En riktigt bra hockeyettanmatch!

Bois hade ett riktigt kraftprov i gårdagens derbymatch mot Skövde där man inför hela 2128 åskådare kunde betvinga lokalrivalerna Skövde med 2-1. Men redan imorgon är det dags för en ny stormatch då man möter serietvåan Surahammar i en match där Bois kan säkra seriesegern. Bois tränare Andreas Appelgren har med andra ord mycket att ta in och utföra.

Vilken match igår (seger mot Skövde med 2-1)!

– Det var spännande i alla fall! Det var klassisk rock´n roll hockey som var tillbaka i Mariehus arena igen. En mycket trevlig tillställning måste jag säga, ishockey när det är jämnt och bara något mål som skiljer så är det väldigt spännande, och denna match hade alla ingredienser en bra match ska ha.

Ja det var tufft, intensivt, tempostarkt och mycket närkamper, men också riktigt bra spel!

– Ja det var en väldigt bra hockeyettanmatch, med bra kombinationer, urspel, överlämningar och fysiskt spel, ja en riktigt rolig och bra hockeymatch. Sedan med den inramningen som var med, det var fantastiskt med så mycket folk. Jag vill också lyfta fram domaren (Simon Hillborg, som gjorde första matchen i Mariehus arena, red anm) som höll en jättebra nivå, det var precis rätt nivå där han inte blåste för allt men tog de klara utvisningarna. Han kunde också kommunicera på ett bra sätt där man kunde få förklaringar på domsluten. Så man får inte glömma domarens insats också, han lägger matchen på en mycket bra nivå.

Den första perioden inleds rätt jämnt, men ni tar över rätt kraftigt i slutet av perioden…

– Ja jag håller med dig, vi fick någon utvisning efter 12-13 minuter men efter det tar vi över och parkerar i deras zon resten av perioden. Innan dess är det en match som böljar fram och tillbaka, det var kanske inte jättemycket chanser, men det händer ändå en del. Sista fem tar vi över och skapar mycket, så vi var relativt nöjda med den första perioden.

I andra fick ni med er två tidiga utvisningar och tar också ledningen men sedan var det mycket Skövde…

– Ja vi får ett tidigt momentum och gör också jäkligt snyggt mål, det måste vara ett av de hårdaste skotten vi sett i Mariehus arena. Så där får vi lite att gå på, men det blir lite avvaktande och de kommer in i det. Och vid powerbreaket har vi någon utvisning så vi kan inte gå igenom det vi vill för att få igång det. Och sedan blir det en till utvisning till, så vi når inte ut med det vi vill riktigt. Men vi reder ut boxplay bra och Sandberg kommer upp stort. I såna lägen gäller det bara att ta perioden i hamn. Som det ser ut där kommer det se ut stundtals i allettan också när vi möter starka lag. Man kommer hamna under press under perioder i matcherna, och då gäller det att hålla matchen vid liv, att hålla ut. Vi kände att kan vi det till paus och kan göra våra justeringar så kommer vi vinna. Det var känslan i alla fall. Det är inte my

cket att leda med ett mål, men det handlade om att vi släppte för mycket spelvändningar. Så länge vi hade koll på dem var vi det bättre laget, och i tredje stänger vi ner deras flygande anfall och skapar också en hel del för egen del och får 2-0 och då kändes det avgjort. Vi håller dem på utsidan i hela perioden egentligen. Sedan bjuder vi dem på målet när vi inte få ut pucken, det var synd om Sandberg där, han var värd att få hålla nollan. Men de kommer inte in i zonen efter reduceringen, så vi kände oss ganska lugna ändå, vi hade en bra känsla hela tiden i matchen. Det är minuterna i andra där och det fixar vi. Det vi gör bra där är att vi inte får panik, och det var viktigt. Vi fortsatte att behålla lugnet i spelet och då brukar det lösa sig och det gjorde det denna gång också.

Vi måste credda Skövde också som var ett helt annat lag än i första mötet…

– Ja de var bra! De hade tillbaka lite spelare också och hade spelat bra under en längre tid, så det var ingen överraskning. Det var mer överraskning att de gick mindre bra innan. Så det var en bra hockeymatch. Det är riktigt kul att stå i båset i jämna matcher som svänger och då det är fullsatt på läktarna, det blir inte mycket bättre!

En sak som jag gillade var intensiteten i matchen där spelarna verkligen gav allt och det var smågrinigt och med smockan hängande i luften hela tiden.

