Detta kan bära långt!

Det blev seger med 9-2 sett över två matcher mot storfavoriten Boden. En av de viktigaste pusselbitarna till segern var Boismålvakten Tobias Sandberg, som skött sig så bra att han just nu toppar målvaktsligan i slutspelet.

Ni gjorde två riktigt bra matcher mot Boden, tycker du inte?

Jo håller med, vi gör två väldigt bra matcher och vinner rättvist. I sista matchen är det enda dom skapar i powerplay annars har vi bra koll. Vi spelar uppoffrande i defensiven och gör kloka val i både anfallszon och försvarszon. Det ger till slut utdelning. Vi visste att tiden var på vår sida, då de skulle bli nervösa då dom var tvungna att vinna. Om vi pratar första matchen så var den mer böljande, där fick vi tidigt ledning så det blev lite annan matchbild, men vi vinner den matchen rättvist. Resultaten ljuger inte tycker jag, vi vinner rättvist.

Var det ändå inte lite mer svettigt för din del i match två?

Det kanske upplevs så när det är så pass jämnt. Visst har dom något friläge, men vi har bra koll på dom, det var mycket skott utifrån och vi rensar returerna bra. Visst hade dom kanske något mer skott men de kändes inte farliga,. Men deras powerplay var lite bättre igår och där har de några lägen, det är det som gör att de kanske har några fler chanser.

Samtidigt så kändes det som du hade väldigt bra koll på lägena, även om det var folk framför så såg du skotten!

Ja jag håller med, det har känts bra. Det är ofta det som gör det svårt när man inte ser, men det har känts vaket och jag har sett puckarna. Sedan har dom städat bra framför med, men jag har hittat puckarna och då är det lättare att vara med på returer med för då vet man var den hamnar. Det har känts bra!

Har du koll på statistiken något?

Inte alls, och jag vill helst inte veta.

Då passar vi på den frågan. Ni och Nybro är klara för kvalserien, de andra två platserna spelas det om just nu. Är det något lag du tror mer på i de två kvartsfinalerna mellan Hudiksvall-Östersund och Vimmerby-Troja?

Vi har mött alla lag utom Hudik och Östersund. Vimmerby och Troja är väldigt likvärdiga. Det står väl 1-1 i matcher och 2-2 just nu så det är två väldigt jämna lag. Vi vet att vi kan slå båda dom lagen. Nybro har vi bra koll på. Sedan blir det en ny bekantskap även om vi har goda minnen från förra säsongen då vi slog ut Östersund. Det är klart att dom som är kvar minns den, så det är positivt.

Jag har skrivit en krönika som handlar om humlan som kan flyga trots att experterna menar att de inte ska kunna det. Så är det ju också med er, experterna har inte trott på er. Har ni trott på er själva?

Ja annars hade vi inte vunnit dom här matcherna, annars hade vi inte vunnit sex raka och slagit ut två lag som ska vara bättre. Sedan är det skit samma vad andra säger, nu har vi bevisat att vi är ett bra lag,. Det är alltid kul att kunna knäppa experterna på näsan, vi har tror på oss och ett av målen var att nå kvalserien så det känns väldigt bra.

Ni har ju blivit valda av såväl Dalen som Boden trots att det funnits andra val som rankats lägre. Har det tänt er vara underdogs?

Det är klart att förra säsongen hade vi pressen på oss, nu har vi blivit valda. Boden var väldigt tydliga med att vi skulle vara lättaste motståndet och då blir man extra taggad att visa att de gjort fel. Och det blir givetvis extra kul att vinna då också.

Ni har rest med buss 110 mil enkel resa upp till Boden. Hur har resan varit?

Jättebra! Vi fick väldigt bra förutsättningar när vi åkte upp redan på onsdagen. Vi har fått leva ett superstjärneliv dom här dagarna och jag tror det var väldigt viktigt att vi tog resan i etapper. Vi har kunnat äta god mat, bo på hotell och ha det bra, det har bidragit till att vi kunnat prestera. Vi var bättre förberedda och fräscha i huvuden och ben. Så det var väldigt bra av klubben att ge oss dom förutsättningarna. Sedan blir en bussresa alltid enklare när man vunnit båda matcherna naturligtvis, hehe.

Redan på tisdag drar kvalserien igång, orkar ni ladda om?

Det är som det varit på slutet med matcher tisdag-fredag och sedan börja om igen. Och i en kvalserie är man extra taggad så det ska inte vara några problem att ladda om.

