Uttalande från Hockeyettans styrelse:  Det är en fundamentsfråga och handlar om solidaritet

Vi får kritik och påhopp för att vi inte uttalar oss om Svenska Ishockeyförbundets beslut att bevilja Karlskrona HK och Boden sändningstillstånd.

I Bodens HF:s fall under förutsättning att de inte har ett gällande avtal om bild- och ljudrättigheter träffade med tredje man.

Vår uppfattning är att bevilja Boden HFs sändningstillstånd är olyckligt. 

Det enda riktiga hade varit att Svenska Ishockeyförbundet svarat Boden HF, att då vi känner till att det finns ett giltigt avtal mellan Hockeyettan AB och Boden HF, som dessutom 5 november 2020 är fastställt i skiljedom samt att Svenska Ishockeyförbundet har ett samarbetsavtal med Hockeyettan och Hockeyettan AB från 1 maj 2020, där Svenska Ishockeyförbundet givit Hockeyettan AB tillstånd att disponera sändningsrättigheterna från matcher som arrangeras av Hockeyettanföreningarna som till Hockeyettan AB upplåtit rätten, kan vi inte tilldela er något tillstånd, varför vi avslår er ansökan.

Ett sådant svar till Boden HF hade varit ett riktigt beslut och svar.

Svenska Ishockeyförbundet kunde även medverkat i diskussionen med Karlskrona med målsättning att lösa den konflikten. Istället eskalerar den ytterligare. 

Genom att svara Karlskrona HK, att enligt TB §6:1 ska förening som sportsligt kvalificerat sig för spel i SHL, HA, SDHL och HE, vara medlem i intresseorganisationen för serienivån och därmed underförstått följa intresseorganisationens stadgar som bl. a innebär att föreningen ska underteckna intresseorganisationens för SHL, HockeyAllsvenskan, SDHL och Hockeyettans samarbets- och upplåtelseavtal. På grund av att Hockeyettan meddelat Svenska Ishockeyförbundet att så ej skett, kan vi inte bevilja er ett sändningstillstånd.

Ett sådant svar hade varit trovärdigt och förhoppningsvis bidragit till vår strävan att undvika konflikter samt att alla efterleva Hockeyettans stadgar solidariskt som är fastställda på ett ordinarie årsmöte i demokratisk ordning.

Vi förstår att Svenska Ishockeyförbundet är pressat utav Riksidrottsförbundet gällande paragraf 6:1 genom det olyckliga, och enligt oss felaktiga, beslut som Riksidrottsnämnden (RIN) fattade beträffande handläggningen av Boden HFs ansökan om dispens från att tillhöra en ligaorganisation. 

Riksidrottsnämndens beslut och Riksidrottsförbundets sätt att förhålla sig till det olyckliga och felaktiga beslutet är den främsta orsaken till att konflikten mellan Boden HF och Karlskrona HK med ligaorganisationen Hockeyettan fortsätter och dessvärre eskalerar.

Styrelsen Hockeyettan

Utdrag ur skiljedomen.

 

Ligans ordförande: “En komplex situation med många inblandade parter där känslor och prestige finns med”