Inför SIK – Mariestad BoIS HC

DERBY! Sug på den karamellen. Att det dessutom inte har spelats seriederby inför en riktig publik sedan den 5 februari 2020 minskar ju inte på suget. Den datumen var vi 2980 personer som kollade på en match som inte avgjordes förrän på övertid, ända in i kaklet precis som det ska vara. Kom igen och häng på, nu packar vi läktarna med förhoppningen om ännu en spännande match med heta känslor som får leva ända in i kaklet.

Tillbringar som vanligt en stund i materialarrummet innan det blir min tur att komma in till Skövdetränarna i deras tränarrum. Idag har vår gamle backhjälte Mattias ”Gummi” Gudmundsson fullt pyssel med att göra iordning en personlig kaffemugg. Han gör det med stor omsorg vilket tar lite tid så när det blir dags för honom vid pumptermosen har den hunnit bli tom. Samma öde drabbar Skövde IK:s HC Fredrik Ljunggren när han ska ta sig en kopp samtidigt som han hämtar upp mig för min intervju. Känner att här behöver nog någon välvillig supporter hoppa in och sponsra upp med några kilo kaffe. I vilket fall, vi kör som vanligt och låter Fredrik dra en liten summering från söndagens match?

-En match där jag tycker att vi faller lite på eget grepp. Vi är inte tillräckligt effektiva offensivt vilket gör att Linden får vara med i matchen hela vägen. Vi bjuder på lite för mycket lägen till dem också, vi bjuder på några mål. Jag tycker någonstans att vi långa stunder spelar klart godkänt men vi är inte tillräckligt vassa i de avgörande lägena. Jag tycker framförallt i andra perioden har vi väldigt väldigt mycket målchanser och hade vi kunnat gå därifrån med flera mål hade det gjort att det såg annorlunda ut, men det är ishockey det också. Så hotta upp oss lite i de lägena hade matchbilden varit annorlunda, då hade vi inte behövt jaga så som vi fick göra framförallt i tredje där utan då hade vi fått sitta i förarsätet istället.

Ja det var svar på lite av min nästa fråga redan, jag tycker att spelmässigt gör ni kanske bästa bortamatchen men det är ju de där dumma och enkla som ställer till det?

-Jo men så är det. Jag tycker också att matchen, ja det är ju inte vår bästa hockeymatch men ändå ett steg upp och jag tycker vi gör bra saker och håller ihop det bra som grupp. Men som sagt, när vi spelar bra och inte får utdelning, då växer ju motståndarna. Sedan så när vi jobbar så hårt som vi gör och så bjuder vi bort på lite mål är det klart att den energin som vi bygger upp och skapar genom att vara aggressiva, den ger vi bort ganska fort genom att skapa målchanser åt motståndarna.

Men vi kan ju ta med oss ett glädjeämne från Eskilstuna och det var ju Viktor Bolinder som får göra sitt första?

-Ja det var kul för honom. Han har ju fått spela tre matcher här och har ju gjort det väldigt väldigt bra och visat att han slåss om en tröja hela tiden.

Några skador från matchen?

-Nej inga skador ifrån den matchen.

Är det några förändringar i sjuk och skadeläget sedan senast?

-Ja det mesta är på pluskontot så får vi se lite, det var lite frågetecken fortfarande men både Emanuelsson (Jesper) och Anton Lundmark tränade idag, de skall ju vara spelklara. Sedan har vi ytterligare några frågetecken men det ser positivt ut. Lille Dahné (Fredrik) tränade idag också.

Det ramlar in lite där nu i vilket fall?

-Ja!

Oliwer Fjellström, har han åkt hem?

-Ja. Planen var ju de här två matcherna och han gjorde det jättebra. Vi hade ju lite frånvaro, mer än vi har nu och det var bara de två matcherna så som vi pratade om från allra första början.

Jag har några läsarfrågor, första lyder.  Hur skall ni förbättra främst pp? Säsongens pp är sämre än sämst med katastrofala 5.55%. Som jämförelse låg laget i topp förra höstsäsongens med utmärkta 33%. Hur kan det vara så stor skillnad?

