Allting är ett par snäpp upp

För första gången sedan Ronny ”Rockstar” Johanssons dagar har vi en skyttekung för hela ettan i Boiströjan. Oliver Kandergård noterades nämligen för nio mål och 18 assists under grundserien, vilket alltså var mest av alla i alla hockeyettanserier. Läs Olivers egna teori varför det gått så bra!

Oliver Kandergård, hela ettans poängkung, hur känns det?!

– Jättekul! Det är ett kvitto på att man gjort något bra. Det har flutit på bra hela serien och jag har fått vara hel och fräsch, så det har varit en jättekul säsong.

Du gjorde nio mål och 18 assists. Vad säger du om den poängskörden?

– Den är jag nöjd med. Jag är i Mariestad för att bidra offensivt, det är där jag har mina styrkor, så det är bra att jag kunnat hjälpa laget att vinna matcher. Sedan har jag också spelat med bra spelare som hjälpt en bra.

Du har spelat mycket tillsammans med Philip Norberg och Joonas Alanne. Hur har dom varit att spela med?

– Det är två otroligt bra spelare. Philip kände jag ju bra, vi spelade tillsammans i samma kedja under fyra år i Leksand, så han var det lätt att få kemi med. Och Joonas är i mina ögon ettans mest kompletta spelare, så vi har kompletterat varandra bra.

Du har gjort bra med poäng också tidigare säsonger, men det har ändå blivit ett stort lyft nu till denna grundserie. Vad är det som gjort att det lossnat tror du?

– Det är svårt att peka på något speciellt. Jag har fått mycket förtroende från start, jag har trivts bra i klubben och då blir det lätt att komma in i grejorna. Sedan har man fått självförtroende, och när man känner att det funkar vågar man göra det lilla extra.

Är det någon skillnad från tidigare klubbar?

– Det skiljer alltid lite grann mellan olika trupper, men vi har väldigt bra stämning i laget och i klubben, allting är proffsigt, det gör det enkelt att hålla en hög nivå och att ställa krav på varandra, då får man också framgångar.

Är det ett snäpp upp?

– Jag har varit i Huddinge och Forshaga tidigare och det är ett par snäpp upp allting, det är väldigt proffsigt och roligt att spela i Mariestad.

En annan sak som kanske skiljer är inramningen?

– Ja speciellt när det varit Corona, men jag har spelat här som bortalag, och det reagerade man snabbt på. Det blir ett otroligt bra tryck och det är bra supportrar, det gör att man kan plocka ut det lilla extra när man får energi från läktarna, det är kul och viktigt för oss.

Ni

vann också serien, hur var det?

– Det var jättekul!: Det var ett mål vi hade, vi stack ut hakan och ville satsa på att ta hem serien. Och när vi nått ett delmål så är det ett kvitto på att det funkar och att vi tar steg på resan,. Vi vill vara som bäst till våren, men detta är ett bra kvitto och det är roligt att vinna serien.

Vad gör att ni vinner?

– Vi har alla lagdelar som behövs för att bli framgångsrika, med spets framåt, en bra defensiv och en bra balans i laget. Vi kan spela alla typer av matcher. Vi kan ställa om, vi kan försvara oss och det är viktigt att ha alla dom delarna i spelet för att bli framgångsrika.

Om du får säga en spelare i laget du blivit imponerad av, vem är det då?

– Där måste jag säga Joonas, Jag hörde innan att han är en bra spelare, men när jag kom hit så märkte jag vilken enormt hög nivå han hade, nu är han tyvärr skadad, men det är en otroligt skicklig spelare som kommer att bli väldigt viktig för oss.

Vad gör honom så bra?

– Att han är så komplett. Han kan alla delar i spelet. Han har bra spelhuvud, ett bra skott, han är stark på puck, överlag en stark spelare som är väldigt nyttig att ha i ett lag.

Nu har ni en och en halv veckas speluppehåll, sitter ni och pillar naveln nu eller vad gör ni?

– Vi har haft lite ledigt över helgen nu, det tror jag var viktigt för att få rensa skallarna och vila kroppen, men nu kör vi igång i vecken igen med förberedelser inför söndagen. Så vi kommer vara i bra ordning igen innan pucken släpps på söndag,.

Nu är det allettan som drar igång, en serie som innebär ett snäpp upp kvalitetsmässigt, vad har du för tankar kring det?

– Vi vet att det kommer bli otroligt tufft, alla matcher kommer kräva 100% av alla i laget för att vi ska vinna. Där har vi lite att göra tycker jag, att spela jämnare under matcherna. Vi har haft höga toppar men också dalar i matcherna, nu är det ett snäpp upp och då måste man ha jämnheten för att vinna.

Vad har ni för mål med allettan?

– Det är något vi kommer ta upp i början på veckan, men det viktigast är att ta oss till slutspel, sedan kommer vi sätta upp delmål också, men det är slutspel som är det viktiga och att sedan bygga vidare därifrån. Det är till våren vi vill spela vår bästa hockey.

Vad har ni utvecklat under grundserien tycker du?

– Jag skulle säga försvarsspelet. Det har varit många tighta matcher som stått och vägt, och då har vi haft en stark defensiv att luta oss emot. Det var lite upp och ner i början, men nu kan vi luta oss emot den. Vi har en ryggrad i försvarsspelet och när alla chippar in så är vi svåra att göra mål på.

Apropå försvarsspel och din roll. Jag tycker ändå att du vinner mycket puck i checkingspelet?!

– Det är en del jag utvecklat i Mariestad, jag har alltid vara en bra skridskoåkare, nu kan jag utnyttja det och vinna puck högt, jag försöker använda farten även i checken och i omställningarna. Att ha en bra fart och skapa lägen efter det helt enkelt.

Visst fart är en del, men det bygger väl också mycket på spelförståelse…?

– Det är väl egentligen spelförståelsen som är min främsta styrka. Man försöker läsa spelet och åka i rätt bågar och läsa av spelet. Så det tycker jag.

Du gjorde 9 mål och 18 assists. Ser du dig som en framspelare eller en målgörare?

– Jag har alltid varit en framspelare, det är som det jag ser mig, men jag har även gjort en del mål och skapat mycket för att kunna göra ännu fler, men jag är mest en framspelare.

Det har bidragit till att ni har väldigt bra stats i powerplay, över 30%!

– Ja det har hållit en hög och jämn nivå, det var ett par matcher där det inte stämde riktigt, det kanske var någon spelare ut och in, men i det stora hela har det funkat bra. Det måste vi försöka hålla i för spel i special teams kommer att bli viktigt i allettan.

Apropå special teams, du spelar i powerplay, men inte i boxplay…

– Man försöker dela upp det, jag har mina främsta styrkor i det offensiva och det finns spelare i laget som gör det väldigt bra i defensiven, så vi har en bra balans i laget.

Är det några lag som du tror blir extra svåra att vinna över i en alletta?

– Det är väl främst topplagen i södra som är riktigt bra. Vimmerby och Nybro ligger där uppe varje år, så det är kanske dom som ser vassast ut.

Vad talar till er fördel?

– Som jag sa tidigare, så har vi alla ingredienser för att bli ett framgångsrikt lag. Det är viktigt att ha alla delar i spelet och att spela en bra hockey. Jag tycker vi har alla möjligheter att göra något bra denna säsongen.

Till sist: Du snittar över 1½ poäng per match, kan du hålla det snittet i allettan?

– Det är klart att det kommer bli tufft, men jag ska försöka hålla en hög lägstanivå även i allettan och bygga vidare på hösten.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström