Piteå slingrade sig ur Kirunas grepp

KIF tryckte på och tryckte på. Men Piteå slingrade sig ur greppet, var ruskigt effektiva och vann matchen med 5-2 efter två sena mål.

KIF:s gjordes av Rasmus Similä och Samuel Ivanic.

– Surt att förlora. Vi skapar så pass många heta och vassa målchanser i dag så att vi borde ha gjort fler mål, säger KIF-tränaren Kim Sunna.

Glöm inte! Swisha gärna till Fanens Spelare! 123 193 72 00

Summering första perioden:

KIF fick en tung start på matchen. Redan efter 50 sekunder tog Piteå ledningen i PP genom Ludvig Stenvall. Skottet kom från blå och Filip Eriksson kunde inte stoppa det.

Svaret dröjde i ungefär fem minuter. Och det efter ett fint KIF-anfall från start till mål. William Palovaara till Rihareds Marenis som hittar Rasmus Similä på högerkanten. Den unge Kirunakillen tog sig in på kassen och lurade retfullt John Westermark.

Inte helt orättvist med tanke på att KIF skapat en del chanser innan det.

Men gästerna skulle få sista ordet innan pausen.

1-2 kom efter 13,04. Kirunas press fallerade och Emil Wrenman snärtade upp pucken i nättaket.

Piteå var närmare ett tredje mål än KIF ett andra.

I PP slarvade hemmalaget, vilket skapade ett friläge för Piteå. Inget mål men väl en straff.

Den tog Joakim Högberg tag i. Han lurade ner Filip Eriksson på ett snyggt sätt men lyckades inte hålla nere sin backhand.

Summering andra perioden:

Efter sex minuter av perioden skrev jag: ”Match i högt tempo men med få målchanser”.

Det blev en perfekt jinx. För efter det började en riktigt fin KIF-period. Jesper Landström styr farligt förför kassen två gånger om. Piteåmålvakten John Westermark tvingades till en svettig dubbelräddning och Kiruna fortsatte att skicka anfallsvåg efter anfallsvåg mot Piteå.

Till den utsträckningen att gästerna tvingades ta en timeout efter ungefär halva perioden.

Den hade ingen effekt.

Matchbilden höll i sig och det låg ett gruvmål i luften.

Och efter 10,29 kom det. Först passade Rasmus Similär fram till Jacob Hansson framför kassen som var nära att näta. Det gjorde istället Samuel Ivanic från blålinjen sekunderna senare.

2-2, helt rättvist och i takt med matchbilden.

Tre minuter senare hade KIF ett låååångt och tryckande anfall. Piteåbackarna fick ingen chans att byta och såg tröttare och tröttare ut. Tyvärr för Kirunas del slutade det hela i en utvisning på Edmunds Augstkalns i offensiv zon.

Det gjorde att Piteå lyckades slingra sig ur greppet KIF skapet.

PP-läget gjorde de inte mycket av eftersom hemmalaget täppte till på ett bra sätt.

Men 2-3 kom istället sekunderna efter att Kiruna blivit fem man. Ludvig Stenvall knäppte av ännu ett skott från blå som letade sig in och därmed blev han tvåmålsskytt i matchen.

Mycket svårsmält och jobbigt att tugga i sig, som Kirunasupporter. Hemmalaget förtjänade ett bättre utgångsläge inför den sista rundan.

Summering tredje perioden:

Ni minns vad som hände mot Sundsvall i söndags va? Underläge 0-2 vändes till 5-2 i den sista perioden. Något liknande lyckades inte KIF med den här gången.

Men man tvingade verkligen Piteå att kriga in i det sista för att vinna den här matchen.

Hemmalaget skapade ganska många farliga chanser även i den tredje perioden.

Jacob Hansson tog en lång och snabb rundtur innan han knäppte av ett farligt skott.

Rasmus Similä ficktjöv pucken i rundhörnet och satte raka spåret mot mål, utan att lyckas få in pucken.

Rihards Marenis fick en jättechans, helt fri framför mål, efter en jättebjudning av Piteåbacken. Men han missade den och även en annan chans han fick lite senare, ur ett sämre läge dock.

Det var mycket KIF på slutet. Och med två och en halv minut kvar tog Kim Sunna ut målvakten. Kiruna fick ett långt anfall där William Palovaara avlossade två skott från blå där det hettade till.

Piteå redde ut stormen och gjorde 2-4- i öppen bur och ökade sedan även på till 2-5.

KIF-tränaren Kim Sunna sa så här direkt efter slutsignalen.

– Vi trycker på och trycker på men får inte in pucken, kan man väl säga.

Deras målvakt var bra i dag.

– Ja, han gjorde en match men vi har så pass många klara och vassa målchanser så att vi ska göra fler mål i dag.

Vi trycker ner dem i många och långa stunder.

– Ja, vi är tunga att möta och när vi trycker på och åker skridskor får vi långa anfall. Det är fler lag som har fått känna på det under säsongen. Men vi blev straffade av våra misstag bakåt. De har vassa avslutare.

Rasmus Similä är tongivande framåt igen i dag.

– Jajamänsan, han fortsätter att gnugga på och spela bra hockey.