Forshaga tog hem cupen i Mariestad

Det blev Forshaga som tog hem segern i ICA Oxen cup efter att i eftermiddag ha besegrat hemmalaget med 4-5 efter sudden death. Bois var det klart spelförande laget genom i stort sett hela matchen, men Forshaga utnyttjade sina spelvändningar hänsynslöst och gick därmed segrande ur kampen.

Första perioden

Första perioden inleddes lite trevande från båda lagen, men efter knappa fem minuter så kommer 0-1 till Forshaga. En lång puck ner i Boiszonen blir en åkduell mellan en Boisback och Robin Johannesson i Forshaga. Robin vinner puck bakom Boismålet och lägger in den framför Boiskassen där Oliver Kandergård kan direktskjuta in 0-1 bakom Isak Andersson som vaktade kassen idag.

Efter målet tog Bois tag i taktpinnen och fick lite längre anfall. Det var just efter ett sådant långt och faktiskt också snyggt anfall som kvitteringen kommer. Ludvig Karlsson skjuter, Linus Engqvist styr och Simon Eriksson rakar in returen. Det var Växjö J20-förvärvets första mål i Boiströjan.

Bois fortsatte trumma på bra och fick några långa och bra anfall, men Forshaga försökte hela tiden spelvända och efter just en spelvändning så kommer också 1-2. Anton Rhöse sprintar förbi sin bevakning på högerkanten och kommer i en två mot etta där han hittar Oliver Henriksson på bortre som inte gör något misstag. Det är med andra ord Forshagaledning efter den första perioden trots spelövertaget och skottövertaget (14-6) i Boisfavör.

Andra perioden

Bois höjde tempot i den andra perioden och hade redan tidigt ett gyllene läge att kvittera när Lucas Jidenius får ett men avslutet smiter precis utanför och strax efter får han ett nytt läge med skott från nära håll men rakt på målvakten. Efter det hade stundtals ordentligt snurr i Forshagas zon. Det var också efter ett långt anfall som 2-2 kom. Tobias Aronsson skjuter och Erik Olsson håller sig framme och lägger in en backhand.

Efter målet fortsätter Bois att försöka mala ner Forshaga, men så kommer åter en gång en spelvändning. Robin Sterner får pucken i mittzonen, fintar bort en Boisare och sedan ytterligare en på Bois blålinje och mellan toppen på tekningscirklarna skjuter han en handledare som hittar förbi Isak till 2-3.

Hemmalaget ger dock inte tappt utan fortsätter att förlägga spelet till Forshagazonen och skapar flera riktigt bra lägen. Till slut kommer också 3-3 och det är ett riktigt viljemål signerat Gustaf Malmkvist. Den unge Boisbacken stoppar vid sargen en desperat undanrensning från Forshaga, kliver in mot kassen, drar en Forshagaspelare och lägger in den på Forshagamålvaktens klubbhandssida hur snyggt som helst. Det var ingen som såg det målet som kunde tro att det var en ovan målskytt som gjorde det klassmålet, det var faktiskt Gustafs första i a-lagssammanhang.

Efter ytterligare fem minuter så hade Bois också ytterligare ett mål inne, men det blev bortdömt för offside i målgården. Mot slutet av perioden så jämnar Forshaga ut spelet, delvis hjälpta av ett powerplay. Det är dock en period som går klart på poäng till Bois och man vinner också skotten med 17-7.

Tredje perioden

Den tredje perioden kom att bli den jämnaste spelmässigt av de tre. Forshaga kliver högre upp i banan för att sätta Boisbackarna under press och lyckas också erövra pucken vid några tillfällen och skapa lägen utifrån det. Men det är ändå ett visst Boisövertag både vad gäller spel och chanser. Bland annat har Ludvig Karlsson ett skott i ribban och flera skott som viner precis utanför stolparna. Men så var det det här med spelvändningar. Denna gång var det en tre mot tvåa där Gabriel Johansson på vänstersidan laddar på ett direktskott som hittar nätet efter att ha fått en pass från Oliver Henriksson på hägerkanten.

Då återstod endast fem minuter och Bois inledde en desperat jakt på en kvittering. Man får också chansen att spela powerplay och tar ut målvakten, men hittar inte rätt förrän Forshaga fått in sin utvisade spelare och det återstod endast två sekunder. Douglas Lögdahl hittar Simon Eriksson snett framför kassen och han direktskjuter in 4-4 högt upp i nättaket.

Sudden

Sudden blir endast en minut lång. Ett Boisanfall stoppas på blå och pucken stöts fram av Gabriel Johansson till Anton Röhse som får fritt fram från mittlinjen och hittar hålet mellan Isak Anderssons benskydd till 4-5 och seger inte bara i matchen utan också i cupen för Forshaga.

Bois gjorde en helt ok insats och borde kanske ha vunnit matchen. Men då gäller det att ha koll på spelvändningarna, samtliga Forshagamål idag kom nämligen efter just detta. Det kan bli en nyttig läxa för laget att ta med sig in i seriespelet som idag bara är två veckor bort.