-Ja det är ju ett dilemma som vi försöker jobba med, inte dagligen men ganska ofta i vilket fall. Vi inser ju också att bra powerplay är alltid en väg att vinna matcher. Vi gör inga jätteförändringar nu men vi får ju tillbaka lite powerplayspelare som gör att vi får fler alternativ. Men det är en självförtroendegrej också, vi måste upp med pucktempo, vi måste skjuta mer och därifrån vara aggressiva med återtagandet så att vi kan börja om och göra samma sak igen. Det är inga hemliga formler, kanske förenkla det lite?

Hur mycket tränar ni straffläggningar och spel i sudden? Flera matcher avgörs i sudden eller i straffar och straffläggning är ingen tombola. Det är en fråga om skicklighet och kräver därför träning och åter träning. Eller räcker tiden inte till för den typen av träning?

-Vi tränar inte speciellt mycket straffar eller spel tre mot tre. Vi har ju mängder med avslut varje träning och det är inte alltid man vill bryta ner det till en straffträning utan de är skickliga på det. Sedan håller jag helt med om att det är skicklighet som avgör straffläggning också med bra straffskyttar och bra målvakter som kan stänga och det gjorde vi ju sist. Men nej, det är inte det vi lägger mest krut på.

Nu kommer dagens Jimmy Krusell fråga, det var ”Gummi” den här gången som undrade hur lördagens date gick?

-Min date i lördags, det har han fått om bakfoten, jag hade ingen date i lördags, svarar ”Krusse” bestämt.

-Det finns följdfrågor vi kan jobba med där Perka men det kan vi ta en annan gång, skrattar Fredrik.

-Det var hockeylördag hela vägen i lördags, fortsätter Jimmy lika bestämt.

Jag antar att fortsättning följer här. Men i vilket fall, över 20 månader sedan det var publikderby och det borde vara ett sug nu, hur känner du Fredrik?

-Det är ju skithäftigt. Det är viktiga matcher och derbypoängen är värda lika mycket som alla andra men det är ändå en speciell känsla med derby och extra publik på läktaren. Det uppsnacket som är också för alla, både när man träffar folk och på jobbet och allting så är det extra både före och efter så det bygger ju upp det också. Känslan är alltid speciell inför ett derby och sedan är det viktiga poäng som står på spel men de är värda lika mycket som alla andra men det är ett intresse som vi gillar och det är så man vill att det ska vara.

Eventuellt hade jag med denna fråga förra året men vi kör ändå, vet du hur många serie och vänskapsderby du spelat som tränare?

-Haha, ja den hade vi förra året och då tror jag att jag var rätt på det. Men ska jag klara av den igen nu då, haha, ja jag får fundera. (tänka, tänka). Jag kan ju inte bränna den i år om jag tog den förra året, haha. (tänka) 21!

Nej, det var 19 om jag har räknat rätt, jag får kolla vad vi kom fram till förra gången?

-Ja det får du göra då, haha.

Men om det var 19, hur många segrar är det?

-Jag tror att jag har ett minusfacit i vilket fall. Utav 19 tror jag vi har vunnit 8?

Det stämmer bra det.

-Ja den hade vi rätt på nu då, haha.

Vad känner du till om säsongens Bois?

-Hyfsat likvärdigt som förra året. Om man tittar på laget så har de ju lite spets på sina två första och hårt arbetande resten och en hemvävd (tror jag Fredrik säger) fjärde skulle jag vilja säga. Så hyfsat likvärdigt som förra året och de har ju fått en bra start här och det blir en utmaning att bita i.

De är ju utpekade som stora seriefavoriter, till och med Andreas Appelgren lade ju det på dem. Fördelar och nackdelar med att ha ett sådant favoritskap på sig?

-Jag tror inte att vad andra säger spelar någon större roll egentligen utan det hänger på vilka krav man ställer på sig själv och att man ska kunna leva upp till dem tänker jag. Att folk tycker att man gör bra saker och att man då ska kunna vara favoriter, det måste vara positivt tänker jag. Allt handlar vad man själv ställer för krav inifrån och jag tror att Mariestad har en hög kravbild vart de vill hamna och det har vi också så den kravbilden kommer därifrån.

