Ikväll börjar Thyni jakten på nästa milstolpe

När säsongen började var han jämsides med storheter som Janne Nilsson och Ulf Marjavaara.

194 spelade matcher har nu blivit 200. Simon Thyni bockade av en milstolpe i karriären mot Sundsvall.

– Jag hade inte koll på det, tiden går fort. Det har varit jätteroligt att vara med så länge, säger KIF-centern.

Onsdag 19.00: KIF-Piteå Hockey

Matchsponsor: LKAB

Glöm inte! Swisha gärna till Fanens Spelare!

123 193 72 00

Han har spelat sex matcher den här säsongen. I samma veva passerade han historiska namn som Hans Huczkowski, Joakim Hagström (Hampus pappa), Stefan Töyrä och Robert Lahti (legendaren som stannade på den irriterande siffran 199 matcher).

Thyni är just nu på 16:e plats över de spelare som spelat flest matcher.

Och om allt går som det ska lär Simon Thyni även gå om några fler under den här säsongen. Närmast på listan finns Anders Ågren och Jonas Blanck (217 matcher), Emil Jakobsson (224) och Joakim Fredriksson (227).

På elfte plats finns Simon Esseryd på 241 matcher. Den siffran får nog Thyni sikta på nästa säsong.

Att dyka ner i Team Kiruna/Kiruna IF-historien är alltid lite gåshudsframkallande för oss lite äldre supportrar. Som de flesta känner till står Joel Törmä överst av dem alla med sina otroliga 504 matcher under sina 16 år i Kirunas färger.

Åter till Simon ”200 matcher” Thyni.

På onsdagen gör han match nummer 201 när Piteå kommer på besök i Lombia ishall. KIF går in i matchen med ett par rejäla boostar i ryggen.

Den första boosten: Vändningen mot Sundsvall i söndags.

– Det var djupa dalar och en hög topp i samma match. Det var otroligt skönt att kunna vända på det, säger 25-årige Thyni (som fyllde år i går…stort grattis i efterskott!).

Det känns här och nu som om den där tredje perioden kan komma att bli jäkligt viktig när vi summerar grundserien.

– Ja, absolut. Varje poäng kommer att vara otroligt viktig. Att vi lyckades vända kan få stor betydelse. Det hade kanske varit lite tunga huvuden inför Piteåmatchen om vi inte hade lyckats vända och om vi hade spelat lika illa i den tredje som vi gjorde i första och andra. Nu visade vi för oss själva och för alla andra vad vi har i oss.

Den andra boosten: Rihards Marenis är tillbaka efter sin avstängning som han fick efter att Kiruna AIF anmält honom efter det senaste Kirunaderbyt.

– Det är bara positivt att han är med igen. Han bidrar med så mycket på isen och i omklädningsrummet. Det har märkts att han har varit borta.

Fyra segrar på sex matcher är en bra start.

– Ja, det får man säga. Det var länge sedan vi hade en så här bra start på säsongen. Det ger självförtroende till hela laget och vi slipper jaga andra lag. Vi kan spela med lite mindre press på oss.

Simon Thyni minns inte den allra första A-lagsmatchen av de här 200 han har samlat ihop. Men han minns den lyckligaste och bästa av dem.

Piteå borta när Kiruna blev klara för Allettan i grundseriens slutsekunder.

– Det var en otrolig glädje och lättnad. Vi hade varit borta från Allettan i några år efter att ha haft några tunga säsonger så det var starkt att säkra platsen då.

Vad tänker du inför match nummer 201?

– Det blir viktigt att hålla spelat jämnt över 60 minuter. Vi har gjort 20 bra minuter i de tre senaste matcherna och det räcker inte. Vi måste komma förberedda och komma ut bra från start, säger Simon Thyni.

Kiruna IF gör en ändring i ledarstaben. Tom Grundén kommer att ta en timeout på grund av hälsoskäl. Därför kommer Joni Liljeblad och Markus Haverinen att kliva in i båset och stötta Kim Sunna den närmaste tiden.

Lombia ishall. Ikväll 19.00 är det som gäller.

 

Mattias Heikki