en match.  Man behöver träna på att hamna i underläge, hur gör man då, precis som man behöver träna på att spela på en ledning. Jag förstår om det blir lite tråkigt tränarsnack, men det viktigaste är att killarna visar att de vill vara med och leverera.

Till sist: Vem i laget uppmanar du oss supportrar att hålla ögonen på under matchen?

Simon Eriksson kommer att bli en publikfavorit med sin offervilja, fart och tyngd. Han gillar att smälla på och jobba tillbaka puckar i backchecken. Han kommer inte vara den som åker runt och gör flashiga mål, men han kommer att bli oerhört viktig för laget. Sedan är han så storvuxen så han är lätt att lägga märke till!