Seriepremiär för J18 Elit på söndag, läs ass.tränare Patrik Boströms tankar inför

På söndag är det inte bara A-laget som har seriepremiär utan även vårt J18 Elitlag. Hemsidan har pratat med nya assisterande tränaren Patrik Boström inför premiären.

Du får berätta lite om vem du är först.

Patrik Boström, 40 år. Spelat ishockey i Töreboda hela mitt hockeykarriär. Har varit här i Bois genom hockeyskolan i 3 säsonger nu.

Din son spelar i Tre Kronors Hockeyskola Team 11 och som du sa så har du varit med som tränare där. Är det något du kommer fortsätta med vid sidan av J18?

Ja jag kommer att vara med så mycket jag kan där. Både jag och Ronny (Johansson) kommer att vara med så mycket vi hinner då även Ronnys son spelar där. Vi har fler tränare i laget som har bra kompetens så det kommer lösa sig.

Nu är du ny som assisterande tränare i J18 från denna säsongen. Hur gick tankarna inför det?

Jag fick en förfrågan av Ronny när han var kvar i sportgruppen om jag var intresserad. Jag tog en diskussion hemma och funderade lite grann. Det ska ju fungera hemma också. Vi tog ett beslut att vi testar hur det går. Än så länge har det funkat bra.

Kim (Thunell) och Bäckis (Robin Bäckström, ledare för J18 division 2 laget) har haft J18 ett tag så de har en del rutin. Hur känns det att vara med i J18 för din del nu?

Kim och Bäckis har lite rutin och de vet lite vad som händer med spelarna och vad vi har att vänta oss med gruppen. Jag kanske har lite kortare tålamod än så länge. Hehe! Tålamodet är inte alls lika långt som deras tror jag. Inte än i alla fall.

Är det så kul som du trodde att det skulle vara?

Nej det är nog roligare!

Du nämnde gruppen, de är mellan 16 och 18 år. Många av de yngre kommer nya utifrån hit till föreningen i år med allt vad det innebär. Bara det blir en omställning för dem.

Ja 9 stycken nya utifrån har vi fått. Jag hade ganska tidig kontakt med dem efter att det blev klart. Då tog jag kontakt med dem direkt så de har fått en naturlig kontakt med mig på det sättet. Det har fungerat fantastiskt bra. Hela gänget är fantastiska.

Hur många är det i truppen? Ni har två lag, J18 Elit och J18 division 2.

29 stycken tror jag att vi har fått det till. Sedan tillkommer det några A-pojkspelare som det inte är klart vilka det blir än.

Ni har några som kommer spela både J18 och J20 också

Ja det är 6 stycken som är med och tränar bara i J20 hela tiden.

Men de kommer spela med J18 också eller?

De ska spela så mycket som möjligt med båda lagen. I ”värsta” fall så blir det fyra matcher i veckan för dem. Så är det ju varje säsong. Det är tunt med 02:or överhuvudtaget. 03-gruppen är större. Jag tror det är 7 eller 8 02:or. Sedan är resten 03:or.

Hur har försäsongen sett ut tycker du?

Jag tycker vi har fått en ganska bra bild av vad spelarna kan. Många har tagit snabba steg i utvecklingen. Det ska bli väldigt intressant att fortsätta med deras utveckling. Det är många som förstår sig på det man säger och fattar vad man säger. Jag tror det här kommer att bli riktigt bra.

Det blir ju en tuff serie, J18 Elit, som är landets högsta J18-serie. Hur har ni lagt upp träningsmatcherna? Har ni blandat lite tuffare motstånd mot lite mindre tuffa?

Ja vi har mött både lite tuffare lag och om man kan säga lite enklare lag. Vi har fått chansen att gnugga på lite småsaker i de enklare matcherna medan vi har fått slita i de tuffare matcherna. Fått en liten värdemätare om att så här kommer det att se ut. Det är ingen idé att åka runt och möta strykgäng en hel försäsong och sedan drar serien igång och så får du Linköping hemma det första du får. Då smäller det lite mer än vad det gör mot till exempel Skövde kanske.

Nu inleder ni seriespelet på söndag (15/9) borta mot mot Borås. Ett lag ni borde kunna spela jämt med eller?

Ja de kommer vi spela jämnt med, eller ja vi kommer att slå dem. Det var jämna kamper mot dem förra säsongen har jag hört. Sedan har vi mött dem två träningsmatcher nu också och då har de gått segrande ur båda. Sista matchen så började vi stå upp mot dem och visade att vi är nära.

Då har ni bra koll på dem med andra ord.

Ja vi har bra koll på dem medan de egentligen inte har någon koll på oss. Vi hade ingen av de spelarna som tränar med J20 med i någon av matcherna mot dem. De har varit med 2 av våra träningsmatcher, mot Karlskoga och Grums hemma.

Det ser du inga problem med att de kommer ner sedan? Jag tänker på att de har inte spelat så många matcher med er och att de inte har varit med er och spelat ihop sig med de andra.

Jag tror de har bra koll på vad som gäller. Vi har ganska så lika spelsystem i båda juniorlagen. Lite samma tänk i försvarsspel och boxplay till exempel. Vi har en röd tråd igenom juniorlagen.

Hemmapremiären sedan mot Linköping den 19/9 blir en lite tuffare match. Det är väl ett lag som har målet att hamna på övre halvan kan jag tänka mig. Men givetvis vill ni vinna mot dem också förstår jag ju.

Ja det är ju att vara Boisare, att kriga bäst!

De flesta matcher förra säsongen så spelade de ändå jämt mot lagen från Shl-klubbarna. Som jag förstod det när jag pratade med Kim (Thunell) så orkade de väl inte riktigt hålla skärpan i 60 minuter och blev då hårt straffade. Är det en bit ni kommer att gnugga vidare på i år, att orka hålla skärpan i 60 minuter?

Det är tufft att hålla fokus en hel match mot så bra motstånd. Sedan beror det givetvis på hur mycket de spelar. Hur tufft kan vi gå på vissa spelare? Väldigt ofta är det de som är bra på powerplay som också är bra i boxplay. Då blir det mycket istid. Vi har jobbat hårt med att köra block i år med kanske mer renodlade boxplayblock som inte spelar så mycket powerplay för att spara lite på krafterna. Det har sett ganska bra ut faktiskt, jag tror vi kan lyckas med det.

När jag pratade med Johan Lööf i J18 så sa han också det här med att ni måste känna av de spelarna som dubblerar, hur mycket de orkar. Där är det ett viktigt samspel mellan tränarna va?

Ja absolut! Vi har bra diskussioner ihop mellan tränarna.

Har ni börjat sätta upp mål för höstsäsongen?

Målet är att vi ska göra en bra höst och spela ihop laget så att vi är riktigt bra till våren när den serien drar igång.

Vad vill du se av grabbarna i höst?

Jag vill se att ingen ger sig. Där kan jag vara lite het kanske i båset också. Jag kan acceptera att vi missar, att man tappar någon puck så länge man kämpar för att ta tillbaka den. Tar jobbet hela vägen. Då kan jag inte säga så mycket. Är det någon som tullar på det jobbet då blir jag tokig. Då brinner det av snabbt och sedan så släpper jag det lika snabbt också.

Det är väl viktigt att kunna säga ifrån till grabbarna också?

Ja börjar folk att inte ta i utan de börjar åka och glida då ryter jag till. Sedan tycker jag att det är fantastiskt roligt att kunna gå in och peta i till exempel tänk på frånvändningar där eller tänk på det när du går ut på isen. Det är riktigt utmanande för mig själv också, det är jätteroligt.

Hur är samspelet mellan dig och Kim tycker du? Hur fungerar ni ihop?

Kim tänker lite likadant så vi passar bra ihop. Han  kommer ha ansvar för forwards och jag för backar.

Tack för att du tog dig tid att prata lite med mig!

Tack själv!

av Susanna Johansson

Spelschema och resultat för J18 Elit Södra: Klicka här