Vad gäller i onsdagens match för att ta hem poängen?

-Ja jag tror inte i behöver trycka på några punkter för att tagga igång det utan det kommer nog per automatik. Det gäller ju att hålla sig till våra grunder och hålla sig kall och samtidigt spela med aggressivitet. Jag tycker det viktiga för oss är att bygga vidare på den farten vi hade hemma mot Nyköping och som jag såg delar av uppe i Linden också och inte bjuda på någonting och vara tålmodiga och aggressiv checking.

Och så är vi starka hemma?

-Absolut!

Lycka till!

-Tackar!

Ja, han är tränare för laget som jag och de flesta med mig nästan har med från modersmjölken att vi vill slå, men samtidigt är han i mina ögon rätt hyvens. Jag tycker det kan väl vara kul att få några ord från derbykombattantens tränare så jag ringer upp Andreas Appelgren på måndagskvällen.

Hallå Andreas, Perka i Skövde här.

-Hallå, hur är läget?

Det är bra, hur är det med dig?

-Jo då, man börjar väl bli människa igen efter förlusten igår. (Mariestad förlorade borta mot Borlänge, reds anm.)

Ja vi hade ju också en sådan igår och jag tror att det var mot din gamla moderklubb?

-Ja, precis.

Hur såg det ut uppe i Borlänge?

-Nu tyckte jag att de var ganska bra igen faktiskt. Vi var ju där på träningsläger och mötte dem och då spelade vi ut dem efter noter och man tänkte att vad fasiken ska det bli utav det här. Sedan började de ju tungt i serien men nu har de tippat rätt. De har fått ordning på den där förstaformationen de har där och den är riktigt bra faktiskt.

Tredje säsongen som tränare i Mariestad denna resa, du har varit både tränare och spelare i laget tidigare. Påstående men du får kommentera?

-Ja jag har ju varit här som sagt och spelat och varit tränare också så det är andra svängen här. Jag trivs bra här och jag bor här numera sedan lång tid, även när jag var i Leksand, Västerås och Södertälje har jag hela tiden haft basen kvar i Mariestad.

Du är heltidsanställd som tränare?

-Ja det är jag.

Men du har campingen kvar också?

-Jag har campingen i Töreboda kvar så man har något att pyssla med på sommaren också.

Efter så många säsonger i Mariestad, börjar du ledsna på derby eller är det fortfarande lika roligt?

-Haha, jag måste nog faktiskt erkänna att det börjar bli lite grand avtrubbat och jag tror att det hänger ihop med att det var ändå mera förr i tiden, det var tuffare och hårdare klimat och det var kanske mer spelare från lokalt så lite måste jag ändå säga att det är inte riktigt samma känslor som det var förr i tiden. Men det är fortfarande de roligaste matcherna naturligtvis eftersom det är mycket folk och härlig stämning och det är höjdpunkterna i grundserien, det är inget att snacka om.

Ja ni går ju in i denna grundserie med ett stort favoritskap, du har själv tippat att Mariestad kommer vinna grundserien. Vad är för och nackdelar med ett favoritskap?

-Jo men det finns trots allt en fördel, det var ju inte bara jag som tippade oss etta och fördelen är väl att man möts med respekt och några tycker att vi trots allt är bra och det kan väl ibland ha en liten fördel av. Nackdelen är att ett favoritskap är ganska tungt att bära och att vi kanske framförallt i Sverige inte är så jättevana med att sticka ut hakan och kanske i landet lagom gillar lite att slå ur underläge så det kan vara en ovan situation för spelarna. Jag tycker inte att det är en press som tynger oss men när vi själva vill vara det laget som ska vinna serien ställer ju det vissa krav på det dagliga arbetet att orka vara så bra som möjligt på varje träning och det kan vara lite jobbigt speciellt på den nivå vi är med spelare som också jobbar. Men det är kul att vi och andra tror på oss och vi gjorde en ganska bra säsong förra året och vi kan inte gärna sänka ambitionsnivån. Sedan har jag stor respekt för ligan och lagen.

