Avstämning med sportchefen Carl Johansson

Transferdeadline närmar sig med stormsteg, idag är det bara en vecka kvar innan trupperna ska vara spikade för resten av säsongen. Därmed så är det perfekt läge att ringa upp Bois sportchef, Carl Johansson, för att höra hur han ser på värvningsläget så här i ”sista minuten”.

Jag tänkte du ska börja med att få tycka till lite om lagets insatser i allettan så här långt…

– Jag tycker de skött sig väldigt bra! De har börjat tugga igång och spelar en homogen och bra ishockey. Mycket spets och bra försvarsspel, så jag är absolut nöjd.

Vad har utvecklats sedan grundserien som du ser det?

– Vi tar steg hela tiden, men så är det alltid att ett lag växer under en säsong. Dels det och sedan tycker jag vi ser en enorm kämparglöd i laget där killarna verkligen täcker skott för varandra och visar en glädje i spelet.

Bortaspelet har varit riktigt starkt hela allettan, medan hemmaspelet hackat en del. Nu vann ni senast mot Kalmar hemma, är ”hemmaspöket” borta nu tror du och vad beror sånt på?

– Vi får väl se det så, och hoppas att den trenden brutits. Man är inte svaga hemma om man kan slå Kalmar. Men vi är ett otroligt starkt lag borta det kan vi slå fast redan nu. Jag tror att ojämnheten på hemmaplan beror på att man kanske vill visa lite mer, vilket gör att man blir lite mer oödmjuka. Men det gjorde vi bra mot Kalmar, så vi är på rätt stig där med.

Det har kommit in två värvningar sedan grundserien i Ludwig Wistén och Hugo Pettersson, eller Hugo kom tidigare men skadade sig direkt men kom tillbaka till allettan. Hur tycker du att de skött sig?

– De har kommit in jättebra både i gruppen och i spelet. Wistén har verkligen gjort impact, en toppspelare i ettan och kommer vara otroligt nyttig för oss framöver. Hugo har varit bra när han varit med,, så när han är f

räsch så blir vi ännu starkare som lag.

Vad ser du för kvaliteter i dom?

– De är rätt lika faktiskt, båda är starka på puck, otroligt skickliga, ser spelet väldigt bra. Det är det som gör att de trots att de egentligen är yttrar, behärskar centerpositionen så bra. De är smarta och ödmjuka och otroligt skickliga.

Jag tycker nästan Wistén varit ännu bättre som center!

– Han har gjort det jättebra som center!

Du har under hela säsongen egentligen sagt att du vill ha in en center till, hur ser det ut på den fronten i nuläget?

– Jag har ögon och öron öppna, men jag kommer inte betala några ockerlöner, utan tror att truppen vi har idag kan göra stordåd.

Det låter nästan som att det kanske inte blir något?

– Nej det är inte säkert, på något sätt så fungerar gruppen så bra nu, med den sammanhållningen och gruppdynamiken som finns så kan det vara känsligt att störa den också.

Hur ser du sammanhållningen och dynamiken?

– Jag träffar killarna varje dag, så man hör hur de mår och ser hur de spelar. Man känner av det när man är nära laget.

Så allt är tipp topp vad gäller stämningen i laget?

– Ja det skulle jag vilja säga.

Du är inne på att du inte vill störa gruppdynamiken, ett alternativ är ju att ta in en spelare som redan är bekant i gruppen. Albin Kedbrant är ett sådant namn, men där valde du att inte signa honom…

– Det är en vågskål hur man gör, jag gillar Albin, men som läget ser ut just nu så får jag tyvärr passa på honom.

J20 har föreningen ett uttalat mål att de ska gå upp, eller hur?

– Jo det har vi, vi ska upp i elit absolut,

Hur prioriterar ni då när J20- och a-lagsmatcher krockar?

– Det kommer krocka någon gång, men vi har en bra dialog mellan a-lagsstab och juniorstab, vi fattar kloka beslut tillsammans.

Du ser det inte som att det kan vara bra med en bredare trupp för att kunna ge J20 bättre förutsättningar att kunna plocka spelare när de behöver?

– Egentligen inte. De spelarna som har J20-ålder men ändå tagit plats i ett a-lag ska inte drabbas. Det ska bli bra för alla, föreningen OCH spelarna, så jag ser just nu ingen farhåga. Sedan tycker jag att även om någon varit borta, så kan vi under en kortare period lösa det ändå, sedan är man givetvis beroende av sina bästa spelare. Men jag har gjort några dubbelreggningar att ha om det behövs.

Några du vill släppa?

– Nej jag vet inte hur klubben ser på det, så jag vill ligga lågt med det.

Vad ser du för potential i laget, hur långt kan det bära?

– Med alla respekt för det vi har framför oss, men oavsett så tror jag detta lag kan uträtta stordåd. Det finns inget lag vi inte kan slå. Kan vi ha full trupp så skulle jag inte vilja vara det lag som ska möta Mariestad Bois!

Hur ser du på truppbygget inför nästa säsong?

– Jag tycker vi fått en bra start med förlängningar på Hugo och Lukas, jag hoppas kunna fortsätta förlänga med så många som möjligt. Sedan är det alltid bra att få in några nya också, 3-4 stycken skulle väl kunna vara lagom. Men jag har inte kommit så långt i bygget än att jag kan slå fast exakt hur många nya det blir.

Till sist: Med lite distans till det hela, var det rätt att ersätta Andreas Appelgren med Ronny Helander?

– Det är alltid lätt att vara efterklok, men det har väl fallit ut väl. Det är små saker som i det stora hela ger ett bättre resultat. Jag ser mer spelglädje och offervilja bland spelarna framför allt. Ibland kan en förändring vara det som krävs.

Av Krister Holm