Pappan som tog motorcykeln och åkte 80 mil för att heja på dottern

I helgen är det full aktivitet i Mariehus Arena då en av grupperna i tjejernas TV-puckskval spelas här. 15 matcher på tre dagar ska avverkas. Utanför Mariehus Arena möter jag Arne Pettersson från Åsele ståendes vid sin motorcykel, en BMW R1200G 2010 års årsmodell.

Du har en dotter med som spelar TV-pucken, Eleonor Ålstig.

Ja hon spelar i Lyckseles U16-lag och är nu med i Västerbottens TV-puckslag.

Du har tagit motorcykeln från Åsele hit ner till Mariestad för att följa din dotters lag i TV-pucken. Hur lång är den resan? Och hur har din resplan sett ut?

Den är ganska exakt 80 mil. Jag började resan ner kl. 9 i onsdags morse. Då var det minusgrader hemma. Jag var framme här i stan vid 19-tiden på kvällen. Sedan har jag bott på hotell och haft det gott. Har bott på Rattugglan.

Varför har du valt att ta motorcykeln hit ner?

Det är ganska enkelt. Det är så att min fru har bilen hemma. Vi har några barn till så hon var tvungen att ha bilen. Då var det bara att köra motorcykel.

Brukar du åka motorcykel till din dotters matcher?

Ja det händer. När det är lite sommarcuper och sådant. Och även lite fotbollscuper.

Om jag har förstått det rätt så använde du motorcykeln mer året runt tidigare?

Ja nu mer är det lite mindre körning. Nu är d

et bara på de finaste dagarna nästan som jag kör den.

Inte i is och snö alltså?

Nej men ikväll lär det nog bli lite minusgrader på vägen innan jag är hemma.

Ditt hockeyintresse, sträcker det sig långt tillbaks?

Hockeyintresse har jag haft sedan jag var i 5-årsålder. När jag såg min första match med Björklöven då vart jag fast. Sedan har jag spelat själv ända upp till juniornivå. Nu har jag två barn som spelar ishockey och ett som har spelar fotboll. Jag har en grabb hemma som är 13 år som spelar hockey.

Hur är det att vara här nere på TV-pucken nu då? Det är första året det heter TV-pucken även för tjejerna.

Jag tycker det är ett intressant koncept att man börjar slå ihop och att man börjar se likvärdigt mellan tjejer och killar. Det är ett steg i rätt riktning när man har döpt om det till TV-pucken och börjar få samma förutsättningar. Sedan hoppas jag på att det ska bli lika många hockeygymnasium för tjejerna så småningom också. Så damhockeyn kan spetsa till sig i Sverige.

Vad tror du man kan göra för att öka intresset för tjejhockeyn och för att få fler tjejer att spela hockey?

Det handlar mycket om bred, man får börja redan i Tre Kronors Hockeyskola med att locka tjejer. Låta tjejer spela med tjejer så det inte är så farligt att börja med ishockey. Låta dem leka lite ishockey. Det handlar om att så ett frö och hitta intresset. Det är som med alla andra idrotter att man hittar ett intresse för idrotten. Jag brukar säga att kärleken till sporten är den viktigaste biten, har man inte den så kan man inte spela.

Hur var det för din dotter, var det rakt in i ett pojklag?

Hon gick aldrig i hockeyskolan utan hon började i U10. Det var hennes bror som drog med henne. Sedan spelade hon i U10 i tre år innan hon gick upp i U12. Hon spelade ett år i U10 som överårig så det blev ett år i U12 och nu då U16.

Nu har Västerbotten match kl. 10.15 idag och spelar sista matchen kl. 14.00 men den ska du inte vara kvar och se va?

Jag planerar att hoppa över sista matchen och börja åka hemåt. Dottern får försöka klara sig själv. Jag litar på de andra föräldrarna, att de har en bra hejarklack.

Åker du hela vägen hem idag?

Ja jag räknar med att det tar ca 10-11 timmar. Då tar jag lite matpausar och lite bensträckarstopp. Jag är nog hemma vid 23 ikväll.

Då får jag önska dig en bra hemresa.

Tack så mycket!

av Susanna Johansson