Matchvinnarmålvakten dagen efter segern mot Vimmerby

Han är hela ettans bästa målvakt statistiskt denna säsong, och det har Tobias Sandberg också visat på isen. Igår blev han stor matchvinnare för Bois sedan han svarat för den ena strålande paraden efter den andra. Samtidigt är det typiskt Tobias att han ändå inte är nöjd, han släppte ju in ett mål i 1-2-segern mot Vimmerby…

Vilken match du gör, snacka om matchvinnare!

Ja det blev så till slut, vi vann med 2-1 och det kändes skönt att kunna ta några puckar. Speciellt efter ett Ofrivilligt uppehåll, jag visste inte riktigt var jag stod, så då är det skönt med en match med mycket att göra så man kom in i det.

Jag räknade till säkert fem ”omöjliga” räddningar! Vilken var du mest nöjd med?

Alla som inte gick in, men jag misslyckades en gång. Men jag gjorde några bra räddningar, speciellt den i boxplay i slutet när jag hinner över med stöten, den är jag mest nöjd med. Men det gäller att göra alla räddningar, man kan ju inte göra en bra och missa någon enklare, alla räddningar måste görs. Men det är skönt att vara inne i det igen.

Har du varit bättre?

Svår fråga! Det är svårt att säga, men det har gått hyfsat bra hittills i år. Sedan har man många bra matcher och säsonger innan med, men jag har varit en relativt hög nivå från min sida den här säsongen. Det känns som man får puckarna på sig. Jag och Isac pratade om det efter matchen att så länge man inte tänker så fastnar puckarna, och det syntes väl igår, puckarna tar på mig och ut från mål. Jag har ett bra bra flow just nu och spelar på känsla, jag tänker inte så mycket men det har gått ganska bra. Jag kanske är ett år äldre och klokare, eller jag vet inte varför egentligen, men det är dumt att klaga.

Men du släppte ett mål, vad har du att säga om det?

Att det är för dåligt! Jag ska hålla nollan, det är det som är mitt mål. Framför allt tycker jag vi släpper till det onödigt direkt efter ett boxplay och friläge från något som inte ska vara det. Det var en misskommunikation mellan backarna och jag kanske inte var tydlig nog heller att tala om att han kom där. Sedan gör han ett bra avslut, ribba in. Jag kanske ger honom för mycket is också, backar in för tidigt. Men det är onödigt då vi precis klarat av ett boxplay och det är inte mycket kvar av perioden och hade vi gått in i tredje hade den kanske sett annorlunda ut. Nu gick det vägen ändå så… Men ska man släppa in något mål så måste motståndarna göra något bra, och inte att vi ska ge dom ett mål, det känns surt.

Jag vet att du inte ger mycket för räddningsprocent, men 94,6% i allettan är onekligen bra siffror!

Så är det ju, men sedan är det svårt att avgöra om de ligger på 94, 96 eller 92, det beror på hur skotten räknas och det är olika från arena till arena. Det jag är nöjd med är att jag inte släpper så många mål, jag har väl GAA 1,6-1,7 någonstans och släpper man få mål så vinner man fler matcher., Speciellt som igår, släpper jag 2 tar vi kanske inga poäng, så det viktigaste är GAA. Och kollar man de senaste knappa fyra matcherna (kom in efter 10 minuter mot Dalen) så har jag släppt två mål totalt, det är jag väldigt nöjd med. Men någon form av fingervisning är väl procenten också. Vi bygger mycket på att vara tighta bakåt och då håller det att inte släppa in mycket mål.

En sak jag tänkt på är att många täcker skott framför dig. Det är naturligtvis bra på ett sätt, men det måste också göra det svårare för dig då du får svårare att se skotten?

Det är klart går det förbi en back eller så så ser jag skotten senare, men vi är bra på att få skotten på oss just nu. Som Simon som täcker ett direktskott efter ett pass genom slottet och Adam som täcker 3-4 skott och Aronsson två på slutet. Så vi täcker mycket skott, och det är tacksamt då alla skott som inte går fram kan heller inte bli mål. Men visst är svårare för mig då jag ser pucken senare, men totalt sett vinner vi på att täcka skott. När vi är påkopplade täcker vi mer skott och får ut mer puckar. Märks igår, även om vi inte är fräscha så krigar vi och täcker skott och får ut puckarna, så i slutändan är det positivt.

Annars om matchen så såg det ut att vara lite seg ben, var det så?

Det såg väl alla att båda lagen inte var riktigt inne i matchspelet. Med två veckors speluppehåll och folk som kommit tillbaka under veckan. Så från andra perioden var det segt med misstag och tappade puckar som inte brukar hända. Så det var inte den match med högst spelkvalitet vi gjort, men det hänger ihop med speluppehåll och att folk varit borta sjuka. Det blev en krigarmatch mer än finlirarmatch, men såna ska vinnas med.

Är det sjukdom som satt sig på orken?

Det tror jag absolut, vi hade träningsuppehåll en vecka sedan tre träningar och så match. Många har varit sjuka med och vissa kanske känner av det lite även om man är frisk, men det kommer bli bättre med fler matcher och träningar, då orkar vi mala i 60 minuter som vi normalt är bra på.

Om ni vann lite orättvist igår så vann de ju lika orättvist senast, så sett över två matcher kanske det ändå är rättvist med 3 poäng var sett över två matcher?