Berätta om årets upplaga av Bois och ur ett publikt perspektiv, vad ska man ha ögonen på?

-Vi har fått tycker jag lite sevärda spelare. Joonas Alanne kom ju tillbaka så många har sett honom men det är också många som inte sett honom med tanke på att det inte var publik förra året. Han tycker jag är en (ohörbart) med ös i. Kanske inte jättespektakulär men det är en skicklig och duktig, genuint bra spelare och sådana är alltid värda att titta på. Sedan har vi lite irrationella spelare som Oliver Kandergård som kan göra mycket saker på egen hand och är kvick och rapp därute. Philip Norberg, som tyvärr inte har varit med så mycket än, men han är också otroligt spelskicklig och har nästan det spelsinnet man hade förr i tiden med otroligt smarta passningar och hittar spel därute på isen som många andra inte gör så det är en skicklig spelare också. Det är några stycken och sedan har vi Broeng (Jesper) på backen, en spelande right back som är rolig att se. Det finns lite spelare som är sevärda tycker jag.

Mer än 20 månader sedan det var ett publikt derby, vad väntar du dig av onsdagens match?

-Jag förväntar mig att det blir näst intill fullsatt. Hoppas verkligen att folk kommer både från Skövde och Mariestad och fyller upp arenan och gör det till en sådan riktig derbymatch, en riktig folkfest med ett jäkla tryck på läktaren. Jag hoppas på tryck i arenan för Billingehov är häftigt att spela i när det är mycket folk, det blir ett jädra tryck nere på isen så det är riktigt roligt att spela då och vara där. Sedan hoppas jag naturligtvis att Skövdepubliken ska vara, och nu säger jag det med lite skämt i, att den ska vara lika (ohörbart) som den brukar vara och, hehe, att de där grabbarna som står till höger om vårat bås är lika påkopplade som de brukar vara, haha. Jag hoppas att alla gör sitt till för att det ska vara en riktigt häftig match.

Lycka till kommer jag aldrig avsluta ett inför derby snack med dig, men jag tror att vi bägge skriver under på att vi hoppas på ett spännande och publikfriande derby som lever ändå in i kaklet?

-Ja det hoppas jag också. Hockeyn är som bäst när det är jämnt och tufft och det ska avgöras i slutsekunderna, då är det härligt. Jag hoppas det är en match med mycket fysiskt spel också så det blir lite känslor och att det blir riktigt jäkla tryck i arenan, det vore häftigt!

Jag är nöjd där, något du vill säga mer Andreas?

-Nej men det ska bara bli jättekul. Jag har ju varit med om lite derby runt om i hockeysverige och framförallt i högre ligor då men frågan är om inte det häftigaste är när man kommer så nära varandra spelare och publik och man träffas på stan både före och efter. Den rivaliteten som finns mellan klubbarna ska man vara rädd om och värna om för det är trots allt sådant som lockar folk till sporten.

Tack ska du ha, hejdå!

-Tack, hej!

Naturligtvis ska ett derby ses och upplevas live, särskilt nu efter den torftiga förra säsongen. Suget är stort men kan du ändå inte ta dig till Billingehov så hittar du räddningsplankan här. Livesändning SIK-BoIS

Vill du vara med i för och eftersnacket bland supportrar? Matchtråden på Rebellernas forum hittar du här. https://rebellerna.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=983&p=26101#p26101

En stund efter slutsignalen äger Rebellernas efteRsnack rum vid supporterkiosken. Richard Dahl från Skövde IK:s webbteve intervjuar då ett par av Skövdes spelare.

Har du frågor eller funderingar du vill ha fram till Fredrik Ljunggren och kommande inför, maila då dem till [email protected]

Bring out the heroes sjunger vi ihop med Ammotrack och nu när det är derby har killarna verkligen en jättechans att få hjältestämpeln på sig. Här gäller det att anta utmaningen på rätt sätt så ut på isen med glöd i rören och sinnet inställt på en riktig fight. Detsamma gäller oss på läktarna.

BRING OUT THE HEROES!!!!!!