Som målvakt måste man vara fullständigt fokuserad 60 minuter annars så smäller det bakåt. Hur viktigt är det då att få ordentligt med tid mellan matcherna för att få mental vila, kanske viktigare än för en utespelare?

Jag vet inte hur det funkar med utespelare, men jag försöker slappna av när pucken är i anfallszonen, jag skulle inte orka vara inne i bubblan hela tiden. Men visst är det så att man inte har råd att tappa fokus, då blir det mål. Och släpper man något billigt mål så beror det nästan alltid på att fokuset brister. Så det är klart att hela matchen är ett mentalt spel. Att vara påkopplad men ändå avkopplad. Det är en tankespel från samling till matchens slut, en riktig urladdning. För mig personligen så är den mentala vilan väldigt viktig.

Du måste vara nöjd med din egen insats under slutspelet?

Ja det är jag, vi har ju vunnit matcherna och det är det det handlar om. Det spelar ingen roll om det blir 1-0 eller 5-4, men klart man är nöjd med att ta någon extrapuck, att rädda ett friläge eller öppet mål, det ger energi och det känns bra.

Som vanligt så visar du framfötterna i slutspelet, blir du extra fokuserad då?

Lite både och. Hela laget blir ju bättre och då blir det enklare för mig med, så det är ett samspel mellan mig och utespelarna, det gör att det ser bättre ut. Men de extra räddningarna ger ju lite mer i såna här lägen än i omgång 18 av höstserien, så det är klart det är kul att kunna spela det spelet man gjort nu. Så ja visst går det bättre, men mycket beroende på laget.

Hur är känslan i laget just nu?

Väldigt bra! Alla är glada över att vi tog oss vidare i två raka matcher, det är en avslappnad och härlig resa hemåt. Vi har en glädje i det vi gör och tror på det vi gör. Det är enkelt att komma till träning och match, alla vill verkligen bidra med det dom kan. Det har vi byggt upp och tagit steg för varje match, men vi kan steppa upp det ännu mer och det är positivt.

Det känns som att ni har många matchvinnare i laget, igår klev Malmkvist och Lukas Larsson fram, matchen innan dess Fjellström och Söderlund….

Ja det finns ingen som lägger värdering i vem som gör vad, det är ett lagspel. Erik Olsson som gjort massor med poäng blockar dubbla slagskott i mitten av andra skott och det är lika mycket värt det som ett mål. Så alla bidrar och chippar in och bidrar med det som krävs. Björklund täcker ett slagskott i huvudhöjd i slutet, alla vill vara med och bidra och det är väldigt roligt att vara en del av det laget.

Under seriespelet så var det lysande vissa matcher, och betydligt sämre andra. En ojämnhet i prestationen. Nu gör ni ju knappt ett dåligt byte i match efter match. Var kom den jämnheten ifrån?

Det kändes som att vi hittade något mot Linden hemma och sedan dess vill alla bidra med det som krävs, alla vill vara med och då ser det så här bra ut. Så Linden hemma började allting klicka och nu vet jag inte om vi haft några svaga minuter ens. Visst hade Boden några minuter i anfallszonen men vi håller dom utanför och ligger rätt i skottlinjen och täcker skott och får undan folk framför mål. så det känns väldigt bra.

Det blir väldigt intensivt matchande under kvalseriespelet med match var tredje dag. Orkar ni det?

Ja det kan stämma, men det har sett så ut på slutet. Sedan har vi vunnit i två raka de senaste tre slutspelsomgångarna så det blivit lite mer vila. Men det är inget nytt att spela tätt och det är lika för alla lag. Sedan är det roliga matcher också, och då är det alltid lättare att ladda om. Så det blir inga problem.

Hur långt kan detta bära?

Hela vägen kan man hoppas! Vi har redan slagit ut storfavoriten i två raka, så jag tror att folk börjar fundera på hur långt det kan räcka. Vi känner till två av lagen och de är inte övermäktiga, det kan bära långt.

Hur skönt skulle det vara att gå hela vägen?

Jag vet inte ens om det går att svara på?! Det hade varit helt fantastiskt! Det är ett mål man haft sedan man kom hit till Mariestad. Men det är sex matcher dit och man måste vinna merparten av dom, så det känns tidigt att spekulera, men visst hade det varit fantastiskt och stort både för oss i laget och för staden!

Av Krister Holm

Foto Anna Engström