En inblick hos team -08 med Jörgen Collberg

Hemsidan har gjort ett besök hos Team -08 och pratat med deras tränare Jörgen Collberg.

Jörgen är en välkänd person för många i och runt Mariestad Bois Hockey men jag låter honom ändå presentera sig själv.

Jag heter som sagt var Jörgen Collberg och är ledare för U12 (Team -08) i Mariestad. Jag var med även förra året i U11. Jag har spelat i Mariestad Bois sedan 1983, som målvakt. Har varit tränare sedan 1989 med ett litet avbrott för fotboll och jag har varit på A-lagsnivå, juniornivå och ungdomsnivå. Det är där jag är idag och nu börjar jag om. Jag fick en förfrågan förra året och då var jag med och bistod med lite hjälp och råd. Sedan frågade de om jag ville köra ett år till och jag kände att det kan vara kul att se vad man kan bidra med så nu är jag huvudtränare. Hockeyn har förändrats även på ungdomsnivå.

Du är en av få, om du inte till och med är den enda, bland våra ungdomstränare som inte har något eget barn som spelar med. Vad är det som gör att du tycker det är så kul så du ändå är med?

Det var lite samma sak när jag tog A-pojk, att få driva någonting där jag inte har någon som jag måste ta hänsyn till på det sättet utan här kan jag jobba med individer. Ibland är det svårt när man har sina egna barn med men här är det inte det. Här kan jag jobba utefter ett lag på ett annat sätt, det är roligt.

När man har egna barn med kan det kanske ibland uppstå situationer där någon tycker att man favoriserar sitt eget barn eller så blir man för hård mot sitt eget barn.

Så kan det bli. Jag var med Sebastian från han var 6 tills han var 16 år. När han var 12-15 år så var det då han utvecklades som mest men det var inte så svårt för han var så driven av sin egen kraft och ville så mycket själv. Om du skulle fråga mina barn så har vi aldrig pratat ishockey vid matbordet utan det sker på isstadion eller i bilen hem. Jag anser att låt barn och även A-lagspelare få vara fria när man kommer hem.

Ni är en stab runt laget, hur många är ni?

På isen är det jag, Robban Andersson, Robert Holm, Martin Holmgren och Björn Odenmarck. Sedan har vi hjälp av både Jesper Ohlin och Peter Gustafsson om det behövs. Peter har klivit av från isen i år och sköter enbart fys och han gör det jättebra. Fredrik Ahlgren har hand om allting runtomkring och han sköter det med bravur. Materialare är Patrik Dahlin och Björn Odenmarck. Jag och Robban har jobbat ihop tidigare då han var med på Sebastians tid. Odenmarck har spelat upp till juniornivå som back så varför ska vi inte ta hjälp av en back när vi håller på i en uppbyggnadsfas?

Hur många spelare har ni i truppen?

Vi är 20 stycken utespelare och 5 målvakter.

Ni har några tjejer med också.

Ja vi har två tjejer, Cornelia Ohlin och Judith Andersson.

Hur tycker du det är att ha tjejer och killar ihop?

I den här åldern finns det ingen skillnad. Jag har varit med förut, jag har haft Linn Peterson och där var de 3 eller 4 tjejer från början. Det är inga bekymmer i den här åldern. När de börjar med tacklingar så kan du aldrig skydda en tjej ifrån att bli tacklad. Däremot som ledare så kan man sätta dem på positioner där man vet att de inte är så utsatta. Jag hade Linn som center oftast. Här i Team -08 har vi 2 tjejer som vill och vågar, de är inte rädda av sig.

I den här åldern, vad är det man tränar på och vad utvecklar man just nu?

