Uppsnack med Lasu & Vänner – Del 7

MATCHSPONSOR: NORRFINANS

Boden hemma på en onsdag.

Den meningen kan inte sägas utan att det bubblar i kroppen. Jag tror ärligt talat att mitt första minne från Lombia är orden “hata Boden” som vrålades från en överfull och rökfylld läktarkuliss. Hockeyn i Kiruna var kraftigt på väg utför när det kom en sammanslagning, utbredd gemenskap och fler resurser som snabbt bidrog till sportsliga framgångar igen.

Under 90-talet (ok, inte alltid) kokade Lombia när motståndare som Färjestad, AIK, Rögle kom på löpande band och det var där och då som jag – och många med mig – fick starka känslor för sporten och dom nya idolerna i “Teamet”. När man kokar ner alla intryck man bär med sig är det just “Boden hemma på en onsdag” som symboliserar den eran för mig.

– De klassiska derbyna på 90-talet. När speaker Lundbäck (Lasse) ropade ut att alla måste tränga ihop sig då fler som ville in på Lombia. Och detta var cirka en timme innan nedsläpp, minns Joel Törmä och fortsätter.

– Även när Nobbe fick ett bryt och alla domare på isen, samt domarkontrollanten på läktaren, fick hjälpas åt för att få bort han från båset. Vill poängtera att Nobbe är en person som jag gillar, passionerad som få.

 

Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Fartblindhet, Bosmandom m.m. drev båda klubbarna till en tvärnit och i Bodens fall kanske det bäst beskrivs som en regelrätt krasch. När vår generation knackade på dörren till A-laget var det precis i samband med detta vilket gjorde att tröskeln in – och intresset utifrån – var betydligt lägre. Det här är en intressant tid som jag ska återkomma till någon gång.

Tio år senare var vi ett lag som tillhörde absoluta toppen i “Ettan” och utmanade om en plats i Allsvenskan samtidigt som Boden var en slagpåse i botten. Men det var fler som ville se oss spela en bankomat-match mot Boden än en Playoff-match mot ex. Enköping. Boden drog alltid 600-700 personer till hallen och det var inte på sportsliga grunder.

Idag måste man erkänna att Boden sitter i förarsätet igen och att vi kliver ut som underdogs ikväll. Nya ingångsvärden men rivaliteten lever vidare och en seger mot “Boden hemma på en onsdag” kommer alltid betyda mycket för många.

***

Kim Sunna inför Kiruna IF – Boden HF

Ej tillgängliga spelare

Hur viktigt var det att få med sig en seger från premiären? Tufft med en sen kvittering men skönt att plocka extrapoängen. Alla poäng kommer var otroligt viktiga för oss i slutändan.

Vad är du mest nöjd med? Vad tar ni med er till dagens match? Första perioden tycker jag var bra. Då spelar vi vårat spel. Rejält med puck och aggressivt utan puck.

Nämn en nyckel i dagens match och berätta varför. Att vara mentalt redo för en riktigt tuff match. Vara påkopplade så vi orkar vara konsekventa hela matchen.

Avslutningsvis, ditt bästa Boden-minne? Det skulle vara någon av matcherna på tidigt 2010-tal. Det var några svängar med tvåsiffriga segrar. Som tränare har det varit betydligt tuffare.

 

Mikael Lasu