Trio egna produkter får a-lagskontrakt

Mariestad har i alla tider varit en förnämlig plantskola. Vi har fostrat spelare som Tommy Samuelsson, Harald Lückner och Staffan Lundh. Just nu så finns egna produkter som Johan Frick, Lukas Larsson och Herman Lundin i laget, och föreningen har som mål att varje år fylla på med nya egna produkter in i a-laget. Idag kan vi i samarbete med ICA Kvantum Oxen glädjande nog meddela att tre egna juniorer fått a-lagskontrakt: Backen Filip Stenlund och forwardsen Carl-Johan Gustavsson och Helmer Rydholm.

Vi börjar med att byta några korta ord med Filip…

Filip Stenlund: Klar för a-laget, hur känns det?

– Det känns jättekul så klart, jag har ju spelat i Bois sedan jag varit liten, så det har varit en dröm att få spela med a-laget. Jag har gjort några matchet tidigare med, men inte så mycket. Men det ska blu väldigt roligt att få chansen, jag är jättetaggad!

Du har gjort några byten med a-laget, hur var det?

– Det var jättekul att se hur det fungerar på den nivån, jag har varit med och tränat en hel del, men några matcher har jag ändå fått vara med och se hur det fungerar.

Vad är skillnaden?

– Farten är mycket högre och det är mer fysiskt spel. Sedan går allt fortare, alla beslut måste tas snabbare. Men det ska bli en rolig utmaning tycker jag.

Beskriv dig som spelare?

-Jag är en tvåvägsback som gillar att vara med i offensiven, men även defensiven och stärka upp den. I J20 så har jag varit med i båda riktningar, jag älskar vara med i offensiven men vill också vara med defensivt, så en tvåvägsback.

Näst på tur, Helmer…

Helmer Rydholm: Hur känns det att signera sitt första a-lagskontrakt?

– Det känns jättekul, det har varit en dröm sedan man var liten.

Du har fått chansen i a-laget några gånger, hur var det?

-Det har varit kul att få testa på, det är en stor skillnad från J20, så det är bra.

Beskriv dig själv som spelare!

– Jag har mina styrkor i offensiv zon, en snabb ytterforward.

Hur har säsongen i J20 varit, du vann den interna poängligan?

– Det har varit lärorikt, jag har fått spela mycket, jag och Carl-Johan har spelat mycket med varandra, så det har varit kul. Vi har fått spela både powerplay och boxplay.

Vad är roligast?

– Powerplay skulle jag säga.

Vi avslutar med Carl-Johan…

Carl-Johan Gustavsson: Klar för a-laget, hur känns det?

– Fruktansvärt kul, det har man velat sedan man var jätteliten och började hockeyskolan när man var sex år, så det är en dröm att få spela med A-laget.

Du har gjort några matcher med a-laget redan, berätta!

– Ja jag gjorde fyra matcher förra säsongen. Det var väldigt kul, allting gick fortare och det var mer fysiskt spel, man har inte samma tid med pucken, utan det gäller att hela tiden ligga steget före.

Om mitt minne inte sviker mig så fick du en roll rätt högt i kedjehierarkin och gjorde väl dessutom assist!

– Jag startade två matcher i andrakedjan, det var jättekul och det gick bra tycker jag. Det kändes som jag hängde med och gjorde bra ifrån mig.

Hur skönt är det att ha det med sig i ryggsäcken inför kommande säsong?

– Det är skönt att ha varit med och se hur det är, Mariestad är en seriös ettanklubb som vill framåt, så då är det kul att de hur det går till, så det är klart man tar med sig det.

Beskriv dig själv som hockeyspelare!

– En powerforward som gillar att ha pucken och gå in i närkamper och ta pucken in på mål. Jag gillar också att hålla i pucken och skapa ytor för mina medspelare, sedan gillar jag att spela fysiskt också.

Då ska du få summera den här intervjutrilogin och beskriva Helmer och Filip som spelare också!

– Filip är en stor stark back som är jobbig att möta över hela isen, han är inte lätt att flytta på! Men han är också teknisk och kan göra bra saker framåt. Helmer är väldigt skridskoskicklig och han orkar åka hur mycket som helst, dessutom är han väldigt teknisk. Han visar sig hela tiden och vinner mycket puck, så han är väldigt lätt att spela med.

Bois sportchef Calle Johansson om trion:

Det var givet att ge dessa grabbar ett avtal med A-laget för kommande säsong. Det är tre stycken fina hockeytalanger som alla är födda 2003 och gått hela vägen från hockeyskolan ända upp till A-laget. En fjäder i hatten till alla i och runt ungdom och junior, ett sant bevis på att vår verksamhet mår bra. Det ska bli grymt spännande och se hur stora kliv de tar under kommande säsong.”

Filip Stenlund på eliteprospects

Helmer Rydholm på eliteprospects

Carl-Johan Gustavsson på eliteprospects

Av Krister Holm