Hockeylivet leker för Sura och veteranen Udd

Efter sju omgångar och sju segrar toppar Surahammars IF Hockeyettan Västra, och det var länge sedan föreningen och veteranen Christofer Udd hade så här kul på isen. Vi besökte lördagsträningen för att ta pulsen på veteranen Christofer Udd.

Surahammar går som tåget så här långt. Med 20 poäng av 21 möjliga så leder laget serien, och det märktes när vi besökte lördagens träning att det är ett lag i harmoni. Det är mycket skratt och lätta ben i övningarna som tränare Maikkula utmanar killarna med. Men samtidigt som det finns en lekfullhet så finns det en seriositet och en attityd i spelarnas ögon som visar att de vet att de är duktiga och att de vågar vara stolta över det.

Så här pass raka ryggar och stolta ansiktsutryck var det länge sedan man såg i Surahallen, men så är det ett till stora delar nytt och tillspetsat lag med mycket kvaliteter som visat hockey-Sverige att Sura är att räkna med. En som verkligen blommat ut och som i match efter match under hösten visat att han har mycket att tillföra är ”veteranen” Christofer Udd. Den 31-årige backen med Sura som moderklubb gör sin tolfte säsong i Suratröjan. Vi fick en pratstund med Christofer om sin egen utveckling, lagets prestation och tankarna inför seriefinalen mot Mariestad (söndag).

Jag hävdar att Christofer Udd anno 2021 är den bästa upplagan så här långt, vad säger du själv om din form och din start på säsongen?

– Haha ja men det har börjat bra sen är det betydligt lättare att rida med på den vågen när hela laget har gått bra. Man får mera självförtroende och vågar göra det lilla extra där ute. Jag känner väl en större trygghet i mitt spel än tidigare.

Du bildar backpar med rutinerade David Lidström. Hur skulle du beskriva det samarbetet?

– Vi fick spela ihop från årsskiftet förra året och det kändes bra direkt! Vi tänker väldigt lika där ute på isen & kompletterar varandra på ett bra sätt & framförallt så litar vi på varandra. Vi försöker hålla oss till enkelheten & värdera lägena när man kan vara mer produktiv.

Surahammar toppar tabellen efter sju raka segrar, vad säger du om inledningen från er sida?

– En fantastisk start givetvis! lägg därtill att vi har varit i underläge i 5st av dom och vänt till seger. Vinner man 7st matcher är det inte tur, vi förtjänar att toppa tabellen!

Är du förvånad?

– Både ja & nej, ser man till matcherna tycker jag att vi förtjänat att vinna! Det är en tajt liga där skillnaderna mellan botten & toppen inte behöver vara så stor! Jag tycker att vi har en bra bredd i truppen och där vi kompletterat varandra på ett bra sätt.  Någon formation har hela tiden klivit fram när vi behövt det, sen har vi varit bra i special Teams (Powerplay & Boxplay).

Du är tillsammans med André Astley Rydberg , Marcus Wahlgren och Oscar Forsman Larsson en kille med rötterna i föreningen och har gjort många säsonger i klubben. Vad är det som får dig att trivas så bra här i Sura?

– Klart det är något alldeles extra när det är min moderklubb, det var här resan började och det är här resan kommer att avslutas. Det har varit år med både med & motvind och man vill ju inget hellre än att få klubben och lyfta till en ny nivå. Nu känns det verkligen som vi är på gång både när det gäller laget & hela föreningen. Den resan har jag hela tiden sett framför mig & velat varit med på.

Ni är ju onekligen inne i ett flow just nu. Hur viktig tror du att vårsäsongens fina avslutning var för självförtroendet i laget och hela föreningen?

– Det är klart att fjolårets vårsäsong var ett trendskifte! Det gav oss framförallt energi & andrum där visade vi att vi kan vinna matcher med 8 raka segrar. Sen var det så klart med stor hjälp av Jack, Blake & Ethan som det gick så pass bra.

– Inför årets säsong var det stora skor att fylla, men i och med att vi kunde undvika negativt kval och hade en positiv avslutning så har jobbet för att få hit rätt spelare till årets upplaga av Surahammar underlättats och vi kunde sudda bort förlorarstämpeln som vi haft tidigare.

ChristoferUdd2.png

Idag söndag åker ni till Mariestad för en liten seriefinal. Hur går tankarna inför den matchen?

– Det ska bli en rolig match där dom har pressen på sig & viktiga poäng står på spel. Dom kommer förmodligen komma ut hårt så det gäller att vi är med från start. Vi kommer dit med bra självförtroende och 7 raka segrar, vi ska brösta upp oss direkt från start och visa att vi är där

Det snackas mycket om Surahammars IF just nu och det är både förvåning och beundran från fans och experter. Vad tror du om era möjligheter på lång sikt? Blir det Allettan?

– Det är kul att vi äntligen får lite positiva rubriker, men det tycker jag att vi förtjänar med det spel vi visat upp! Allettan? Vi i laget har sagt att vi tar en match i taget. Vi hade som målsättning att vara med & slåss om topp 5 platserna och det är där vi är just nu. Det är fortfarande många matcher som återstår och mycket kan fortfarande hända, men vi har verkligen gett oss förutsättningar att nå till Allettan med den här starten!

Vi önskar Christofer och grabbarna i laget stort lycka till i söndagens match borta mot Mariestad och hälsar er hemmasupportrar välkomna igen till Surahallen på onsdag 27 oktober klockan 19.00 då Lindlövens IF kommer på besök.

Sura Blå – Elda på!

Text och foto: Mattias Forsberg