Appelgren i lång intervju inför kvalserien

För första gången på 13 år så spelar Bois en kvalserie. Detta efter att ha slagit ut den stora hockeyettanfavoriten Boden i kvartsfinalspelet. Och precis som för 13 år sedan så är det en viss Andreas Appelgren som är tränaren bakom verket. Hemsidan tog ett långt (12000 tecken) snack med honom inför den mycket spännande serien.

Till att börja med: Hur känns det att vara klar för kvalserien?!

Det känns jättehäftigt och roligt. Det har varit ett delmål, men det är lätt att sätta upp mål men svårare att nå dom. Men nu är vi där och det är vi jäkligt glada för.

Ni kom dit efter att ha vält storfavoriterna Boden i kvartsfinalen. Berätta om matchserien!

Det är alltid lättare när man fått ett tag på sig och kan blicka tillbaka på det. Vi gör en riktigt, riktigt bra hemmamatch där vår skridskoåkning och den stenhårda pressen vi sätter ger oss övertag. Vi vinner puck i anfallszon och kan köra runt på dem men vi har också snabba spelvändningar. Det var precis så vi ville ha det. Killarna följde gameplan väldigt bra och de såg pigga ut. Den matchen är det inget snack om, där är vi klart bättre.

Sedan åker vi upp och möter dom i deras hemmaarena. Vi förstod att det skulle bli tuffare, de var obesegrade där under säsongen. Men vi startar den matchen oerhört bra och borde ha gjort något mål tidigt. Sedan kommer de in i matchen efter en utvisningar och de har lite mer puck. Sedan kommer vi tillbaka och tar över igen innan det blir en ny utvisning så de kommer in i matchen igen. Men vi känns lugna med puck och trygga i spelet. Killarna visade att dom har självförtroende och vågade vinna. Även i andra när vi hamnade under lite press så var vi trygga med det, vi höll dom på utsidan och var redo på omställningar. Vi förstod att pressen skulle komma mer och mer på Boden då de var tvungna att vinna. Då brukar det komma misstag och man tappar systemet och börjar köra en och en och då är det vara att slå till. Och det är det vi gör, de går hårdare och hårdare på chans och vi får läge att slå om med fyra man. Det vi snackat om i periodpausen inför sista var att vi skulle bli spetsigare och rakare, och just i det anfallet så går vi fyra man och tar ett avslut och slår sedan in returen. Ett snyggt hockeymål. Sedan var det lugnt, jag trodde Sandberg skulle hålla nollan, han har varit så bra i slutspelet och vi kändes väldigt trygga defensivt. Men så släpper vi ett mål i boxplay, och förr eller senare så kommer det naturligtvis ett mål i boxplay när dom har så många skickliga spelare. Vi blev kanske lite passiva där. Sedan undrade man vart det skulle ta vägen, men vi hanterade det jättebra och gick för segern. Vi hade också snackat inför sista att vi skulle vilja vinna, matchvinnaren kommer skriva in sig i historieböckerna för att ha tagit oss till kvalserien. Och killarna ville verkligen kliva fram: Ett snyggt pass av Björka där han verkligen visar kyla, och även Lukas som tar en riktningsförändring och åker sig fri och avslutar iskallt mellan benen. I och med målet så kände vi att vi hade det, vi kommer inte ge dom någon stor målchans och gör vi trots allt det så tar Sandberg den. Men det var ändå skönt med ett mål i tom bur. Sammantaget så vinner vi matchserien med 9-2 i målskillnad, det går inte snacka bort, det är bästa laget som gick vidare.

Boden hävdade efteråt att ni bara spelade köttmur och vann på det?

En köttmur gör inte nio mål och räknar man heta målchanser har vi fler. Innerst inne så kände de nog att de mötte en bättre motståndare och det kan vara tufft att känna när man har höga ambitioner.

Förra säsongen blev ni snuvade på en kvalserie, eller hur?