Ja första matchen ger vi bort i första och sätter oss i ett svårt 0-2-underläge, igår var de kanske något bättre i andra och framför allt i den tredje. Men det är första matchen vi får lite medstuds, förut har vi fått kriga mycket för våra mål, men nu får vi 1-2 till skänks, innan har vi fått många såna mot oss men inga med oss. Så förhoppningsvis jämnar det ut sig så vi kan få igen lite nu. Men över två matcher är det rättvist med 3 poäng, även om man önskar vinna allt givetvis.

Man kan inte heller klaga på inställningen!

Ja det var som jag var inne på, när vi är påkopplade mentalt tar vi de sista meterna och krigar in i det sista och det märktes igår med skottblock och vi står upp för varandra och tar kamperna framför mål även om det inte stämmer med puck. Till slut lönar det sig. Boxplay gör ett fantastiskt jobb och de första två perioderna har de inga lägen alls i powerplay egentligen, det är sista powerplayet de får lite chanser. Det är många som får slita mycket där, det ska de ha en stor eloge för.

Apropå boxplay: Tittar man på statistiken så är det två lag som har över 80%, Nybro har 86% och ni över 90%. Det tar i stort sett 20 minuters spel med en man mindre för att ni ska släppa in ett mål. Kommentar på det?

Det är jättebra, vi pratade efter Dalenmatchen att vi låg en bit över 90 och släppte inget igår, det är bra siffror. Det visade vi igår, det är ingen större fara, vi får ut puckarna och det känns tryggt. De skapar inte jättemycket, det är inget lag som gjort det, men det är klart att målet kommer att komma förr eller senare, vi kan inte hålla boxplay i all evighet, så det gäller att hålla nere utvisningarna. I längden kommer det bli mål, men kan vi ligga över 90% så är det fantastiskt bra. Att vi släpper bara ett mål per period med en man mindre är ju egentligen sjuka siffror…! Det tyder på att vi gör något bra.

Ni har en speciell taktik där utespelarna släpper skott i sektorer för att du ska ta dom. Berätta om det!

Ja det finns lägen som är svårare att rädda än andra, man vill till exempel inte ha skott från mitt framför mål, men skott från sarghörn och sånt ska inte gå in, dom tar vi. Så sånt bygger vi på att inte täcka skott utifrån, det är såna skott man ska ha, då är det bättre att de täcker av de farliga ytorna istället. De har inte mycket nät att skjuta på så där ska det vara stängt, det har vi gjort bra hela året.

En sak jag upplevde periodvis förra säsongen är att de släppte en del skott över axlarna. Det gör du aldrig numer!

Nej det kanske är så. Men det har med självförtroende att göra också, när jag har självförtroende så kan jag spela så pass aggressivt att jag kommer ut de där extra decimeterna för att täcka av de ytorna, jag behöver inte tänka så mycket på det utan det blir så naturligt när man har självförtroende.

En sak jag la märke till är att du äntligen fått dina nya benskydd. Nu slipper du blåa ben!

Ja det gör inte lika ont att få skott på sig med de nya skydden, benskydd blir mjuka och då känns skotten igenom och puckarna kan också glida under benskydden då de inte kommer ner på isen på samma sätt. Så det var skönt att få nya nu, det har gått helt ok ändå.

Är det svårspelat med nya skydd?

Ja det var därför jag inte spelade med dom i början innan uppehållet, jag hade bara en träning med dom innan förra matchen och det är inte samma. De är stenhårda och stela, så det kanske var bra med uppehåll och träningsvecka så man fick tid på sig att spela in dom. Men nu var det dags för premiär!

Ja och det blev ju en bra premiär också!

Ja det gick ju bra till slut, framför allt i tredje hade de en hel del att göra, vi hade problem att få fast dem i anfallszonen och de sköljde över oss. Sedan får vi ett mål som vi förtjänar, det var skönt att vi fick peta in ett sånt mål, och sedan kan vi reda ut stormen och få tre viktiga poäng. Hade de fått dem så hade det varit tigthare, nu kan vi blicka uppåt istället.

Ni har just nu tre poäng upp till en andraplats med en match mer spelad, kan det vara realistiskt att nå upp dit?

Vi har matcher kvar mot dom och kan vi vinna dom så har vi en mycket bra möjlighet, det är viktiga matcher i veckan med dubbelmöten med Karlskrona, gör vid et bra nu så har vi bra möjligheter. Samtidigt är det 17 matcher kvar så det är mycket kvar att spela om.

Finns det någon annan spelare du vill lyfta fram i matchen?

Det är många som förtjänar lyftas fram, men vi krigar bra i boxplay så alla som är med där gör det fantastiskt bra. Sedan förstafemman som gör mål i deras andra byte också…

Ja ett riktigt snyggt mål dessutom!

Ja det är ett väldigt fint mål det är precis så de ska göra, jättebra. Sedan är det en laginsats, inget skönspel men vi krigar och det köper alla och krigar allt de kan, det är det starka.

Nu väntar matcher mot Karlskrona, det är väldigt viktiga matcher!

Ja, extremt viktiga då de ligger tre poäng före och kan vi ta tre poäng borta är det väldigt bra. Det blir givetvis en tuff match, men vi har visat de senaste 5-6-7-8 matcherna att vi är bra och att vi kan vinna mot alla lag. När vi mött dom så har vi mött alla lag så då vet vi också lite mer var vi står.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström