Jubilar, målskytt och mediakändis

Igår var en stor dag för Linus Engqvist. Han gjorde nämligen sin 300:e match för moderklubben Bois och belönades med såväl hyllningar, blommor och egen flagga. Han gjorde dessutom en väldigt bra match och som grädde på moset gjorde han också det viktiga 2-0-målet. Idag är han med i Aftonbladets hockeybilaga i ett stort reportage. Det finns med andra ord många saker att prata med Bois assisterande kapten om.

Linus Engqvist hur känns det att ha gjort sin 300:e match?

Det är klart det är en mäktig känsla, och det var kul med uppmärksamheten man fick, det är få förunnat.

Känns det som 300?

Faktiskt inte. Klart man känner att man har erfarenhet, men 300 känns väldigt mycket, åren springer iväg.

Om du tittar tillbaka, vilken är matchen du kommer ihåg bäst?

Svårt att säga, jag har svårt att särskilja enskilda matcher, men det är klart att playoffmatcherna mot Skövde, Västerås och Troja var bataljer utan dess like så dom är ju speciella.

Du fick fira din 300:e match med seger, vad tycker du om den?

Jag tycker det var en rolig match. Det var två lag som ville spela hockey med mycket fart och fläkt. Forshaga ville leva på våra misstag så det var en frejdig hockey med mycket målsituationer och kamp och munhugg. En rolig match att spela och att sedan att få vinna dessutom gör det ju inte sämre.

Och du gjorde också mål, det väldigt viktiga 2-0-målet.

Ja det var också roligt att få trycka dit den. Jag hade några lägen jag brände, så det var riktigt roligt att få bidra i målprotokollet också för en gångs skull.

Vad säger du om inramningen med tifo och hyllning till din ära?

Jag tackar ödmjukast för det ni gjorde, det var så läckert och snyggt! Det var dessutom en otroligt läcker flagga så ett stort tack vill jag passa på att ge.

Det var också en bra inramning i så motto att publiken verkligen var med och stöttade.

Vi har sagt att den energi vi får på isen vill vi förmedla upp och sedan får vi tillbaka den till oss flerfalt, det är så kul att folk vill komma till hallen, det var en riktigt rolig gårdag.

Vad tycker du om din insats?

Det fungerar bra just nu. Jag och Filip har alltid hittat varandra men det känns som att vi gör det extra bra i år. Och Simon är som klippt och skuren för oss, så jag är supernöjd med min egen och femmans insats, det är riktigt roligt med hockey för tillfället.

Ni ses lite som en kedja som ska ta bort motståndarnas bästa femma, men sanningen är ju den att ni skapar också väldigt mycket på egen hand!

Ja det var tanken, lite som Mjörnberg skrev att vi ska vara en destroyerline. Och vi kan spela det spelet men vi har också hittat en dimension där vi kan skydda puck och skapa lägen framåt också, så känslan är att vi är betydligt mer i anfallszon än i egna zonen och det var också viktigt att få känna att vi kan trycka dit puckarna också.

Ja er kedja synkar väldigt bra nu med Simon som ser ut att ha spelat tillsammans med er hur länge som helst trots att det bara är under några få matcher!

Jag ser det som otroligt positivt att han är rightare, det ger ett annat djup. Sedan är Simon fostrad som jag och Filip är, han säger att han aldrig kört ett styrspel i hela sitt liv. Han vill driva på och åka mycket skridskor och har alla egenskaper en bra spelare ska ha. Han är otroligt stark och har bra fart på skridskorna och bra teknik. Han gillar att tacklas och vara där det hettar till, och det gör Filip med så det är inte roligt möta dom kan jag säga. Sedan kan jag ligga bakom och täcka av lite. Så som du säger så känns det som vi spelat hela livet ihop. Det blev bra också sedan vi ändrade position, från början var Simon till höger och Filip till vänster men numer är det tvärtom vilket gör att jag kan hitta båda på deras forehand och sen vi ändrade på det har Simon kommit in i spelet bra.

Du och Filip får mängder med speltid i boxplay och ni släpper knappt till en målchans…

Vi har kommit in i ett stim med vår fysiska taktik faller ut bra. Det är kul att det funkar så tidigt på säsongen.

Ni har två segrar och 9-0 i målskillnad så här långt. Den starten är det inget fel på!

Nej den är klart godkänd! Vi har en trygghet i laget i år, det känns som att vi har något på gång. Sandberg är på hugget, defensiven funkar bra, vi skapar lägen, vi gör mål i powerplay och släpper inte in något i boxplay. Kan vi fortsätta så så blir vi svårslagna, sedan är det svårt att hålla i 40 matcher men vi har fått en bra start i alla fall.

Ni har i truppen gått ut med att ha en uttalad målsättning att vinna serien. Varför inte en mer defensiv målsättning att nå allettan?

Dels så tycker vi att allettan är ett självklart mål att ha, det är ett lite fegt uttalande kan man kanske lite elakt säga. Vi har högre  ambitioner och klubben har högre ambitioner. Sedan vill vi få varje match att betyda något, det kan bli slentrian om vi redan är klara till exempel. Vi vill att varje match ska vara ny och att vi ska dra lärdom av varje match så vi kan bli bättre och bättere. Visst får man press från sig från media och omgivning och motståndare kanske känner att de inte har något att förlora, men man bygger också upp en respekt och man får bra självförtroende så jag tycker det var ett bra beslut.

Hur bra är ni?

Efter igår så tycker jag vi har ett annat driv och ork igen , det känns som att det är något på gång. Vi har ett annat tugg och fart på träningarna sedan serien drog igång, så det känns som att samtliga i och runt laget vill något med den här säsongen, så jag hoppas på en rolig säsong.

Idag kom Aftonbladets hockeybilaga ut som hade ett långt reportage under rubriken ”Slaget om schlätta” där du och brorsan intervjuades. Hur var det att få vara ett stort nummer i hockeybilagan?

Jätteläckert givetvis! Jag trodde det var på skämt nästan när de ringde och ville göra ett reportage, men de tyckte det var kul att få vara med. Som de nämnde så kan det bli lite teater med TV, men vi hade verkligen ingen censur utan de fick vara med när det hettade till. Det var kul och roligt när de ville uppmärksamma oss på detta positiva sätt.

Nu väntar Köping på söndag. Har du varit med och vunnit där?

Jag vet inte riktigt men det kanske är så. Jag vet inte varför det blivit så, kanske att de bygger upp att det är årets match när vi kommer dit med alla supportrar och att vi är ett topplag som de möter, medan vi kanske inte har samma inställning. Men det ska bli annorlunda på söndag, då ska vi vinna!