Hudiksvall nära upphämtning mot Piteå: ”Okej bortamatch”

När Piteås back Olof Lundberg drog in sitt – och hemmalagets – tredje mål fram till 3–0, 58 sekunder in i tredje perioden verkade det kört med poäng för Hudik Hockey. Men efter två reduceringsmål var HHC ändå på poängjakt i LF Arena under slutminuterna, men Piteå höll undan och vann med 3–2 (2–0, 0–0, 1–2).
– Vi gör en okej bortamatch, men i kväll räckte det inte ända fram, sa HHC-tränaren Per Ljusteräng.

Efter en relativt pigg inledning från Hudiks sida svängde matchbilden när #3 Andreas Zetterman åkte på en utvisning efter 10.16. Piteå tryckte på ordentligt och de flesta i Arenan var nog beredd att notera 1–0 när Ludvig Vännström fick ett kanonläge framför #30 Oliver Tornerefelt i gästernas mål, men HHC:s nye målvakt svarade för en utmärkt benparad.

– Skönt att se att Oliver är på tå, och han gjorde en bra match, tyckte Ljusteräng.

Piteå fortsatte dock att trycka på i power play och efter 11.48 kom också 1–0 när Olof Lundberg lyfte in ledningsmålet från blålinjen bakom en skymd Tornerefelt.

Ledningsmålet gav Piteå bra med energi och resten av perioden gick i hemmalagets tecken. Det skulle också komma ett 2–0-mål, ett mål som aldrig hade godkänts i en högre serie där det finns videogranskning. I en kontring gick Ludvig Vännström omkull och i fallet drog han med sig Oliver Tornereflt, som hamnade en bra bit från sitt mål.

När HHC-keepern skulle ta sig tillbaka in i målet var Piteå-spelaren fortfarande kvar i målgården och hindrade därmed Tornerefelt, men någon avblåsning kom aldrig. I stället kunde Tim Kämpeberg runda HHC-målet och lägga pucken bakåt till Olof Lundberg som klippte in kvällen andra mål.

– Vi blir straffade med baklängesmål när vi inte är tillräckligt heta framför mål, sa Ljusteräng.

Andra perioden började som den första, det vill säga med bra HHC-spel. Gästerna fick också ett gyllene läge att ta sig in i matchen även målmässigt när man fick dubbla power play-spel inom en kort period, och det var framför allt under det första PP-läget som det osade hett flera gånger hos hemmamålvakten John Westermark, som dock hade det lugnare under Hudiks andra power play. Bästa målläget då hade #19 Albin Kedbrant som lyfte en målvaktsretur strax över ribban.

Efter de dubbla hemmautvisningar följde två HHC-utvisningar, men varken när #10 Jonas Lindström eller när #24 Axel Levander satt på botbänken lyckades Piteå öka sin ledning.

– Vi reser oss under den andra perioden och i paus inför tredje perioden sa vi att får vi bara hål på dem så fixar vi det här, sa Ljusteräng.

Nu fick Hudik Hockeys tänkta poängjakt sig en ordentlig törn när Olof Lundberg gjorde sitt tredje mål för kvällen, 58 sekunder in i slutperioden. Men bara halvminuten senare fick HHC måljubla för första gången denna afton då kapten Lindström höll sig framme på en retur efter att #18 Erik Flood skjutit.

– Det blev ju snabbt status quo där, men ändå med lite positiv energi för vår del, tyckte Ljusteräng.

Erik Flood låg också bakom reduceringen till 2–3 efter 12.58 då han i spel fyra mot tre frispelade #40 Markus Kinisjärvi. Då hade båda lagen också hunnit med en varsin stolpträff mellan HHC:s båda mål.

Återstoden av tiden jagade HHC en kvittering, men inte ens när man plockade ut Oliver Tornerefelt under slutminuten lyckades man få in en puck till, som i så fall skulle ha betytt minst en poäng.

– Vi får inte till de där riktigt heta lägena, mycket beroende på att Piteå spelade ett mycket bra försvarsspel, sa Ljusteräng.

Nu blev det inga poäng att stuva in i bussen för den långa (56 mil) resan hemåt, och förlusten innebär också att HHC föll till tredje plats i tabellen, passerad av Borlänge som vann med 4–1 borta mot Vallentuna.

Eftersom Väsby ”bara” tog en poäng hemma mot Lindlöven (4–5 efter förlängning) är nu Borlänge uppe på samma poäng (30) som serieledarna och HHC är två poäng bakom toppduon.

I onsdagskvällens fjärde match vann Östersund med 2–1 på bortaplan över Teg, och just Östersund är HHC nästa motståndare då man på lördag har en ny bortamatch.

– Nu får vi åka hem och ladda om batterierna för en ny tuff bortamatch, sa Ljusteräng.

Skribent: Christer Stridh