Jag trivs i rollen

Mycket har varit bra i Bois så här långt på försäsongen, men ett av de stora utropstecknen är den ”gula linen”, eller kedjan med Andreas Axelsson, Nils Rydholm och Herman Lundin. Kedjan är en klassisk 0-0-kedja som ska jobba hårt och inte nödvändigtvis göra mål själva, utan huvuduppgiften är att se till att motståndarna inte gör det. Gärna genom att förlägga mycket av spelet till anfallszonen, något dom lyckats väldigt väl med så här långt. Spindeln i nätet är Herman Lundin som spelar center i kedjan. Hemsidan får tag i Herman när han promenerar ner efter dagens träning.

Var det bra fart på träningen idag?

– Det var bra fart tycker jag! Vi har fått ihop det bra trots att det är tidigt på säsongen tycker jag.

Jag tänkte vi ska snacka försvarsspel lite, något som fungerat väldigt bra så här långt på säsongen, framför allt på slutet. Vad är det som gör att det varit så bra?

– Vi spelar tight och hjälper varandra mycket, det är det som är nyckeln. Att spela som en femma och inte var och en för sig. Det kan ta någon match för alla att hitta sina roller och det börjar kugga i mer och då blir det bättre både framåt och bakåt. Vi har bra backcheck och täcker skott bra, det är viktigt.

De senaste två matcherna har sett riktigt bra ut, kan du berätta om dom?

– Mot Borlänge (seger 6-1, red anm) tycker jag att vi styr matchen hela matchen egentligen och de orkar inte till slut. Målen hade kunnat komma betydligt tidigare men det lossnade till slut och det var skönt

Mot Dalen var det en mer tillknäppt match, men ni vann med 2-4…

– Det var tightare. Vi hade 3-0 sedan så blir det 3-2 vilket vi kunnat slippa om vi varit lite mer skärpta. Det kunde blivit en 3-0 seger tycker jag för vi styr matchen rakt igenom.

Ni i ”gula linen” har fått mycket cred både av de som sett matchen och av tränare Appelgren. Ni måste vara nöjda med insatsen!

– Ja jag har spelat med (Nils) Rydholm och ”Adde” (Andreas Axelsson) hela mitt liv, så jag känner mig väldigt bekväm med dom. Vi försök

er få pucken på mål och jobba hårt. Att få ner pucken i anfallszon så mycket som möjligt och vara jobbiga att möta.

Dalen försökte matcha sin stjärnfyllda förstakedja mot er med bröderna Martin och Jesper Thörnberg samt Alex Ek. Hur var det att möta dom?

– Det får dom gärna göra, vi spelar gärna mot dom.,Vi spelar inte annorlunda bara för att det är storspelare vi möter och det kanske är jobbigt.

Ja ni stoppade dom så gott som helt från målchanser, ni måste vara nöjda?

– Ja vi är jättenöjda. Vi snackar mycket i kedjan om hur vi ska spela och så och det har funkat väldigt bra. Vi hoppas få fortsätta spela tillsammans.

Just den här rollen, att spela i en checkingline. Är det en roll som passar er?

– Ja jag trivs jättebra i den rollen, det är den jag vill ha och det tror jag dom andra vill med. Vi har roligt tillsammans och der bidrar till att det blir bra också.

Hittills har ni fått rätt mycket istid, är ni nöjda med den?

– Det är klart att man rullar mer under försäongen, men vi får visa då att vi ska spela och hoppas att vi får fortsatt speltid. Sedan spelar jag mycket boxplay också, det trivs jag med.

Ja du bildar boxplaypar tillsammans med Lukas Larsson, hur är det att spela med honom?

– Roligt! Han är en av de bästa spelarna i boxplay, så det är roligt att spela med honom, jag hoppas få fortsätta där., Boxplay är riktig roligt att spela, så det är skoj att få förtroende i den spelformen också!

Ja just boxplayspelet är nästan den som funkat bäst av allt!

– Jag har inte riktigt koll på vad vi har för statistik men vi har stått emot riktigt bra. Vi har ett boxplayspel som alla har koll på vilket gör att vi spelar bra. Ett väldigt uppoffrande spel.

Mycket går ut på att täcka skott, hur är det?

– Man skulle ljuga om man säger att det inte gör ont, man hoppas det träffar på ett skydd. Men man får en liten kick av att man gjort något bra och att man hjälpt laget.

Nu har ni tränat tillsammans allihop i en månad. Hur är känslan i laget?

– Det känns som en bra grupp och vi kör hårt på träningar och dey finns många bra konstellationer att formera av spelarna, men vi får ligga i och köra på.

Är det någon skillnad mot förra säsongen?

– Det är svårt att säga så här tidigt, men vi var något yngre förra året. Det märks också att spelarna som kommit in kan sin sak. Det är ett litet snäppt upp på de spelare som kommit in.

Är det någon som imponerat extra på dig?

– Ja man fick se Alanne förra säsongen, men när han kom nu så har han ju visat vilken klasspelare han är! Han är ruggigt bra, det är en nivå upp. Jag är fascinerad över hans sätt att lugna ner spelet hela tiden. Börjar pucken studsa så fångar han bara in den hittar ett lugn innan nästa pass. Imponerande!

Om vi snackar dig lite mer, hur tycker du att du utvecklats?

– Jag skulle inte säga någon speciell del, det är mer helheten. Farten, styrkan, spelet och skottet. Det är ju också därför man kör sommarfys, jag känner mig starkare helt enkelt.

Det märks tycker jag, du kommer till fler lägen och gjorde också mål mot Hanhals!

– Ja det var en rolig start att få göra mål, hoppas det hänger i så man kan göra lite fler i år. Men jag tar nog för mig lite mer i år, jag känner mig tryggare på isen.

Som lag då? Är ni starkare i år?

– Ja det är vi!

Utveckla!

– Vi är ett mer komplett lag i år, ett lag som jobbar hårt och kommer vara jobbiga att möta. Det kommer inte vara roligt att komma till Mariehus arena i vinter.

Apropå Mariehus arena, hur ska det bli med publik igen, har du saknat det?

– Förra året var mitt första, även om jag gjorde några få matcher säsongen innan så jag har ju knappt fått uppleva publik. Men det ska bli j-t häftigt att det drar igång igen, det ger en extra boost, och det är extra speciellt för mig som kommer härifrån, att få spela inför hemmapubliken med släkt och vänner på plats. Hoppas på mycket folk!

Av Krister Holm