Bois spräckte Kumlas segersvit

Bois stod inför en mycket svår uppgift i afton. Man mötte nämligen Kumla på bortaplan, ett kumla som vunnit sex av sina senaste åtta matcher, och som hade sex raka segrar på sin hemmaplan. Ett Kumla som leds av en förstakedja som låg etta, trea och fyra i seriens poängliga. Men Bois ändade Kumlas svit med en riktig femetta (periodsiffrorna 1-1,0-3,0-1),  sedan bland annat Erik Olsson gjort ett hattrick.

Första perioden inleder Bois med klart spelövertag och har också ett par bra skott mot Jonathan Stålberg i Kumlamålet, men när Kumla får sitt första skott mot mål med 3,32 spelade så kommer 1-0. Det är Viktor Sandin som snappar upp en lös puck rätt högt upp i slottet och skjuter den förbi Tobias Sandberg på plockhandssidan. Bois lät sig dock inte nedslås av det, snarare tvärtom för deras press blir än hårdare mot Kumlamålet. Man har flera bra avslut innan kvitteringsmålet till slut faller. Philip Elgestål kommer in på högerkanten och lägger in den på ytan framför kassen där Lucas Jidenius var snabbast fram och styrde in pucken, tid 9,21. Bois fortsätter ha tryck och skapa målchanser. Simon Eriksson skjuter i stolpen och Lukas Jidenius får ett liknande läge som vid 1-1, men Stålberg räddar. Kumla får ett friläge, men Sandberg är tät och avvärjer. Sista fem minuterna jämnar spelet ut sig och Kumla har några puckar in framför Sandberg som kunnat bli riktigt farliga, men Boisbackarna vinner kamperna. Perioden slutar dock 1-1, lite ologiskt sett till målchanser och spel. Skotten 16-8 till Bois indikerar också det klara Boisövertaget.

Om Bois hade lite dålig utdelning i den första så kom den att bli bättre i den andra. Det tar bara 10 sekunder så tar Bois ledningen. Jesper Lindén lurar sin bevakande Kumlaback upp i korvkön och kommer två mot en med Erik Olsson. Passen sitter på bladet och Erik gör inget misstag. Bois fortsätter sätta tryck och har ett bra läge att utöka ledningen när Simon Svensson skottpassar till Adam Willig som står vid ena stolpen, men Stålberg gör en finns parad. Strax efter det drar Bois på sig en utvisning som Bois dock spelar av riktigt bra med ett undantag då Joakim Stjern Svensson lämnas helt ren framför kassen, men Sandberg gör en riktigt snygg plock. När man sedan blir fulltaliga så har Lukas Jidenius ett fritt läge till vänster om Stålberg efter fin pass av Simon Svensson, men Stålberg kan rädda. Bara några minuter senare åker man på ännu en utvisning. Man försvarar sig dock åter en gång väldigt bra, och när Fredrik Granberg kan bryta pucken vid blå så åker pucken fram till Erik Olsson som med bra speed åker sig till ett friläge som han förvaltar på bästa sätt. Dragning i sidled och skott på backhandssidan på Stålberg och 1-3 kommer alltså i boxplay! Innan Bois hinner få in sin spelare åker man på ytterligare en utvisning och i spel 5 mot 3 och de sekunder det tog att få in den fjärde spelaren skapade Kumla en riktigt bra chans, med skott från nära håll och retur, men Sandberg stod för ett par riktigt fina parader. Det blir ett liknande läge i 5 mot 4 spelet, pucken dansar framför målgården, men Sandberg räddar och Boisbackarna kan rädda. Där var det när en Kumlareducering! Men när Bois blir fulltaliga igen så lyfter man upp spelet igen och man får strax därefter sin första chans att spela powerplay. Det blir dock bara några skott utifrån och inget riktigt hett. I slutminuten av perioden etablerar Bois ett långt anfall och Simon Ericsson i en position bakom kassen hittar då Simon Svensson som fyller på från sin backposition och skottet sitter riktigt snyggt med 11 sekunder kvar av perioden. Bois går alltså till pausvila med en tydlig 4-1-ledning.

Den tredje perioden är den klart chansfattigaste. Bois ser till att hela tiden ha pucken framför sig och chansar inte. Kumla å sin sida har förtvivlat svårt att etablera några längre anfall och de vassa chanserna uteblir för båda lagen. Bois får med 6 minuter kvar att spela chans att spela powerplay, men det blir faktiskt giftigare när det blir spel 5 mot 5 igen. Bois snurrar i anfallszon som bålgetingar in och ut mellan Kumlaspelarna innan Erik Olsson skjuter och också hittar rätt mellan benen på Kumlamålvakten till 1-5 som också blir slutresultat.

En riktigt bra Boismatch där man alltså ändar en sex matcher lång segersvit för hemmalaget. Man var snabbare, starkare och mer kreativa och segern var odiskutabel. Det lyste om laget med bra energi och offervilja. Till och med i slutminuterna med ledning 1-5 så täckte spelarna skott helhjärtat. Detta ger bra energi in i laget och nu tror jag att killarna ser fram emot att få möta Borlänge på söndag.

Många var bra idag men det är svårt att bortsett från Erik Olssons hattrick och Tobias Sandbergs målvaktsspel. Att släppa in första skottet och sedan ändå ha den mentala styrkan att mura igen är starkt! Det var också roligt att se Anton Pettersson få sin första hela match för säsongen i a-laget.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström