Måbäck tillbaka

Bois kunde igår berätta att klubben inte bara fått en, utan två målvaktstränare. En av dom heter Viktor Måbäck som väljer att komma tillbaka för att göra ett fjärde Boisår efter en tvåårig utflykt till grannklubben Skövde IK.

Välkommen tillbaka, Viktor!

Tack så mycket!

Hur har dina år i Skövde varit?

Den har varit lärorik framför allt, det var ett annat sätt att jobba, så jag har lärt mig mycket både som ledare och målvaktstränare.

På vilket vis skiljde det sig?

När jag var i Bois så livnärde jag mig på det så då var jag i ishallen hela dagarna, nu jobbade jag heltid och gjorde detta vid sidan av 2-3 ggr i veckan. I Bois hade jag  träning med a-lagmålvakterna två timmar två gånger i veckan, nu gjorde jag två pass på totalt en halvtimme kanske.

Har du trivts?

Det har varit blandat. Jag har trivts jättebra med ”Hellas” (Johan Hellström, Skövdes fd tränare), vi har umgåtts privat en del också och hittat varandra. Det är det jag tar med mig, det jag lärt mig och vänskapen med Hellas som har gjorts att man trivts. Sedan är det saker som föreningen kunde gjort bättre kanske, men så kan det vara i alla föreningar.

Hur kom det sig att det blev en återkomst till Bois?

Calle hörde av sig tidigt och frågade om jag var intresserad och jag har hållit kontakt med spelare och ledare och folk runtomkring och folk har tjatat lite och frågat om jag inte ska komma tillbaka. Sedan har jag inte haft tankar på att flytta och då blev det naturligt när det inte blev en fortsättning i Skövde att komma tillbaka till Bois. För min personliga del så var det antingen det eller ta en paus, men då är det roligare att hålla på.

Du kommer inte vara ensam målvaktsträn

are, utan ha sällskap med Johan Frealdsson. Det är väl lite ovanligt med två mv-tränare?

Så är det!

Hur lägger ni upp arbetet i och med att ni är två?

Det blir lite olika ansvarsområden, föreningen har sagt att det ska vara ett enklare jobb för oss båda två, vi är ju inte heltidsanställda utan gör detta vid sidan av ett vanligt jobb. Är man då två så kan det vara lättare om man behöver vara ledig av olika anledningar så står man ändå inte utan målvaktstränbare. Sedan kommer Johan stötta mer a-lag och ungdom medan jag har mer fokus på hockeygym, junior och video på hemmatcher. Videon är naturlig för min del då jag har erfarenhet av Dartfish. Jag har lite lättare att vara med på morgonen och kan då hjälpa till på hockeygym medan Johan har lättare att komma ifrån jobbet på eftermiddagarna vid 4 när a-laget tränar, så det föll sig naturligt med uppdelningen. Men tanken är att båda ska vara tillgänglig överallt, men med olika ansvarsområden.

Känner varandra?

Ja dels har vi jobbat ihop redan min första tid i Bois och sedan har vi haft ständig kontakt privat, även när jag varit i Skövde och det var det som lockar också, vi funkar bra och har samma tänk.

Att vara två, är det bara fördelar eller kan det också innebära problem?

Visst kan det vara en risk att det blir problem med två målvaktstränare, men det beror mycket på vilka typer av människor det är. Jag och Johan har samma syn på mycket och tänker väldigt lika, så det är jag inte orolig för oss emellan, men med andra personer hade det kunnat bli svårare.

Har du saknat Bois?

Det ska man inte sticka under stolen med att jag har Dels har man sakna atmosfären kring hockeyn, både i ishallen och kring matcher. De två senaste säsongernaa har jag inte varit så mycket i ishallen, utan jag kom dit precis innan träningen och sedan ville man hem direkt efteråt då man hade sambo som satt hemma och väntade och klockan blev sen, så det blev inte samma kvantitet och kvalitet på tiden. Sedan har jag skaffat många bekanta kring hockeyn i Mariestad och såna lite mjuka värden har man saknat.

Vad kan Bois lära av Skövde?

Som förening vet jag inte om det är något man kan lära sig, men det jag gillat är att anläggningen är riktigt fin, både hallarna och fotbollsplan och alla ytor runtomkring. Sedan har Mariestads hall också fått ett lyft i och med renoveringen av B-hallen. Men det är ju svårt att lära sig av kanske, men i övrigt vet jag inte om det är något.

Nu har ni två väldigt olika målvakter att utbilda i a-laget, dels rutinerade Tobias Sandberg och dels väldigt unga Melvin Björklund. Hur ska du få dom att ta kliv?

Båda kommer att kunna ta kliv, även Tobias trots att han redan håller hög klass, men han kommer mer falla på Johans lott, medan jag har hand om Melvin mer då han går på hockeygym. Jag har inte träffat honom på ett par säsonger nu, så jag får sätta mg med honom och skapa en plan hur vi ska jobba på bästa sätt.

Du som målvaktstränare kollar säkert mycket på målvakter, och du har ju följt hockeyettan några år nu. Hur står sig Sandberg i konkurrensen tycker du?

Jag skulle säga att han är en av topp 3 bästa målvakter i ettan, om inte topp 2. Både åren jag varit iväg har jag tyckt det varit lite konstigt och synd att han inte fått chansen högre upp, det hade han varit förtjänt av båda säsongerna kan jag tycka med tanke på hur bra han spelat.

Vi ses i vinter!

Det gör vi!

 

Av Krister Holm