I dag rivstartar Allettan

Julen är över och Tomten har åkt hem.

Han lämnade dock den bästa tänkbara julklappen till KIF-fansen: Allettan.

I dag inleds serien med Norrbottens El Clasico.

– Det är de här derbymatcherna jag är uppvuxen med. Det är alltid speciellt att möta Boden, säger Robert Lahti.

Under fredagen var hela laget samlat igen efter att ha fått en välförtjänt julledighet. De flesta av de som inte är från Kiruna kunde åka hem till sina familjer för att fira jul.

Må hända blev träningsförberedelserna inte optimala på grund av det. Men vinsten desto större på lång sikt, resonerar Robert Lahti.

– Spelarna fick fem, sex dagars sammanhängande ledighet under julhelgen. Det kanske är en nackdel inledningsvis men vi kommer att ha nytta av det i långa loppet. Det är 18 matcher som ska spelas under 54 dagar. Jag anser att spelarna måste få komma hem och få fira jul med sina familjer. De får en mental boost av det, säger KIF_tränaren.

 

När grundserien avslutades plågades Kiruna IF av den del skador. Läget ser betydligt ljusare ut inför Allettan.

Valtteri Lemmetty är tillbaka, lagkaptenen Calle Källström är mest troligt också det – och David Krekula är inte helt uträknad.

– Källström har återhämtat sig bra och känns redo för spel så vida det inte blir något bakslag ikväll (fredagens träning). David är ett frågetecken, men inte helt avskriven, summerar Robert Lahti.

 

Vladimor Chetverikov valde att flytta närmare Stockholm av personliga skäl. I veckan blev han klar för Lindlöven, seriekonkurrenten till KIF alltså.

Jakten på hans ersättare är i full gång i Kirunalägret.

– Vi diskuterar med fem, sex spelare just nu. Men det ska landa i att spelarna har rätt motivation att spela med oss och givetvis ska det funka rent ekonomiskt. Det finns spelare där ute som vill ha otroligt mycket betalat, men det går vi inte på. Vi vill gärna ha in två forwards, säger Robert Lahti.

 

Sportgruppen jobbade under fredagen med att sondera spelarterrängen. Men ingen kommer att hinna bli klar till dagens match.

Men lagom till hemmamötet mot Boden 30:e december är det inte omöjligt att KIF kan presentera ett nyförvärv.

– Om spelaren är registrerad i Sverige kan en övergång gå fort. Vi får se vad som händer de närmaste dagarna, säger Robert Lahti.

 

Ja, som in ser så rivstartar verkligen Allettan för KIF:s del. Vi snackar alltså om ett dubbelmöte mot den gamla ärkerivalen Boden.

Eller som undertecknad väljer att kalla det: Norrbottens El Clasico.

Minnet från 90-talet då två stora hockeyfästen jagade en plats i Elitserien lyser starkt än.

Robert Lahti köper smeknamnet på mötet med den här motiveringen:

– För mig personligen är det här det riktiga derbyt. Jag är uppvuxen på läktarna när ”Teamet” spelade underbara matcher mot Boden på 90-talet. Jag har själv också spelat många sådana matcher i juniorserierna och även i A-laget. För mig är alla matcher mot Boden väldigt speciella.

Det är en tuff premiär…

– Ja, Boden är favorittippade, så det är tuffast möjliga. Men vi känner oss absolut inte slagna. Vi var bra med länge senast vi mötte dem i Boden (förlust 0-3) och vi åker dit för att vinna. Vi slog dem dessutom på hemmaplan. Vi har två roliga matcher att se fram emot. Det kommer att komma mycket folk till båda arenorna, i Boden och även här i Kiruna lite senare, säger Robert Lahti.

 

Om man scannar förhandstipsen och läser och lyssnar på snacket inför årets Alletta kan man lugnt säga att Kiruna IF är väldigt nederlagstippat.

Precis som inför seriestarten är det ingen som tror på Kiruna IF på förhand.

Robert, en poddare påstår att KIF är nöjda med att ha tagit sig till Allettan och att vi nu bara är här för att se och lära, vad säger du om det?

– Vi kommer att använda det här som tändvätska. Vi ska inte vara med och turista i den här serien. Vi ska spela en bra ishockey och vara med och tävla mot alla lagen. Vi har slagit alla topplagen i den norra serien och de är bra. Och i våra bästa stunder är vi också riktigt bra. Vi ska respektera motståndarna som kommer, men inte ha respekt för dem, säger Robert Lahti.

Julklappen är redo att öppnas. Men vi vet ju redan vad som döljer sig bakom det röda pappret och de vita och svarta snörena: Allettan.

Låt spelen börja.

 

PS. Ett matchreferat kommer att dyka upp på hemsidan senare än vanligt under kvällen.