Väsby nollade Hammarby

Väsby Hockey studsade tillbaka efter derbyförlusten mot Wings när laget slog tillbaka Hammarby med 3-0 under onsdagskvällen. Stor matchhjälte för Väsby var målvakten Edvin Olofsson som var den stora skillnaden lagen emellan.

Vi kommer ut bra, sätter tonen direkt i matchen säger tränare Viktor Tuurala. Tycker vi spelar ganska bra, vi får dock inte riktigt utdelningen för att resultatet ska spegla händelserna. Vi fortsätter dock att trycka på, och tillslut kommer det – tre pinnar!

Målvakt Edvin Olofsson stod i fokus när Väsby lyckades tämja Bajen och hålla dem mållösa. Han stod för några riktigt vassa räddningar när Hammarby hade sina bästa stunder och gav aldrig gästerna någon möjlighet att komma in ordentligt i matchen.

Annars var det Väsby som inledde i ett ursinnigt tempo. Laget verkade ha gett sig katten på att visa att derbyförlusten mot Wings i söndags var en engångsföreteelse. Förutom ett friläge från Hammarby i matchens andra minut så var det Väsby för hela slanten inledningsvis. Men trots rivigt spel lyckades man aldrig hitta vägen förbi Hammarbys målvakt Marcus Due-Boije som likt sin kollega i Väsby hade en fin kväll i Vilundahallen.

Samtidigt ska sägas att Väsby försökte göra det lite väl svårt för sig och det blev ofta en touch eller passning för mycket vilket innebar att tiden fanns för Due-Boije att samla sig och göra sig stor i målet.

Hammarby som släppt in en hel del mål i inledningen av serien ställde ikväll upp mer i en form av ett igelkottförsvar och gjorde det svårt för Väsby att ta sig igenom. Det fick till följd att Väsby tappade i tempot allteftersom man aldrig fick hål på gästerna.

Andra perioden följde samma mönster som den första perioden avslutades i. Väsby hade mestadels av puckinnehavet men laget hade svårt att luckra upp gästernas kompakta försvar. Men så i den sjunde minuten skingrades dödläget i matchen när Anton Rask med säsongens första mål i en röra framför mål, vände om och skyfflade in ledningspucken via Due-Boijes högra stolpe.

Målet gjorde att matchen öppnades upp. Hammarby som nu blev tvungna att sätta mer fokus på att anfalla än att bara försvara sig gjorde det sistnämnda riktigt bra och avslutade mittakten bäst. Laget hade bland annat ett väldigt fint spel i numerärt överläge i periodens femtonde minut där pucken dansade omkring Väsbys mållinje vid flertalet tillfället inom bara några sekunders mellanrum. Men vid detta tillfälle hade Väsby de berömda marginalerna med sig och kunde med möda och stort besvär hålla sin ledning ända till periodvilan.

Den sista perioden blev sedan ett enda långt ställningskrig. Hammarby tryckte på för allt vad de var goda för medan Väsby agerade aningen ängsligt omkring den egna zonen. Vid just detta läge klev målvakt Edvin Olofsson fram som den stora matchvinnaren och räddade stort. En helt avgörande sekvens kom i den sjunde minuten då han först stod för en otroligt fin sidledsförflyttning där nog de flesta av de omkring fyrahundratjugosju åskådarna på läktarna hade räknat in ett mål för Hammarby. Men istället för en kvittering där vände Fredrik Falk spelet och tog pucken till den offensiva zonen. Där hittade sedermera Christian Holmblad fram med en passning till Pontus Karlsson som bara spelade den vidare till Leonard Forselius som med en vickning åt höger och sedan ur minimal vinkel sprätte in 2-0 via en backhand rakt upp i taket. Ett snyggt mål och så fick äntligen färskaste förvärvet presentera sig på allvar för Väsbypubliken.

Målet tog ner modet på Hammarby och när de dessutom sattes under press några minuter senare av Johannes Nilsson och han sonika stal pucken från en fipplande Hammarbyspelare och ensam med Due-Boije överlistade honom och satte 3-0 så var segern i hamn. Hammarby fortsatte dock att fresta Olofsson med några ytterligare skapliga lägen ända in i det sista men Edvin var ikväll totalt omöjlig att överlista.

Sammanfattningsvis så var det skönt att Väsby kunde studsa tillbaka från nederlaget i helgen och hoppa tillbaka in på vinnarspåret igen. Det är väl framförallt det och Edvin Olofssons förnämliga målvaktsspel som främst tas med från matchen som i övrigt förutom en vass Väsbyinledning var av det mer beskedliga slaget.

Som ni kan utläsa ur referatet är det ganska lätt att ta fram matchens lirare i Väsby. Utan konkurrens var det Edvin Olofsson som i stort var den stora skillnaden mellan lagen ikväll och han kvitteras tre feta grisar för besväret.

Två grisar tilldelas Fredrik Stridlund som var en jätte i försvaret och som nog inte gjorde ett enda misstag ikväll.

Sista grisen ges till ständigt slitandes Anton Rask som förutom det hårda arbetet även skyfflade in sitt första mål i Väsbytröjan vilket blev början på Väsbys seger.

Särskilda omnämnanden vill jag slutligen skänka till Oliver Horrsell, Fredrik Falk, Johannes Nilsson samt till Christoffer Gozzi.