Ja vi hade tagit den redan förra säsongen, det kändes tydligt. Så det har varit ett års väntan. Jag tyckte så jäkla synd om killarna förra året, det var många som väntat väldigt länge på att nå dit som blev blåsta på den godbiten. Speciellt kände jag med killarna som gjort många säsonger i klubben och som la av efteråt, som inte fick uppleva det. Därför gläds jag extra också med dom killar som blev kvar, som krigat för detta så länge. Som Lukas som satt på läktaren senast Bois var där, jag unnar dom verkligen detta! Det är kul för killarna och för staden. Mariestad är en riktig hockeystad, se bara alla supportrar som kommer och hyllar laget igår! Det visar att klubben är ett topplag när vi får kvalspela mot finrummet och det är roligt för staden, supportrarna och för klubben, men även för spelarna som äntligen får spela i kvalserien. Det är bara publiken vi saknar, det hade varit fantastiskt roligt att få ha publik på matcherna, med dom så hade vi aldrig förlorat! Det är smolket, men vi vet att folk följer oss ändå så vi ska bjuda på bra hockey.

Blev ni överraskade över mottagningen?

Ja det är klart vi blev, det var nästan som vi gått upp! Men jag sa det till killarna idag på genomgången: Tänk er om det står 100-200 där igår, hur ska det då bli om 2½ vecka om vi går upp?! Då kommer det stå 2½ tusen där och hylla er! Det får vi energi av, spelarna var nog förvånade över det och gladde sig över det verkligen, så ett stort tack alla för det fantastiska mottagandet!

Om vi nu slår fast att det skulle blivit kvalserie förra året, då skulle man kunna säga att Bois gått till tre kvalserier under 2000-talet. Dom tre gånger som av ett sammanträffande är exakt dom tre säsongerna som en viss Andreas Appelgren varit huvudtränare för Bois i ettan. Behöver det vara en Appelgren vid rodret för att Bois ska spela kvalserie?!

Nej absolut inte! Det är killarna på isen som gör det. Sedan är tränare nuförtiden ingen enmansshow, det är ett helt team som jobbar tillsammans. Det är asstränare, målvaktstränare, videocoach, sjukvårdare, materialare, sportchef med flera som hjälps åt. Jag ser det bara som hedrande att få vara en del av det.

Hur ser du på er brist på kvalseriespelsrutin?

Man kan vända och vrida och se positivt och negativt på det, det är svårt att säga. Man ska inte underskatta rutin, men ungdomlig entusiasm eller att inte förstå allvaret i hur stort detta är egentligen kan vara bra. Men det är klart att en blandning är kanske bäst.

Du har ju däremot rutin från tidigare kvalseriespel med Bois. Blir något annorlunda vid kvalserie kontra playoffspel?

Ja jag har varit i några kvalseriespel med andra lag med. Det blir lite annorlunda. Till att börja med så kan du faktiskt förlora någon match, kanske två, så det gäller att kriga hela vägen ut, inte bara i matcherna utan i hela serien. Sedan möts lagen två gånger i en kvalserie. Nu blir kvalserien inte så lång, så det gäller att pricka formen, missar du den med en vecka så blir det väldigt svårt. När den är så kort så blir den mer utslagsgivande om du får skador, spelarna hinner ju inte tillbaka. Men i det stora hela så gäller det att gå för seger varje match. Så på så vis är det inte så stor skillnad på det.

Apropå form, hur känns er?

Det mesta funkar helt ok, vi känner att vi har bra självförtroende och att vi är i en positiv trend. Samtidigt så känns vi på uppgång, det finns mer att ge. Vi har tagit kliv för varje match. Boden var bra, men vi har höjt oss och spelat bättre och bättre och vi har lite mer att ge. Och det säger killarna att de känner med, de är på väg mot något riktigt bra, så vi ser väldigt mycket fram emot dom här matcherna.

Kan du ha någon nytta av din kvalserierutin som coach?

Att man varit i dom situationerna är ingen nackdel. När man ska fatta beslut kan det vara bra att ha varit i sådana situationer tidigare. Det kan vara saker som när ska man släppa eller dra i tyglarna på spelarna. Man får inte heller bli för exalterad så spelarna känner stress, på såna småsaker så kan det vara en fördel.

Hur ser du på motståndet?

Det kommer bli en jämn serie, det är dom fyra bästa lagen som är vidare. Nybro och Troja har vi mött i tuffa matcher tidigare under säsongen, så där vet vi vad vi möter. Hudiksvall har vi inte mött men dom har satsat hårt ekonomiskt i många år. Det kommer bli en supertuff serie där det blir jämnt mellan alla lag. Därför jag säger att man kan förlora två matcher, alla kommer slå alla.

Ja hur många poäng tror du kommer krävas för att vinna?