Fortfarande är det tekniken på skridskoåkning och nu när de börjar på helplan så är det mycket passningar. Passningar i fart, mottagningar i fart, avslut i fart och sådant. Närkampsspel för att vi ska lära dem att man tacklar inte för att just tacklas utan man tacklar är för att vinna en puck och hur gör vi det på rätt sätt. Står det en vid sargen så behöver vi inte tackla utan vinn pucken. Vi börjar lite att lära dem vad positionsspel är, hur jag hjälper min medspelare i olika situationer. Att inte hamna 5 stycken bakom mål till exempel. Vi har två ispass på onsdag i nästa vecka med ett teoripass emellan. Just där ska vi gå igenom positionsspel och sedan utföra det på isen efteråt.

Du nämnde helplan förut, är det första året för dem på helplan nu?

Ja de spelade på tvären förra året. Några cuper spelade de på helplan men i år är det bara helplan. De har till och med tagit bort tutbyten så nu är det flygande byten. Det tycker jag är hockey.

Hur ser det ut framöver, ni kommer spela poolspel och åka på någon cup eller?

Vi har varit på en cup, vi var i Surahammar på en endagscup och där blev vi tvåa. Jättebra! Vi mötte till exempel ett lag som gjorde sin tredje cup denna säsongen redan och hade varit på is 30-40 pass mer än oss men ändå så spelar vi ganska jämnt. Imorgon (läs lördag) kommer vi spela mot Skövde borta och nästa helg åker vi till Malung fredag-söndag på cup. Sedan flyter det på med poolspelen och sedan har de cup mellan jul och nyår i Jönköping och sedan vår egen hemmacup i mars.

Vad är din grundfilosofi när du tränar barn?

GLÄDJE! Samtidigt så ska man veta att där vi är nu, 12-14 år, så går man in och tittar i Svenska Ishockeyförbundets ABC-pärm så är det nu de har som lättast att lära in. Min filosofi är att pränta in så mycket som möjligt i 14-dagars perioder där vi tränar bara det här och sedan tränar man något annat i 14 dagar och efter det så börjar man om och gör samma övningar igen. Det finns ingen anledning att ha 100 övningar i den här åldern. Det vi jobbar med fram till vi börjar med poolspelet är just pass, skridskoåkning, skott och fart. Det är min filosofi att hockey måste spelas med fart, gör vi inte det nu så är det svårt när vi kommer upp i ålder. Vi försöker motivera dem med att ju fortare jag åker ju lättare blir allting när jag väl lär mig. Många tror att nu ska vi slå de här långa passen men det är inte det som är det viktiga utan det viktiga är passen på en meter till att börja med. När jag kan det då kan jag gå vidare och slå en tvåmeterspass. Lägger jag då in skridskoåkning på en meter då försvårar vi övningen och lägger man sedan till en snurr också efter en meter så får vi med oss hela bilden av hockey. Det är det som det handlar om att när jag får pucken så ska jag titta upp, göra en kona eller motståndare i fart, titta upp och slå en passning och åka vidare. Men man får inte ha bråttom, det går inte. Vi är väldigt noga med att efter träningar och matcher så präntar vi aldrig in något negativt i barnen. De vet själva om det har gått bra eller dåligt men jag säger -Bra träning idag, härligt kämpat! Det negativa det tränar vi på istället för att prata om det.

Är det så att barn vet om när de gjort ett misstag eller något mindre bra på isen?

Ja det klart att de gör. Jag brukar säga så här att barnen tittar på en A-lagsmatch och ser att en spelare som gör misstag inte får spela, sedan kommer de till mig och frågar om de heller inte kommer få spela om de gör misstag. De är så jäkla medvetna. När jag var 12 år då tror inte att jag fattade riktigt men de här är så inne i vad hockey är.

Du nämnde att ni ska ha ett teoripass på onsdag, är det något ni kommer att ha återkommande under säsongen.

Ja vi kommer köra en del teoripass där vi först går igenom vad vi ska träna på och sedan tränar vi på det efteråt.

Då tackar jag för en trevlig pratstund!

Tack själv!

av Susanna Johansson