– Jag tycker det hör till, det blir stämning i hallen när det ser ut så. Killarna känner varandra och det finns groll sedan tidigare. Är det något jag önskat mer av från vår sidan så är det att vi hade kunnat vara ännu lite tuffare. Men vi har fått en del utvisningar och killarna är rädda för att dra på sig utvisningar som inte är ok, det gör att vi blir lite avvaktande i det fysiska spelet, men man kan inte få allt.

Du ska också få lyfta fram spelare tänkte jag, men jag vill att du börjar med att säga något om Tobias Sandberg!

– För att vinna matcher, för att gå långt och för att gå hela vägen upp i allsvenskan är målvakten helt avgörande. Och igår visade Tobias upp ett spel som är på absolut högsta nivå, att komma upp stort i viktiga matcher är det som stora målvakter gör. Det gör att det är extra tråkigt att vi inte kan bjuda honom på en nolla istället och lägger ut pucken när läge finns, för han gör en oerhört bra insats.

Han har tagit ett steg upp sedan förra säsongen!

– Han var bra förra året också, men han har sett inspirerad ut och han har klivit upp när laget behövt det, så det har han verkligen gjort.

Är det någon annan du vill lyfta?

– Det är svårt när alla krigar så hårt. Samtliga spelare kliver upp och spelar bra, men det var kul att se Otto Henell som i sin första match är nära att göra både ett och två mål. Han var stark på puck och skapade långa anfall genom att hålla pucken och skydda den bra. En bra debut! Sedan backarna, samtliga har det jobbigt i andra med mycket puckar runt mål, men de städar bort det bra. Så många gör det bra, men hela gruppen steppar upp och levererar samtidigt.

Nu leder ni serien med fyra poäng med två matcher kvar att spela. Håller ni undan nu?

– Vi får se, det är jobb kvar att göra. Vi njöt igår och tränade redan klockan åtta i morse. Jag snackade med killarna om att detta betyder mycket för folk på stan, så fram till mörkret så njuter vi ytterligare lite av derbysegern, sedan laddar vi om igen för ny match när det blir mörkt. Det kommer bli ett jobb att orka komma upp på samma nivå igen, det är en enorm urladdning fysiskt och psykiskt att spela en match på det sättet vi gjorde igår, men vi kommer att behöva komma upp på samma nivå imorgon för att kunna vinna mot ett bra Surahammar. Så vi har ett bra läge, men det kommer bli tufft.

Du måste säga något om publiken med, 2128 åskådare, det måste vara högsta publiksiffran sedan allsvenskan!

– Det var en enormt skön känsla, jag visste inte innan matchen hur mycket folk det skulle komma. Det har varit lite svagt de senaste två matcherna och nu var det snack om covid igen… Men redan på uppvärmningen kunde man se mycket folk och det var tidigt kö långt nerför backen och sedan när man klev ut till en fullsatt hall… Det är en härlig känsla! Det var en oerhört häftig inramning, en stor eloge till publiken! Det var en underbar stämning och med 500 mindre på läktarna så kanske vi inte hade fixat det, man får lite mer energi när det är sådan underbar inramning och publiken och laget gjorde en riktigt bra match tillsammans igår.

Det inträffade dock en tråkig incident när en supporter lyckades ta sig in i spelargången och putta en Skövdespelare.

– Det är klart att så ska det inte vara, det finns avspärrningar som ska vara avstängda så publik inte kan komma åt spelare, så får inte ske.

Till sist då, Surahammar borta imorgon, tankar inför den matchen?

– Först så måste jag säga att jag är imponerad av Surahammar, tränare Maikkula har gjort ett jättejobb där. Visst har de skickliga spelare, men han har också fått ihop gruppen och fått dom att spela ett vägvinnande spel, så hatten av för det stora jobbet. Så det blir en tuff uppgift, en seriefinal mellan ettan och tvåan i serien. De har varit jämna och bra hela grundserien, så vi har ett stort jobb framför oss. Vi vet hur gärna de vill slå oss, de vill komma ifatt och skapa nerv in i sista omgången, så det blir en ny och rolig fight även om det inte blir 2200 på läktarna.

Då tackar jag för pratstunden och önskar stort lycka till imorgon!

– Ja tack, men jag vill också passa på att tacka alla som kom och stöttade laget igår och skapade en magisk stämning i hallen. Hoppas att dom trivdes och kommer tillbaka, det betyder mycket för oss alla i laget!

Av Krister Holm