Jag tror det kan räcka med 12 poäng, men man ska inte utgå från det, utan sikta på 14 poäng. Men jag har varit med om att det sett kört ut tidigare, och två matcher senare så ser det helt annorlunda ut, det kommer kunna hända saker under seriens gång. Så 13-14 poäng kanske, 15 om man vill vara på säkra sidan.

Ni inleder mot Nybro på bortaplan, vad säger du om den starten på kvalserien?

En kul match. Vi har haft jämna matcher mot Nybro, vi vann båda mötena med dom förra säsongen och tog en poäng borta med mersmak och vann hemma denna allettan. Jag tycker det är en bra start att börja mot Nybro borta.

Är det bäst att börja borta eller hemma egentligen?

Nej det spelar ingen roll. Man kan ju vända på det och fråga sig om det är en fördel att avsluta hemma? Det kunde ha betydelse om man haft full arena, men nu när publiktrycket saknas så spelar det ingen roll. Det kan vara skönt att börja borta kan jag tycka.

Vilka tror du blir tuffast att slå?

Jag tycker det är jämnt skägg. Jag har inte dunderkoll på Hudiksvall, jag såg deras match mot Östersund, men jag har inte sett dom live. Jag vet att dom har skickliga spelare, och rutinerade coacher och ett bra självförtroende, men det finns i alla lag, så inget lag har fördel. Det är dom fyra bästa lagen som ska göra upp om det, det är nollställning från match ett som gäller.

En sak som kan tala för er är väl att ni haft många olika spelare som klivit fram och avgjort i slutspelet?

Ja vi har kunnat gå runt på fyra kedjor, vi har inte behövt matcha laget alls. Det kan vara lite snack om att vissa spelare hamnat i hierarkin där dom inte vill hamna, men alla är lika viktiga. Alla måste vara med på båten och det har killarna anammat och dom har visat en enorm lagmoral och offrat sig hänsynslöst. Även förstakedjan täcker lika mycket skott, och jobbar lika hårt bakåt som tredje och fjärdekedjan, men dom i tredje och fjärde som jobbat så hårt under lång tid börjar också få utdelning nu. Det är kul för dom och väldigt bra för laget. Sedan vill jag inte att man ska mäta någons prestation i antalet mål, men visst är det bra när poängskyttet sprids ut.

Hur ser skadeläget ut? Jag vet att Johan Frick fick kliva av efter en ful smäll i sista perioden mot Boden…

Vi plockade bort honom av säkerhetsskäl. Det kändes så stabilt att vi kunde avvara honom., Visst vill man ha kaptenen och bästa defensive backen på isen, han har varit viktig för oss, men jag kände att vi hade bra koll på händelserna ändå och folk som kunde kliva in så jag ville inte chansa. Han var med på träningen idag så det är ingen fara med honom och inga andra spelare är borta heller. Så vi har en bred trupp med 3-4 extraspelare. Den breda truppen kommer bli viktig nu i en kvalserie, vi har 24 fräscha utespelare och 3 målvakter redo för spel.

Om vi ändå är inne på spelare: Sandberg leder just nu målvakternas statistik rätt klart i slutspelet. Hur viktig är han?

Jätteviktig! Jag pratade med honom i slutet av allettan när vi släppte mycket mål efter väldigt spretigt försvarsspel. Då skojade vi att det snart är slutspel, då spikar du igen, jag var aldrig orolig. Och han har verkligen spikat igen, det visste vi om och det är en enorm trygghet.

Finns det någon annan spelare du vill lyfta fram, eller är det laget?

Nu blir det klyschor, men det blir klyschor för att det stämmer. Hela laget har klivit fram på ett väldigt bra sätt och det finns en eld i killarnas ögon som är häftig att se. Alla har bidragit med allt dom kan, så alla ska lyftas fram. Sedan är det några som spelat på en oerhört hög nivå som man skulle kunna lyfta fram, men det vet dom själva så det behövs inte. Nej hela laget har steppat upp och jag är oerhört stolt över dom och dom visar en lagmoral man inte ser varje år om man säger som så.

Till sist: Om jag tyder dig rätt så rankar du Bois chans att nå allsvenskan till lika stor som de andra, alltså 25%?

Ja är det inte så, hahaha?! Vi har en stor chans, men precis som när vi klev in i playoffspelet så måste vi vara ödmjuka och inse att vi har skickliga motståndare. Men vi vet vad vi kan och när vi kan vi plocka fram max så vinner vi, vi kan vinna mot alla lag.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström